26

(42 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Taśmy są nowe (z jedną od MMU coś było nie tak), dostałem drugi komplet.

27

(42 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Tak jak pisałem wyżej, podepnę się pod Freddiego i zobaczymy.

28

(42 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Dzięki za pro tip, Mq smile Niestety nie pamiętam jakie to były - ostatnią montowałem na początku tego roku, a przewala się u mnie kilkanaście komputerów (różnych) i konsol miesięcznie na stole serwisowym - nie sposób spamiętać. Ale zanotuję w głowie, że komputer bez ECI=REV C smile

Kolega Perinoid prywatnie poradził, żeby jednak podpiąć się tak, jak autor rozszerzenia zaleca:
https://i.ibb.co/4t9Xp5g/con-xe.jpg

...i skrócić maksymalnie kable połączeniowe. Wieczorem będę wiedział, czy to pomoże wink

29

(42 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

65 XE bez ECI. Sygnały bezpośrednio z procesora. Montowałem Ultimate wielokrotnie bez podobnych problemów, niestety nie pamiętam wszystkich wersji płyt, w których wstawiałem. Zawsze lutowałem do Sally.

30

(42 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

U1MB niestety uparcie odmawia współpracy z tą płytą. Czasem normalnie zabootuje, wyświetli komunikaty SDX, ale po chwili się sypie. Po wejściu do menu, co czasem się udaje, jest coś takiego, jak na obrazku, najczęściej dopiero po chwili. Menu wygląda normalnie, by po kilku-kilkunastu sekundach się wykrzaczyć. Ultimate działa poprawnie na innej płycie. Po włączeniu komputera najczęściej czarny ekran z takim patternem jak na ostatnim zdjęciu (mam nadzieję, że coś widać). Komputer bez U1MB zachowuje się nadzwyczaj normalnie i działa poprawnie z SIDE2.
Ktoś ma jakieś pomysły? Podmieniałem procesor i GTIA, bez efektu...

https://i.ibb.co/G2rsKpK/01.jpg

https://i.ibb.co/gg13vgD/02.jpg

https://i.ibb.co/9ZpPTwG/03.jpg

https://i.ibb.co/PhfBH6w/04.jpg

https://i.ibb.co/zb5BQnw/05.jpg

https://i.ibb.co/Xt9V4Zb/06.jpg

31

(42 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Jesteś jasnowidzem. W domu panuje grypa żołądkowa...

32

(42 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Generuje mi komunikat jak na ekranie wink

https://i.ibb.co/xzSydGQ/Bez-nazwy-1.jpg

A tak na poważnie, raz bordowy, raz szary ekran, odpala 2/10 razy. Ale to może być wina taśmy do MMU od Lotharka, bo przyszła w dość dziwnym stanie. Wczoraj przyszła nowa i sprawdzę wieczorem. To raczej to.

33

(42 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

@_tzok_: sprawdziłem gniazdo w sposób opisany przez Ciebie i okazało się... że winą było jednak gniazdo klawiatury. Najciemniej pod latarnią. Ale przynajmniej GTIA i CPU mam zapodstawkowane wink
Teraz trzeba sprawdzić, czemu Ultimate odmawia współpracy wink Obstawiam CPU.

Dziękuję wszystkim za pomoc. Pomimo serwisowania sprzętów od kilku lat, człowiek czasem uparcie pomija najprostsze przyczyny...

https://i.ibb.co/VDQ7mV1/IMG-20191211-214117.jpg

34

(42 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Jedna niewiadoma wyeliminowana, klawiatura działa poprawnie na innym komputerze. Lecę dalej smile
A, z komputerem nie bardzo chce współpracować Ultimate. Zakładam podstawki pod proca i GTIA i zobaczymy.

35

(42 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Ja wiem i bardzo dziękuję za każdy trop - zacznę od sprawdzenia i ewentualnej wymiany gniazda, jeśli okaże się uszkodzone. smile Podzielę się efektami oczywiście.

36

(42 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Jasne. Rozumiem. Ale tak jak napisałem na wstępie, SPRAWNA klawiatura z tą płytą daje taki sam objaw.

37

(42 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Sprawdziłem miernikiem przejścia od części wchodzącej w złącze klawiatury aż do konkretnych klawiszy.
Sprawdzę wieczorem gniazdo, może to jakiś trop.

38

(42 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Wszystkie pozostałe klawisze działają. Folię tak jak pisałem, sprawdzałem i wszędzie jest kontakt.

39

(42 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Tak, SELECT działa.

Witajcie,
Mam taką jedną krnąbrną płytę od 65XE, z którą jest dziwny problem. Mianowicie nie działają klawisze START, OPTION i HELP. Poza tym felerem wszystko jest ok, działają wszystkie pozostałe klawisze.
RESET działa. Po resecie normalne pyrkanie w poszukiwaniu urządzenia.
Po podłączeniu SIDE i wczytaniu czegokolwiek wszystko cacy, gra muzyka etc., obraz ok, poza tym, że ww. klawisze nie działają.
Nie jest to problem folii/klawiatury - testowałem z dwiema, a tę od tego konkretnego kompa obdzwoniłem miernikiem i wszystko jest cacy. Na drugiej, również sprawnej, ten sam objaw.
Testowałem na czterech sprawnych MMU i czterech sprawnych OS-ach.
Pamięć sprawna. Komputer niemodyfikowany, poza podstawkami pod MMU i OS-a.
Gdzie szukać przyczyn głupiego zachowania? GTIA?
Nie bardzo lubię szukać problemu w ciemno, zakładając wszędzie podstawki i podmieniając kości.
Any help?

41

(32 odpowiedzi, napisanych Kupię / Sprzedam / Zamienię)

Ta obsuwa z naklejkami to mea culpa, jakby co.

42

(5 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Czyli jednak... Bo właśnie taki mam objaw. Co ciekawe, na jednej z płyt, na której występuje ten objaw, Pokeya nie ma wcale (został wyrwany wraz z częścią przelotek).

43

(5 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Elo gawiedzi, w związku z faktem, że trafiło mi się kilka prawdziwych trupów w stanie agonalnym i próbuję je wrócić do życia (były lutowane kolbą do rynien) i kilka z nich ma dziwne objawy - jak powinna zachowywać się płyta bez Pokeya/z uszkodzonym Pokeyem? Bootuje normalnie czy nie?

Dwie z prawie-już-odratowanych płyt mają objaw taki, że wszystko cacy (w sensie obrazu etc.), poza brakiem READY, czyli nie wlatuje BASIC i zastanawiam się, czy to nie może być sprawa POKEYa, bo pozostałe układy są sprawne.

65XE/130XE.

Dam 130.

Sprzedany?

Temat można zamknąć.

@_kriss_

PW poszło.

perinoid napisał/a:

kupię jedną, dwie czy nawet trzy sztuki

Jak już znajdziesz, to odkupię jedną. A tymczasem zostaje nam to smile

http://madteam.atari8.info/index.php?prod=stereo

Hej gawiedzi retro, mam na sprzedaż lub zamianę (chętniej) taką "trochę" doinwestowaną A600.

Szczegółowa lista tego, co znajduje się w zestawie poniżej:
- komputer Amiga 600, wybielona, w doskonałym stanie (poza zaczepami - czytaj dalej) - praktycznie nowa folia klawiatury, stacja dyskietek przerobiona z PC-towej (ALPS), oczywiście komp w pełni sprawny
- w Amidze wymienione kondensatory na tantalowe
- Vampire 600 V2
- adapter na karty SD z kątówką KA47 oraz kartą 16GB Sandisk
- oryginalny zasilacz
- interfejs myszy USB Tom Rev 2 + adapter
- adapter kart PCMCIA na CF
- karta CF Kingston 4GB przydatna do wymiany danych z PC
- mysz USB idealnie działająca z Tom Rev2 (Logitech RX250)
- rozszerzenie pamięci do 2 MB CHIP-RAM A604n firmy Individual Computers pod klapką
- karta Wifi na PCMCIA
- kabel RGB
- kabel HDMI slim do Vampira
- praktycznie nowa pokrywa na komputer od Retronics (plus karton)
- dodatkowo Kickstart 3.1 od Cloanto

Dodatkowo w Amidze z racji tego, że lubią w nich pękać zaczepy, zostały zamontowane zaczepy wydrukowane w  3D.
W Amidze Kickstart od Cloanto (w tej chwili wyciągnięty, bo V2 go nie potrzebuje).
Na karcie zainstalowany system, chyba wszystkie gry ECS pod WHDLoad oraz mnóstwo dem, muzyki i wszelakiego dobra.
Aktualny Core w V2 – 2.11.
Cena, jaka mi wyszła, gdy podsumowałem same komponenty to dokładnie 2854 złote.
Sprzedam za 2600 lub patrz niżej. Fotki dla zainteresowanych.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

UWAGA - jest możliwość zamiany za dopłatą (z Twojej strony oczywiście) na Atari 8-bit w dobrym stanie w minimalnej konfiguracji:

- komp
- kable
- zasilacz
- VBXE
- Stereo
- Rapidus
- SIDE2
- Ultimate
- inne wg uznania

Przy założeniu, że sam komp można kupić za 200, całość z dodatkami złożona u Przemysława powinna się zamknąć w ok. 1800 zł - w tym przypadku dopłacasz jakieś 600 złotych (wszystko do negocjacji), więc w sumie jesteś kolejne 200 zł do przodu.

Z pozdrowieniami!

50

(10 odpowiedzi, napisanych Konsole)

Sorry za odkopanie, ale czy udało Ci się zrobić działającego moda na podstawie tego schematu?
Pytam, bo właśnie mam identyczną płytę na tapecie.