1

Temat: CA-2001 - komunikat H3

Cześć,

Do CA-2001 zamontowałem turbo (TOMS MULTI DRIVE by ENDRIU do CA-2001 - http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=16058) wg instrukcji, bez modyfikacji przycisku "PROTECT". Chwilkę przed montażem stacja śmigała poprawnie. Zaraz po montażu wyświetla komunikat H3. W necie znalazłem że dla IndusGT H3 oznacza problem z FDC.
Poradźcie co zrobić?
Czy w CA-2001 H3 też oznacza problem z FDC?
Czy są jakieś typowe usterki w tych stacjach które dają taki komunikat, oczywiście poza rzeczywistym uszkodzeniem FDC?
Czy dostanę ewentualnie gdzieś jeszcze WD2797 w dobrej cenie?
Bardzo liczę na Waszą pomoc i wskazówki.

--
Pozdrawiam,
Marcin.

2

Odp: CA-2001 - komunikat H3

To ja (producent).
Co sie dzieje jak przełączysz zworką na wsad oryginalny od CA?
Czy modyfikacja w twiom przypadku wymagała też wymiany WD'ka?
Kontrolery WD ma na ebay polski sprzedawca po 16zł.

Ostatnio edytowany przez piwkooo (2019-07-23 12:11:41)

3

Odp: CA-2001 - komunikat H3

Na oby SW tak samo. Nie wymieniałem WD. Dzięki za info, na wszelki wypadek zamówię smile

4

Odp: CA-2001 - komunikat H3

Dla sprawdzenia działania cofnij modyfikację.
Wymontuj moduł turbo. Zlutuj punkt lutowniczy wcześniej rozłączony (obok wlutowanego złącza dla modułu).
Odłącz jeden kabelek od czujnika indexu. Wsadź oryginalny EPROM do stacji.
Z zamkniętą dźwignią dysku, sprawdź czy zadziała. Jak poprawnie się uruchomi, odlutuj jeden z pinów dodanego wyłącznika dźwigni i testuj działanie.
Jak na oryginalnym będzie ok, to oczywiście jest gwarancja na moduł, możesz podesłać, sprawdzę, choć dziwne, bo każdy przed wysyłką był sprawdzony w mojej stacji i hulał.
Szczegóły omówimy na PW lub e-mail.
Pozdrawiam
Andrzej

Ostatnio edytowany przez piwkooo (2019-07-23 15:05:27)

5

Odp: CA-2001 - komunikat H3

Sprawdzę, choć wygląda na to, że SW w module turbo startuje (w końcu testy robi i wywala komunikat o błędzie H3) raczej coś zepsułem po drodze sad

6

Odp: CA-2001 - komunikat H3

Przyjrzałbym się chyba na samym początku tasiemce łączącej płytkę zasilania z płytą główną.
Bo choć piny są złocone to już przewody w niej nie, i nie wiadomo czy tam nie brakuje połączenia z układem wzmacniacza głowicy.
No i napięcia, ale właśnie już na dole w płycie, czy nie mam za dużego spadku.

Ostatnio edytowany przez piwkooo (2019-07-23 14:51:47)

7

Odp: CA-2001 - komunikat H3

OK. Mój błąd. Wsadziłem złączę/przewód do złego miejsca we wtyczce (czujnik indeksu). Teraz startuje. Ale mam pytanie. Gdy przełączę zworką na oryginalny wsad to po załączeniu kompa bez dyskietki w stacji. Stacja zaczyna się coś ładować. Normalnie leci transmisja i stacja leci od ścieżki 0 do 9 a na ekranie w tym czasie latają jakieś bzdury smile Tak ma być?

8

Odp: CA-2001 - komunikat H3

Ciesząca., że działa wink
Co do wgrywania bzdur to takie są skutki uboczne przeróbki.
Prawdopodobnie przez to, że mamy dodany przełącznik kontrolujący dźwignię dyskietki to dzieją się takie hocki klocki na oryginalnym wsadzie.
Szczerze mówiąc, ten oryginał wgrałem na pół, bo ja akurat używam często SIO2PC/1050 i niestety na tym TOMS'owym wsadzie nie bangla, a fajnie się tym nagrywa dyski bezpośredni z kompa.
A nie wiem czy nie ma też problemów z innymi dyskami nagranymi 30 lat temu, to wtedy dajemy na CA i ładujemy jak przed przeróbką.
Pozdrawiam

9

Odp: CA-2001 - komunikat H3

Dzięki za pomoc smile Wypaliłem w miejsce tego oryginalnego CA, ROM TMD z poprawkami Pecusia i też śmiga smile
Ale zabawa, ale frajda ... wink