Cześć,
Po kolei aby rozjaśnić, a ewentualnie ściemnić 
@sqward Po Twoim wpisie i obejrzeniu netus-bee podejrzewam, że dałoby się więcej urządzeń na port carta wrzucić. Nie będę się jednak za to zabierał - to sporo roboty, ale pomyśleć" na przyszłość" można. Dałeś mi do myślenia bo zacząłem zastanawiać się nad różnymi sprawami związanymi ze sprzętem Atari...
@Cyprian Cenowo wygląda to mniej więcej na ok. 80zł co zależy od ilości zamówionych pcb (najmniejsza ilość w JLCPCB to 5 sztuk) oraz ceny XC95144XL (ok.35zł w Polsce) i pamięci CS18LV10245CCR70 (3,75zł) - inne elementy to raczej grosze. Co do TOS programowalnego - popatrz na moją stronę - link: http://atari.000space.com/rflex/rflex.html. Nie widzę większego problemu (poza dostępnością czasu) aby dla Atari ST zrobić coś podobnego. Idea jest taka, że chcąc wgrać TOS do pamięci podstawiasz ją w jakiś obszar RAM roboczej komputera, zapisujesz dwie pamięci tym samym, przełączasz "wajchę", restartujesz system i masz już nowy TOS
Stosując podtrzymanie bateryjne zawartości s-RAM masz zmienialny TOS. O to Ci chodzi, prawda?
@_tzok_ rozumiem, że jest to egzotyka i takie tam tyle, że wcześniej nie zostało coś takiego zbudowane oprócz EPROM banków i Flash banków. Pamiętaj, że RAMCART jest programowany z poziomu Atari ST w przeciwieństwie do tego co podałeś jako przykład. Po Twojej sugestii nt. SIC!a pomyślałem chwilę i widzę, że dałoby się zrobić wielomegabajtowy RAMCART dla Atari ST. Widzę także, że udałoby się zrobić taki ewenement dla Atari 8-bit. Pomysł mi się uniwersalizuje :-) Pozostałaby kwestia oprogramowania tego sprzętu.
@seban zgadza się - w obszar Cartridge nie da się nic zapisać. MMU albo raczej GLUE nie pozwala - Atari wali bomby, hehe. Specjalnie dla Ciebie i innych elektroników załączam schemat logiki wrzuconej w xilinxa i schemat otoczenia. Napiszę tak: podobne rozwiązanie z auto-postinkrementacją pomocniczego licznika adresów zastosowałem w moim projekcie digitalizera dla AtariST. Okazał się bardzo pomocny i tutaj. Jeżeli uważnie rzucisz okiem (zresztą jest to opisane na schemacie) aby przełączyć sprzęt w zapis trzeba wysłać na starszym bajcie adresu ciąg 'tOri' - to tak dla jaj (między innymi bo pełni to ekstremalnie ważną rolę). Trochę to tak jak w programowaniu pamięci Flash - pseudokomendami. Prawdopodobnie w miarę 'rozwoju' trzeba będzie przejść na wersję CPLD TQ144 albo 2 sztuki TQ100 bo w obsłudze dużych pamięci szybko zaczyna brakować nóżek I/O...
Nie chowam w szufladę. Opis pojawi się na www po poprawkach (już jest)
@Adam Klobukowski coś w tym sensie opisał Cyprian i tak da się zrobić na wzór mojego rozwiązania R-Flex (ROMFlex). Programowany z poziomu AtariST, żadnych zewnętrznych sprzętów. Wczytujesz binarnie plik pod konkretny adres w pamięci i tyle.
Nie wiem czy koncert życzeń w ogóle się uda obsłużyć. Generalnie uniwersalny 8-bit interfejs I/O dla Atari ST jest znany od dosyć dawna i wiele urządzeń to właśnie wykorzystuje. W moim rozwiązaniu 8bit jest przy zapisie (choć mogłoby być i 16bit) a przy odczycie widoczny jest zwykły kartridż a nie I/O.
@pancio.net nie przewiduję (to jest 2x128kB czyli dwa carty przełączane ręcznie). Jak wyżej piszę - po przemyśleniu tego i owego uważam, że dałoby się po przeprojektowaniu sprzętu i napisaniu(!) oprogramowania stworzyć naprawdę pojemny "multicart" - coś na podobieństwo SIC! Teraz tego nie ogarniam (bo nie próbowałem) ale podejrzewam, że dałoby się ogarnąć także pamięci FLASH co dobrze rokuje na przyszłość
Nie wiem tylko czy się za to zabiorę bo mam kolejne projekty, za które muszę się wziąć (Atari CART+ECI ekspander).
To chyba na tyle.
Pozdrawiam
PLIKI projektu są już na moich stronach
Ostatnio edytowany przez tOri (2020-05-21 20:29:15)
http://raven1.magix.net http://atari.000space.comróżne różności dla Atari i nie tylko - przydatne, bądź nie ale i tak warto zajrzeć...
Atari - Power without price and neccesary elements