Temat: Problem z wyświetlaniem 1040 STE na TV LG

Serwus,

Korzystając z nadprogramowego czasu związanego z "aresztem domowym", podłączyłem "dużego" do nowego w moim pokoju, a nienadzwyczajnie nowego (biorąc pod uwagę aktualną rotację sprzętu) telewizora LG 42LB5610.

I tak, mimo sprawdzania wizji na dwóch przewodach przyłączonych do złącza monitor-SCART/EURO w TV, wyświetlany obraz co kilka, lub kilkanaście sekund "zanika w ciemność". Podkreślam, że na tych samych przewodach "poczciwy baleron" wyświetla wszystko co tylko może i potrafi 10/10 na innym płaskim i czteroliterowym co do marki odbiorniku produkcji japońskiej. 

Pomijając zagadnienie, że komputery z ery PEWEX najwidoczniej lepiej współpracują z markami TV z tej epoki;) moje pytanie - czy ktoś przerabiał podobny problem? Czy inwestować w jakieś autonomicznie zasilane 5V scalery-conventery SCART-HDMI? Czy zdecydowanie i niemalże w afekcie przenosić aerodynamicznego staruszka, ku niewątpliwej uciesze domowników do salonu - "bo tata se tera przed zejściem może stare dema poogląda" ;)

Będę wdzięczny za życzliwość - zakładam, że podobny temat już tu był, ale nie odnalazłem.

Pozdro

Ostatnio edytowany przez jeff_block (2020-03-28 01:17:21)

2

Odp: Problem z wyświetlaniem 1040 STE na TV LG

Jakie piny podłączasz ? 13 - masa, 1 - audio i 2 - video? może TV ma problemy z composite po SCART?

Sprawdź na cinchach composite (o ile TV ma, a skoro ma SCART to raczej ma), powinno by tak:

Video cinch:
pin 2 i 13

Mono audio cinch:
pin 1 i 13.

Rozpiskę złącza znajdziesz tutaj: https://info-coach.fr/atari/hardware/interfaces.php.

A tak poza tym spróbuj może zrobić/kupić prawidłowy przewód RGB? bo ja jeszcze nie spotkałem TV na którym ST by nie działał.

ps. co to jest "poczciwy baleron"?

Ostatnio edytowany przez lopez (2020-03-28 09:00:49)

3

Odp: Problem z wyświetlaniem 1040 STE na TV LG

Spotkałem się z takim problemem przy podłączeniu przez SCART RGB. Jeśli TV ma możliwość ręcznego przełączenia na RGB, to działa, jeśli przełącza się automatycznie to, z STe, miga tak jak to opisujesz. Problemem jest wydajność prądowa sygnału używanego do przełączenia na RGB.

Ostatnio edytowany przez _tzok_ (2020-03-28 12:04:54)

Atari 1040STe (TOS 1.62/2.06 UK, 4MB RAM), Atari 1040STfm (TOS 1.04 UK, 4MB RAM, BLiTTER, Gotek HxC) + Digital Data Deicke HD64, SF314, UltraSatan, Gotek HxC, NetUSBee
Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Sinclair SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB)
Commodore A600 (KS 1.3/3.1, 2MB CHIP RAM, 4MB FAST RAM, CF 4GB, Gotek FF)

4

Odp: Problem z wyświetlaniem 1040 STE na TV LG

Miałem podobny problem z plazmą Panasonic'a, więc przerobiłem kabel i STE. Zamiast R431 które idzie z 12V  wstawiłem bezpiecznik, dzięki czemu na pinie 8 złącza video pojawiło się "pełne" 12V, a dalej to jak w Amidze - poprzez rezystory do pinu 8 i 16 w SCART.
Podobnie mam zrobione w Falconie i mam spokój z "wybrednymi" telewizorami.

Falcon030 14MB + CT60; Jaguar + Skunkboard; 65XE + SIO2SD + Ultimate + Stereo + VideoMod; 520STE + 4MB + Ultrasatan + HxC Emulator;  LYNX II + VGA Mod; A2600 + MultiCart; ZX Spectrum 128k +2 + PiocDivSD;  Amiga 600 + 2MB chip + Furia + SD;  C64 "chlebak" + 1541 Ultimate

5

Odp: Problem z wyświetlaniem 1040 STE na TV LG

Dziękuję za odpiskę :)

Posiadane przeze mnie przewody to poniższy, posiadający wg opisu rezystory na linii RGB i dodatkowy kondensator + diodę prostowniczą na sygnale blanking:

https://allegro.pl/oferta/atari-st-ste- … 9093007064

oraz "anglik":

https://www.ebay.com/itm/Atari-STE-13-p … 3434815641

Spróbuję rozebrać wtyczki SCART i porównać ich konstrukcję pod kątem Waszych sugestii/schematów. Jak widzę jest nadzieja, że telewizor pozostanie jeszcze tam gdzie go powiesiłem ;)

P.S. @lopez - pardon za mój slang. "Poczciwy baleron" to w tym przypadku po prostu "to stare duże Atari"
Nomenklatura motoryzacyjna - zwyczajowo używana w odniesieniu do starych dużych Mercedesów :]

6

Odp: Problem z wyświetlaniem 1040 STE na TV LG

jeff_block napisał/a:

dodatkowy kondensator + diodę prostowniczą na sygnale blanking

Te kable nie działają z TV, które mają zaterminowane wejście blanking rezystorem 75Ω.

Atari 1040STe (TOS 1.62/2.06 UK, 4MB RAM), Atari 1040STfm (TOS 1.04 UK, 4MB RAM, BLiTTER, Gotek HxC) + Digital Data Deicke HD64, SF314, UltraSatan, Gotek HxC, NetUSBee
Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Sinclair SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB)
Commodore A600 (KS 1.3/3.1, 2MB CHIP RAM, 4MB FAST RAM, CF 4GB, Gotek FF)

7

Odp: Problem z wyświetlaniem 1040 STE na TV LG

Podziękował! :)