Odp: 6502C niepublikowane rozkazy
Dlatego wiem, że w przyszłym roku 816 będzie już w 95% Atarek na scenie a taka z oryginalnym 6502 będzie droższa od Falcona, bo każdy będzie chciał zagrać w Mazezam :lol:
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Harmonogram Silly Venture 2023 WE Pojawił się zaktualizowany rozkład jazdy zimowej edycji Silly Venture 2023
ASAP 6.0.1 i RECOIL 6.4.0 Są dostępne nowe wersje narzędzi na PC/Mac/urządzenia mobilne.
Update WWW zimowej edycji Silly Venture Na oficjalnej stronie zimowej edycji Silly Venture działa już upload prac konkursowych i sprzedaż wejściówek.
ABBUC Software Contest 2023 wyniki Wczoraj, czyli 29 października, zostały ogłoszone wyniki ABBUC Software Contest 2023.
Silly Venture 2023WE - coraz bliżej Wielkimi krokami zbliża się 17. już edycja Silly Venture
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 17 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dlatego wiem, że w przyszłym roku 816 będzie już w 95% Atarek na scenie a taka z oryginalnym 6502 będzie droższa od Falcona, bo każdy będzie chciał zagrać w Mazezam :lol:
Ponoć w alternatywnym świecie Williama Bella, Falcon w desktopie stoi na każdym biurku ;)
Dlatego wiem, że w przyszłym roku 816 będzie już w 95% Atarek na scenie
o smierci sceny 8bitowego atari juz kilka razy czytalem. ale moze na tych nowych komputerach w trybie emulacji 6502 cos tam z atari xl/xe bedzie dzialac...
bo każdy będzie chciał zagrać w Mazezam
i nastepne... niestety to bedzie wymagalo komputera kompatybilnego z atari xl/xe ... (ale rozwiazaniem dla takich osob bedzie altirra)
ale moze na tych nowych komputerach w trybie emulacji 6502 cos tam z atari xl/xe bedzie dzialac...
Pominę już słowo emulacja, ale czepię się proporcji - raczej coś nie będzie działać. Pomijalny ułamek :)
no coz. stojac przed wyborem optymalizowac program czy wymienic procesor na 16 bitowy i dolutowac pamiec wybiore bez wahania ta pierwsza opcje, bede optymalizowal wykorzystujac 100% mozliwosci atari.
juz raz slyszalem o koszcie takiego dzialania:
mazi napisał/a:Np. jak juz zapewne czytales na zyskaniu cykli.
Na zyskaniu kilku na ogół niepotrzebnych cykli, kosztem utraty kilku równie niepotrzebnych użytkowników ;)
myslisz Wieczor, ze odczuje strate tych "kilku niepotrzebnych" bylych uzytkownikow atari ?
Ostatnio edytowany przez xxl (2012-11-22 17:48:43)
myslisz Wieczor, ze odczuje strate tych "kilku niepotrzebnych" bylych uzytkownikow atari ?
A dlaczego podchodzisz do tego personalnie? Co ma do rzeczy w tym wypadku, kto co odczuwa? My chyba rozmawiamy o kwestiach technicznych i podejściu programistycznym. Poza tym jeśli mówisz o byłych - ja równie dobrze mogę postawić granicę na linii XL. Bo XE to dla mnie "byłe" Atari - wymienili obudowę i namieszali coś w romie, ale oryginalny 8-bitowe Atari to XL - jako takie powstało. Dlaczego mam nieoptymalizować dla nich kodu pomijając tablicę skoków w ROMie? A tu ta optymalizacja może być naprawdę odczuwalna.
Bo czuje sie dotkniety tym, ze MazezaM bedzie w przyszlosci kreowal ceny atari xl/xe - przynajmniej tak zrozumialem Twoj post 351. to zwykla gra, nie widze jej w roli kultowej.
Dlaczego mam nieoptymalizować dla nich kodu pomijając tablicę skoków w ROMie? A tu ta optymalizacja może być naprawdę odczuwalna.
odpowiedni zapis do PORTB czyni swiatlo. a to wszystko programowo. czyz atari xl/xe nie jest systemem doskonalym?
Bo czuje sie dotkniety tym, ze MazezaM bedzie w przyszlosci kreowal ceny atari xl/xe - przynajmniej tak zrozumialem Twoj post 351. to zwykla gra, nie widze jej w roli kultowej.
Ja osobiście czułbym się zaszczycony :) A to był tylko ironiczny żarcik ;) Trochę poczucia humoru :)
Nawet zakładając że wszystkie Atarki mają te samo 6502 tak samo reagujące na wszystkie 'nielegale' widzę jeden szkopuł. Można z dużym prawdopodobieństwem założyć że wszystkie oficjalne rozkazy zostały przez lata (i podczas projektowania procesora) dogłębnie przetestowane i nie mają negatywnego wpływu (np. poprzez nadmierne nagrzewanie procesora lub jego części). Bardzo wątpię aby 'nielegale' były tak przetestowane, i niekoniecznie są tam rozkazy typu 'halt and catch fire' ;) , to możliwe że mogą negatywnie wpływać na żywotność, przecież już niemłodych, procesorów. Dlatego uważam że stosowanie nielegali niesie ze sobą nie do końca jasne ryzyko, i powinno się tego unikać.
@xxl
Nie wiem jak ty to rozumiesz, ale z większość osób w tym wątku apeluje tylko i wyłącznie o ROZWAGĘ w stosowaniu nielegalnych/nieudokumetowanych opcodów.
Znaczy się fajnie byłoby uniknąć sytuacji typu: "Hurra, dzięki nielegalom zaoszczędziłem 7 cykli procesora. Chociaż i tak w ramce zostało mi 20 cykli i nie mam pomysłu co z nimi zrobić".
Ale jeżeli z nielegalami wszystko będzie wyliczone co do cykla dosłownie "na styk" (tylko dzięki nim będzie dało zmieścić się w czasie) to nikt (a przynajmniej ja) złego słowa nie powie. Ale po co wrzucać je wszędzie na siłę.
W życiu trzeba umieć zachować umiar i równowagę :)
Ostatnio edytowany przez grzybson (2012-11-22 19:36:10)
"one illegal too far" ;D
Ponoć w alternatywnym świecie Williama Bella, Falcon w desktopie stoi na każdym biurku ;)
Obok Amigi 1200 w towerze :P
@XXL - ta cała twoja niekompatybilność 65c816 i wielka strata dla demosceny to mniej więcej jak na razie:
* 4 gry
* 3 dema
* dwa inne programy do robienia czegoś tam ;)-
* spora część Twoich produkcji
... na kilkadziesiąt tysięcy programów. Chyba to przeżyjemy a scena nie upadnie tak łatwo ;)-
EDIT:
:) - to może teraz czas na nielegalne instrukcje 65c816 :D
Ostatnio edytowany przez Pin (2012-11-22 21:06:31)
Wieczor: nie wiem jak mam cie rozumiec. Czy to co piszesz to zwykle trolollo czy ty tak na powaznie? Przetestowalem Mazezam z sukcesem na moich trzech 65xe i 130xe. Jak nie czaisz: TO DZIALA! Wiec po co te hejtownie. Druga sprawa, ze 816 nigdy nie zostanie scenowym standardem.
P.s. Sprawdze jeszcze na 800xl. Mam nadzieje, ze jeszcze w tym roku. Jellonek: wyrobisz sie? Czy jak to juz u was looblyniakow bywalo bede czekal kilka lat? :)
mazi: wyrobie sie, jak dasz nowe kostki ram, albo kolejna 880tke. zadzwonie zaraz to pogadamy ;)
No faktycznie cos padlo.
Tak jak rozmawialismy. Kostki sie zalatwi.
a tam gadanie...pewien bywalec zlotów z Warmii i Mazur juz ładne pare lat temu powiedział, co jest nawet udokumentowane w postaci bardzo ładnego sampla:
"...na Atari nie ma sceny" ;)
Wieczor: nie wiem jak mam cie rozumiec. Czy to co piszesz to zwykle trolollo czy ty tak na powaznie? Przetestowalem Mazezam z sukcesem na moich trzech 65xe i 130xe. Jak nie czaisz: TO DZIALA!
Przywiozę Ci na SV wersję Mazazem, która ładowana po SIO na dowolnie dostarczonej przez Ciebie Atarce nie zadziała. Jak już wspominałem - wystarczy STD przeplot na zwykłej stacji. Niech ktoś będzie szczęśliwym posiadaczem standardowej stacji SN-360 . Niniejszym będzie pozbawiony możliwości zagrania w Mazazem mimo, iż będzie miał komputer niczym orleańską czy jakąś tam dziewicę. Mowa oczywiście o wersji z xB i muzakiem w czasie I/O. Zwracam tym samym uwagę jedynie na to, że proponując pewne rozwiązania należy liczyć się z hardwarem i fantazją użytkownika ;)-
ignorowanie tematu faktycznie jest optymalnym rozwiązaniem ;)-
ok. Nie ma problemu. Weź swojego kompa na wszelki wypadek ;)-
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15 16 17 … 26 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.135 sekund, wykonano 8 zapytań ]