1

Temat: Problem z szumem/trzaskami w Simple Stereo V2.

Witam Forumowiczów,
po zainstalowaniu modułu Simple Stereo (V2 Lotharka) w moim Atari 800 mam problem, jak w temacie.
Moduł jest prawidłowo rozpoznawany przez SysInfo, w grze Yoomp! także działa dźwięk stereo, jednak...
Dopóki jakaś gra się całkowicie nie wczyta, z głośników słychać różne ciche trzaski, szumy i zakłócenia.
Po całkowitym załadowaniu programu jest spokój - słychać wyłącznie dźwięk z danej gry, już bez tych dziwnych zakłóceń.
Dlaczego tak się dzieje i co może być przyczyną przenoszenia się w/w zakłóceń do toru audio?
No i jak ten problem całkowicie wyeliminować?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. smile

2

Odp: Problem z szumem/trzaskami w Simple Stereo V2.

Cześć.
Czy "ciche trzaski, szumy i zakłócenia" słyszalne są wyłącznie na lewym kanale? Weź pod uwagę, że POKEY który zajmuje się komunikacją jest używany w Atari do generowania dźwięku. Stąd każdą komunikację przez złącze szeregowe słychać. Inaczej jest np. w C= który ma dźwięk odseparowany od transmisji szeregowej.
Jeśli "ciche trzaski, szumy i zakłócenia" słychać tylko na lewym kanale, to wszystko jest w porządku.
Jeśli faktycznie coś jest źle, to pomocne byłoby jakieś nagranie.

hex, code and ror'n'rol!
"mężczyzna wydoił wielbłąda żoną"
"wcześniej miał na imię Heidi i był niemiecką kulomiotką"

3

Odp: Problem z szumem/trzaskami w Simple Stereo V2.

Spróbuj zamienić miejscami Pokeye i sprawdź, czy nadal jest tak samo.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.

- kilka pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

4

Odp: Problem z szumem/trzaskami w Simple Stereo V2.

Panowie,
dzięki za podpowiedzi, ale:
1. Trzaski są słyszalne zarówno w lewym, jak i prawym kanale.
2. Układy POKEY już zamieniłem miejscami i jest to samo, zatem to nie wina układów.
Wygląda na to, co opisuje mono: coś przedostaje się przez złącze szeregowe, albo to jest kwestia kijowego zasilania...
Tak, czy inaczej, problem istnieje i trza by go jakoś rozwiązać, bo poza tym ten układ to bardzo fajna rzecz. smile

5

Odp: Problem z szumem/trzaskami w Simple Stereo V2.

I jak tam?
Nikt nie pomoże? sad

6

Odp: Problem z szumem/trzaskami w Simple Stereo V2.

czy mozna prosic o probke audio tych "zaklocen" ?

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

7

Odp: Problem z szumem/trzaskami w Simple Stereo V2.

Ok,
a jak mam załączyć plik audio (MP3)?

8

Odp: Problem z szumem/trzaskami w Simple Stereo V2.

Ok,
znalazłem już jak to zrobić.

9

Odp: Problem z szumem/trzaskami w Simple Stereo V2.

Niestety, nie chce się załączyć ten załącznik... sad
Może teraz się uda.

Post's attachments

Track1.mp3 1005.1 kb, liczba pobrań: 6 (od 2019-11-19) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

10

Odp: Problem z szumem/trzaskami w Simple Stereo V2.

.. czy, jeśli w momencie zaistnienia zakłóceń odłączysz kabel SIO, to czy coś się zmienia?

Co to jest? To przecież ATARI! ... Atari? - co pan, ja nie jestem rolnikiem ;)

11

Odp: Problem z szumem/trzaskami w Simple Stereo V2.

Nie mam żadnego urządzenia podpiętego kablem SIO.
Korzystam z zamontowanego modułu Incognito, który ma czytnik kart pamięci compact flash z niego właśnie korzystam.

12

Odp: Problem z szumem/trzaskami w Simple Stereo V2.

Jak włączę tryb dual mono, to nie słychać już tych trzasków, jedynie cichy szum i jakby przydźwięk z masy czy coś…