1

(47 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

sakull napisał/a:
perinoid napisał/a:

Jakby co - sprawdziłem i u mnie 800 + CA12 zadziałało bezproblemowo. To tak przy okazji.

Sprawdzę ponownie czy jest napięcie na kabku po podpięciu wtyczki.
Dam znać.

Ja mam XC12. Jakie sa różnice tych "magoli" ? ;)

2

(47 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

perinoid napisał/a:

Jakby co - sprawdziłem i u mnie 800 + CA12 zadziałało bezproblemowo. To tak przy okazji.

Sprawdzę ponownie czy jest napięcie na kabku po podpięciu wtyczki.
Dam znać.

3

(47 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

sakull napisał/a:
jer napisał/a:

To pozostaje tylko dławik lub tranzystor. Ostatecznie PIA.

Który tranzystor ?

PIA ?

4

(47 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Bluki napisał/a:

Tranzystor załączający PLAY w czasie wczytywania, ale on też nie ma nic do rzeczy, bo przewijanie od niego nie zależy.

Jak zrobić SELF TEST w Atari 800 ?
Wpisuje MEMO PAD i co dalej ?

5

(47 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

jer napisał/a:

To pozostaje tylko dławik lub tranzystor. Ostatecznie PIA.

Który tranzystor ?

6

(47 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

perinoid napisał/a:

To co mi przychodzi do głowy to albo jakimś sposobem wciśnięty za głęboko pin w gnieździe SIO albo to samo ale we wtyczce. Prędzej to pierwsze. Dlatego nie ma styku w tym komputerze a na innym magnetofon działa. Jednocześnie na pinie napięcie jest. Tylko wystaje za mało i nie styka.

Ten "magol" ;) XC12 ma jeszcze drugi kabel , wtyczka COM ale to chyba d turbo jest.
Ogólnie jak podpinam do gniazd COM to też nie działa.

7

(47 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Bluki napisał/a:

@jer, no przecież Sakull napisał, że z 65XE działa bez zarzutu.

Gdyby problem leżał po stronie Motor Control, to przynajmniej by przewijał.

Masz racje, działało by przewijanie.

8

(47 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

jer napisał/a:

Na pinie 8 SIO jest sygnał Motor Control. Sterowany jest przez tranzystor Q107 MPSA55 i dławik L106. Tranzystor jest kluczowany z PIA 6520.
A w "magolu" może pasek jest pęknięty lub spadł, albo styki podklawiszowe połamane? Z innymi komputerami działa?

Ten "magol"  działa na 100%,ponieważ w 65EX, który również posiadam działa bez problemu.

Gdzie dokładnie jest ten tranzystor PIA 6520 ?
Sprawdzę układ i dam znać.

9

(47 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Bluki napisał/a:

Ten też musi działać. Jedyne logiczne wyjaśnienie, jakie przychodzi mi do głowy, to że napięcie nie dochodzi do magnetofonu, a więc coś na złączu magn. - komp.

Komenda ta sama jak na 65XE ?
CLOAD + 2X Return

10

(47 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Bluki napisał/a:

Albo coś nie tak z magnetofonem albo brak kontaktu wtyczka (magnetofon) - gniazdo (komputer).

Na 65 XE gada aż miło ;)

Nie muszę mieć magnetofonu 410 ? Jest starszy ?

11

(47 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Bluki napisał/a:

Na nóżce 10 +5V, a na 4 i 6 masa.

Jest zasilanie 5V na 10 pinie i na 12 pinie 12V

12

(47 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

ZuluGula napisał/a:

Magnetofon kasetowy XC12. Ja bym sprawdził czy jest zasilanie w porcie SIO.

Na których pinach powinno być zasilanie ?
+ i - ?

13

(47 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Sikor napisał/a:

Nie do XE, tylko do pierwszego Atari 800. Powinien działać.

Idzie Jesień potem Zima więc zakupiłem Atari 800

14

(47 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

robecc napisał/a:

AHA. Czyli to zwykłe XC12 podłączone do Atari800 (bez XE,XL). Takie pierwsze w dziejach. Ok. to rozumiem. Nie rozumiem tego "magol TAPE". Wytłumaczcie mi to proszę.

magol to po śląsku magnetofon, tak kiedyś się mówiło na osiedlu ;)

15

(47 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Podpiąłem ze swojego Atari 65XE magol TAPE XC12 do Atari 800.
Jakby nie było zasilania.
Rewind nie działa a komenda CLOAD + 2x Return nie uruchamia TAPE.
Czy to można w ogóle łączyć ze sobą ?
Może ten TAPE jest za nowy dla Atari 800.

Uwaga: Nie mówię tutaj o Atari 800XL.

Dlaczego są dwa wejścia na cartridge w ATARI 800 ?
left i right, do czego każdy z nich służy ?

17

(17 odpowiedzi, napisanych Kolekcjonowanie)

perinoid napisał/a:

Ta płyta jest przecież typowa, tylko ROM nie. Aczkolwiek funkcjonalnie jest jak najbardziej typowy.

Czyli można z tego zrobić 130XE ?

18

(17 odpowiedzi, napisanych Kolekcjonowanie)

Bluki napisał/a:

Po prostu "krótki" ROM-BASIC  (24 n.) został zastąpiony standardowym EPROM-em (28 n.). Stąd konieczna drobna przeróbka.

Lepiej mieć płytę typowa dla 65XE czy taka z przeróbkami ?

19

(17 odpowiedzi, napisanych Kolekcjonowanie)

A to co to za płyta ?
Jakaś sztukateria kabelkowa :-)