Temat: Zamienię 65XE bez ECI na 65XE z ECI (z dopłatą)

Witam,

Poległem na konfiguracji Rapidusa z U1MB.  A że mam Atari 65 XE bez ECI, nic dalej nie zdziałam jak chcę Rapisusa.

Zamienię moje Atari 65XE, kupione w marcu 2021 jako NOS (pudełko, folia, stan bdb) na Atari 65XE (ew. 130XE), stan bdb / bdb-, sprawne.  W rozliczeniu dorzucam Ultimate 1MB.

Atari zostało kupione jako NOS, jest w 100% sprawne, przebyło przeróbkę NTSC>PAL, wymianę POKEY, MMU i BASICa.  Atari zostało zmodyfikowane celem instalacji rozlicznych rozszerzeń (VBXE, U1MB, Rapidus, Stereo, RGB4All, SRAM), które następnie zostaną przełożone do nowego modelu.

Jestem ew. skłonny rozważyć dopłatę zamiast U1MB, w rozliczeniu.

Dodatkowo, chętnie zamienię AVG Cart z SIO na: AVG Cart z SIO + rozszerzenie 512 kB na ECI (z dopłatą).

Jak wspomniałem, Atari ma stan bdb i oczekuję w zamian stanu bdb / bdb-.

Atari 65XE, Ultimate 1MB, VBXE, Rapidus, Stereo, AVG Cart + SIO, FujiNet oraz Atari 2600, Harmony cartridge

2

Odp: Zamienię 65XE bez ECI na 65XE z ECI (z dopłatą)

NIe lepiej dodać eci do tego egzemplarza ?

3

DiskDoctor napisał/a:

Witam,

Poległem na konfiguracji Rapidusa z U1MB.  A że mam Atari 65 XE bez ECI, nic dalej nie zdziałam jak chcę Rapisusa.

Zamienię moje Atari 65XE, kupione w marcu 2021 jako NOS (pudełko, folia, stan bdb) na Atari 65XE (ew. 130XE), stan bdb / bdb-, sprawne.  W rozliczeniu dorzucam Ultimate 1MB.

Atari zostało kupione jako NOS, jest w 100% sprawne, przebyło przeróbkę NTSC>PAL, wymianę POKEY, MMU i BASICa.  Atari zostało zmodyfikowane celem instalacji rozlicznych rozszerzeń (VBXE, U1MB, Rapidus, Stereo, RGB4All, SRAM), które następnie zostaną przełożone do nowego modelu.

Jestem ew. skłonny rozważyć dopłatę zamiast U1MB, w rozliczeniu.

Dodatkowo, chętnie zamienię AVG Cart z SIO na: AVG Cart z SIO + rozszerzenie 512 kB na ECI (z dopłatą).

Jak wspomniałem, Atari ma stan bdb i oczekuję w zamian stanu bdb / bdb-.

Ale w czym brak eci uniemożlwia montaż Rapidusa?
Sam mam troche rozbudowane 65xe wersja bez Eci (ultimate 1mb, stereo pokey, vbxe, covox) a rapidus kupiony i czeka w pudełeczku na dzień kiedy go zainstaluję.
Jeżeli faktycznie nie zadziała to dla mnie zła wiadomość

4

@As: Mistrzu! Jak?!

Brak ECI nie przeszkadza w rozbudowie wewnętrznej - mam 65XE bez ECI z U1MB, VBXE, Rapidusem i Stereo. I wszystko działa. Jedyne co to nie da się podłączyć IDE+2 ani Karinki (bo nie ma ECI).

Ostatnio edytowany przez perinoid (2023-03-18 15:23:05)

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

5

DiskDoctor napisał/a:

Witam,

Atari zostało kupione jako NOS, jest w 100% sprawne, przebyło przeróbkę NTSC>PAL, wymianę POKEY, MMU i BASICa.

...szkoda, że nie dałeś znać tu to bym się zamienił na płytę PAL, a tak wykonałeś "zbędną" robotę...
zerknę czy mam na "luzie" coś z ECI ale to wymaga wykopek... ;)
a nie został Ci ANTIC, POKEY na luzie, bo by mi się przydał. Daj znać na PW

Ostatnio edytowany przez leonlas (2023-03-18 19:27:17)

6

perinoid napisał/a:

@As: Mistrzu! Jak?!

Potrzymaj mi piwo ...
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7591597312ce.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8f416d56b03a.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/dcfcaf0f1070.jpg

O tak po prostu ;)

Ostatnio edytowany przez AS... (2023-03-19 02:12:32)

7

AS... napisał/a:

NIe lepiej dodać eci do tego egzemplarza ?

A to nie jest czasem część płyty głównej?  Zawsze mi się tak wydawało...

Bartek2075 napisał/a:

Ale w czym brak eci uniemożlwia montaż Rapidusa?

Szarpanina trwająca ok. pół roku celem doprowadzenia do stabilnego działania Rapidusa z innymi rozszerzeniami (m.in. U1MB).

perinoid napisał/a:

Brak ECI nie przeszkadza w rozbudowie wewnętrznej

...pod warunkiem że chcemy mieć Rapidusa i 1 MB pamięci.

Skoro Rapidus i U1MB się gryzą a wyszło stosunkowo niedawno rozszerzenie zewnętrzne do AVG (572 kB), to ja wolę mieć mniej nieco pamięci oraz Rapidusa który się z niczym nie gryzie.

leonlas napisał/a:

zerknę czy mam na "luzie" coś z ECI ale to wymaga wykopek... ;)

Dzięki Ci serdeczne.

leonlas napisał/a:

a nie został Ci ANTIC, POKEY na luzie, bo by mi się przydał. Daj znać na PW

Nie mam pojęcia, ale poniżej lista robótek -- sprawdź sam czy takie układy zostają:

- zamiana NTSC > PAL
- naprawa POKEY (wymiana na nowy)
- wymiana MMU, BASIC (ostatecznie chyba były sprawne)
- montaż VBXE
- montaż U1MB
- montaż Stereo (2x POKEY)
- montaż RGB4All
- montaż Rapidus

@AS...

WTF? To się chyba wiąże z cięciem obudowy... Ja się tego staram unikać jak ognia.

Atari 65XE, Ultimate 1MB, VBXE, Rapidus, Stereo, AVG Cart + SIO, FujiNet oraz Atari 2600, Harmony cartridge

8

DiskDoctor napisał/a:
perinoid napisał/a:

Brak ECI nie przeszkadza w rozbudowie wewnętrznej

Skoro Rapidus i U1MB się gryzą a wyszło stosunkowo niedawno rozszerzenie zewnętrzne do AVG (572 kB), to ja wolę mieć mniej nieco pamięci oraz Rapidusa który się z niczym nie gryzie.

Ale przeczytałeś ze zrozumieniem, że mam taki config, nic się nie gryzie i wszystko działa?

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

9

DiskDoctor napisał/a:

@AS...

WTF? To się chyba wiąże z cięciem obudowy... Ja się tego staram unikać jak ognia.

To tylko taki ekstremalny przykład że nie mając atari z eci można je tam dołożyć ... Co pokazałem na zdjęciach..

10

A, tak... Ciekawe, nie powiem.

11

perinoid napisał/a:

Ale przeczytałeś ze zrozumieniem, że mam taki config, nic się nie gryzie i wszystko działa?

No nie, przepraszam.  To zmodyfikuję własną odpowiedź

DiskDoctor napisał/a:

...pod warunkiem, że chcemy mieć Rapidusa i 1 MB pamięci, niezależnie od rewizji płyty i nie czekając na to, żeby działało, w nieskończoność.

AS... napisał/a:

To tylko taki ekstremalny przykład że nie mając atari z eci można je tam dołożyć ... Co pokazałem na zdjęciach..

No tak ale należy raczej poszukiwać rozwiązań jak najmniej inwazyjnych, zamiast maksymalnie inwazyjnych.

12

To rozwiązania sprzed wiele wielu lat ...