Temat: Zegar a'la Teleekspress
Nuda + czas wolny + KS Expert + FreeBASIC = Zegar a'la Teleekspress
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Silly Venture 2024 SE - stuff Dostępny jest już stuff z zeszłomiesięcznego party Silly Venture 2024
FujiCup FujiCup ma na celu wspieranie sceny gier retro, dając uczestnikom szansę na pokazanie swojego talentu
Echa Silly Venture 2024 SE Są już dostępne wyniki Silly Venture 2024 SE
Uaktualnienie firmware do The400 Poprawki do "fizycznego" emulatora ośmiobitowych komputerów i konsol Atari.
Akcja - Wsparcie w reverse-engineering Wspierajmy tych, którzy do tej pory zrobili wiele!
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nuda + czas wolny + KS Expert + FreeBASIC = Zegar a'la Teleekspress
co to za wirus? :)
Miał to być zegar, który kiedyś był w "Teleekspresie" (17:00 TVP1) za prowadzącym.
EDIT: Jak będę miał czas, to spróbuję zrobić z tego wygaszacz ekranu.
Ostatnio edytowany przez Sim_Piko (2008-09-19 14:44:55)
Wygaszacz ekranu robi sie bardzo latwo. Wystarczy zmienic nazwe pliku na .scr a takze dodac obsluge wywolania programu z parametrem (bodaj -s ale nie pamietam)...
Znalazłem na forum FreeBASIC'a podstawkę do wygaszaczy ekranu, z której skorzystałem robiąc teleekspress_clock.scr.
Jedyna rzecz, która mi została do zrobienia, to poprawić odświeżanie.
Tylko wygaszacz ekranu powinien chyba ... wygaszać ekran ? Niech mi ktoś wytłumaczy jaki jest sens "wygaszacza" jeśli monitor jest cały czas włączony ?
Taki, że jeśli monitor jest włączony, ale tło jest ciemniejsze niz zwykle (np. czarne), wtedy kineskop się mniej zużywa.
Poprawiłem odświeżanie :teleekspress_clock.scr
Taki, że jeśli monitor jest włączony, ale tło jest ciemniejsze niz zwykle (np. czarne), wtedy kineskop się mniej zużywa.
Kineskop ? W hibernacji żyłeś ostatnich kilka lat ? :D
Myślisz, że TFT się nie zużywa? Tu chyba jest tak, że tranzystorki nie przewodzą, jak jest czarny kolor (nie znam się)?
edit: http://telewizor.eu/ - heh - o ile dobrze zrozumiałem w lcd najmniej prądu bierze biały ekran? Oczywiście prócz ekranu z wyłączonym podświetleniem.
Ostatnio edytowany przez mono (2008-09-21 21:03:31)
A jaki jest sens wygaszaczy dla monitorów LCD?
"Ładnie" mrygają!
Laoo, jak to jaki: można w tle boinc@home odpalić :)
IMO wygaszacz robi teraz za gadżet komputerowy. (w takim zamyśle powstał ten zegarek)
To skomplikowana kwestia ;)
Np. ja pamiętam jak kiedyś (jak byłem mały) w salonie do gier raptem zabrakło prądu - wtedy kineskop automatu Pole position nadal pokazywał napis GAME OVER :D :D
...więc jak ktoś chce sobie WYPALIĆ zegar w swoim CRT to polecam program Sim_Piko ;):)
A jaki jest sens wygaszaczy dla monitorów LCD?
Ja poprostu jestem zdania, że "wygaszacz" powinien poprostu wyłączyć monitor i tyle. Inne rozwiązania są lipne.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.296 sekund, wykonano 9 zapytań ]