Temat: 320KB w 130XE
Mam pytanko, czy na tej płycie da się zwiększyć pamięć do 320KB?
http://img31.imageshack.us/img31/3491/plyta012vf.jpg
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
BigPemu 1.06 Od rana dostępna jest najnowsza wersja emulatora konsoli Atari Jaguar
Atari ST Harddisk Menu Zapowiedź prezentacji użytecznego "launchera" do programów dla Atari ST.
FujiCup - przypomnienie Konkurs FujiCup to okazja dla programistów, którzy chcą pokazać swoje umiejętności w tworzeniu gier na ośmiobitowe Atari.
Studia podyplomowe z retrocomputingu Program studiów ma obejmować m.in. platform studies i przegląd ważniejszych polskich i zagranicznych platform komputerowych.
Silly Venture 2023SE - invitka na XL/XE Pierwsza invitka na letnią edycję atarowskiego Silly Venture party w Gdańsku
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam pytanko, czy na tej płycie da się zwiększyć pamięć do 320KB?
http://img31.imageshack.us/img31/3491/plyta012vf.jpg
Jasne, że się da. U mnie wygląda to tak (właśnie pstryknąlem fotkę) : http://img466.imageshack.us/img466/9039/img0748a6ew.jpg
szczęściarz z Ciebie z taką płytą. ;) ale lepiej sobie wstaw 1MB.
k, dzięki :)
Najlepsza płyta do atarki... też taką mam ;)
Mac, nie przechwalaj się, ja mam 5 atarek a tej płyty nie mam :) Niestety widzę, że z pamięciami dynamicznymi 1 (a zwłaszcza 4-bit) jest już bardzo krucho w sklepach ... sam zmuszony jestem kupić SIMMY teraz, chociaż prowadzenie takiej plątaniny przewodów bardzo mi się nie podoba.
To ja sie zapytam co jest w tej plycie wyjatkowego?? O ile pamietam, to wszystkie 130XE, ktore mialem (3 sztuki liczac obecna) mialy wlasnie taka plyte z dwoma rzedami pamieci 64kbit.
Pecus: chodzi o te które mają organizację 2*8 scalaków 4164... taką atarynkę można ładnie i wygodnie rozszerzyć do 1 MB kostkami 41256 ;) No i w atarkach opartych na tej płycie najrzadziej trafiały się uszkodzone GTIA, w przeciwieństwie do tych na scalakach 4-bitowych.
Ostatnio edytowany przez macgyver (2006-01-26 19:11:58)
Mac, do Atariki z tym, dawaj!
Niestety widzę, że z pamięciami dynamicznymi 1 (a zwłaszcza 4-bit) jest już bardzo krucho w sklepach ...
ja swoje kości kupiłem dawno temu (chyba ze 4 lata) na www.cyfronika.com.pl i słono za nie zabuliłem (ok 80 zeta)
Podepnę się pod sucharka... przyszło do mnie 800XE jako "uwalony dawca" - jak się okazało, poza firmowo uwalonym GTIA wszystko wygląda na okey (z tą może różnicą, że w XLce w self teście tło mam ciemnozielone, a tutaj brunatnoczerwone), googlam trochę po niecie i na www.starekompy.pl znalazłem trochę o 800XE - no i takie zdjęcie było:
Od góry na zdjęciu: 65XE, 800XE, 130XE - poniżej tył mojego 800XE:
^ czy to nie wygląda jak 65XE ze zdjęcia, ale z expansion port jak w 130XE ?
a w miejscu, gdzie spodziewałem się ośmiu kości + ośmiu pustych miejsc - tylko dwie kości i dwie puste podstawki:
dodatkowo kości zamazane...
Pytanie jak w temacie: gdzie można znaleźć schemat rozszerzenia tej płyty do 320kB ? Bo aż szkoda z tej atarynki dawce robić - obudowa nie ma kompletnie żadnych pożółknięć!
Ostatnio edytowany przez maw (2008-06-05 09:25:04)
w SERIOUSie
Cześć. mam pytanie co do rozszerzenia pamięci w 130XE z 16-stoma kościami pamięci. Znalazłem gdzieś opis rozszerzenia jej do 320kB czy faktycznie wystarczy wymienić 8 kości pamięci 4164 na 41256 nalutować 74LS157 na CO25953, trochę pokrosować i będę miał 320kB pamięci?
No to muszę poszukać kości pamięci, powinienem gdzieś takie mieć.
Znalazłem jakieś b. stare rozszerzenie pamięci grzyba, chyba całe 3MB, ale mają oznaczenie HM50256P-12 (16-pin), wydaje mi się, że dobre będą, czy może ktoś już takich używał?
Ostatnio edytowany przez darpajdp (2008-11-03 22:10:15)
Będą dobre.
^ czy to nie wygląda jak 65XE ze zdjęcia, ale z expansion port jak w 130XE ?
A ja właśnie najbardziej lubię ten rodzaj płyt.
Z 65XE łatwo zrobić 130XE albo dodać 1MB
PS. kości 4bitowe są w sklepach po 4-8zł/szt. Albo w starych kartach graficznych na Trident.
Ostatnio edytowany przez pajero (2008-11-04 23:11:13)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.083 sekund, wykonano 14 zapytań ]