Temat: Magnetofon 1010 zasilacz
Mam pytanie czy mozna do magnetofonu Atari 1010 podlaczyc zasilacz DC, bo w oryginalnym na wyjsciu jest prąd znienny AC ale moze to nie przeszkadza? Chetenie tez kupie taki zasilacz.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Czwarta edycja ATASCII Compo! Dziś, 1 października 2024, oficjalnie rozpoczął się okres nadsyłania prac!
Silly Venture 2024 SE - stuff Dostępny jest już stuff z zeszłomiesięcznego party Silly Venture 2024
FujiCup FujiCup ma na celu wspieranie sceny gier retro, dając uczestnikom szansę na pokazanie swojego talentu
Echa Silly Venture 2024 SE Są już dostępne wyniki Silly Venture 2024 SE
Uaktualnienie firmware do The400 Poprawki do "fizycznego" emulatora ośmiobitowych komputerów i konsol Atari.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam pytanie czy mozna do magnetofonu Atari 1010 podlaczyc zasilacz DC, bo w oryginalnym na wyjsciu jest prąd znienny AC ale moze to nie przeszkadza? Chetenie tez kupie taki zasilacz.
Możesz użyć zasilacza od stacji 1050, jeśli masz.
Można użyć zasilacza DC 9-12V. 1010 ma wewnątrz prostownik, więc to wsio ryba.
@jer, 12V nie będzie kręcił silnikiem zbyt szybko?
Przecież w środku jest 7805.
[Edit]
A nie, nie ma. My bad :-/
Ostatnio edytowany przez perinoid (2021-02-15 23:02:37)
Taki zasilacz można kupić, ew. trzeba dopasować wtyk lub wymienić kabel z wtykiem.
Np. tu: http://inter-chip.pl/search?fraze=Zasil … mit=Szukaj
12V DC nie będzie kręcił za szybko, bo silnik ma stabilizator obrotów. Ponadto pamiętaj, że 9VAC po wyprostowaniu daje też prawie 12V w szczycie. Spokojnie stosuj taki zasilacz, nic się nie stanie. Wtyk 5,5 X 2,5 mm.
No patrz, a mi się zawsze wydawało, że przy prostowaniu AC jest jedynie odwracana dolna połówka i dodatkowo jeszcze napięcie jest pomniejszone o spadki na półprzewodnikach... ;) No chyba, że uwzględnimy układ filtrująco/wygładzający, który rzeczywiście podbije nieco napięcie.
A bardziej w temacie - ze schematu wynika, że na motor jest podawane napięcie 12,5V, uzyskane po przejściu przez układ "prostownika", a cala reszta elektroniki jest zasilana z 8 pinu SIO (+5V Motor Control), więc teoretycznie nic nie grozi. Ale znając życie to kondensatory podbiją napięcie i na motor pójdzie więcej niż 12,5V. Także ja bym jednak użył takiego jak przewidział producent.
Ostatnio edytowany przez andy (2021-02-16 23:48:15)
Z 9V zrobi się 12.5V a w praktyce będzie nawet więcej, bo ten zasilacz pewnie dawał koło 10V zmiennego, może nawet 10.5.
Jak ktoś ma oryginał, to może zmierzyć.
To się liczy mniej więcej tak: 9V * pierwiastek kwadratowy z 2.
Oryginał bez obciążenia daje dokładnie 11V - przynajmniej mój :)
Nie ten dział .;)
Dziekuje udalo się zdobyć 9V AC.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.071 sekund, wykonano 8 zapytań ]