Temat: 130XE, IDEPlus 2.0 rev.C, problem z dyskami (albo ja czegoś nie umiem)

Posiadam ja Atari 130XE (standardowe, bez bajerów) od kolegi, a także w/w rewizję interfejsu IDEPlus.

Najpierw planowałam zamontować na nim dysk Quantum GoDrive Daytona 256AT ( przetestowany przez Simiusa zresztą - wszystko ok), po czym okazało się, że muszę mieć mocniejszy zasilacz. (Ówcześnie: 1A, amerykański zresztą, CO 70042-01).
Kupiłam więc ten 1,6A od Husaka przez Allegro, i radośnie zabrałam się do podłączenia...

http://imgur.com/a/5WmKS <- efekty (chronologicznie); po czym coś popsułam z tablicą partycji, ale to nieistotne dla całej sprawy. Dysk pobiera pół ampera.
Jako, że nie mogę kupić teraz dysku, to postanowiłam, że skanibalizuję dysk z PowerBooka G3. Toshiba MK2018GAS, 0,7A.
Nagrałam na niego obraz dysku [ skonwertowany z VHD altirrowego], i dupa. Device does not respond.

Dysk był, co dziwne, widziany przez Windows jako 8/4GB(????).
Nie wiem, czy to miało jakiś wpływ. Powiedzcie mi, co może być tego problemem? A może powinnam sprawdzić sam komputer? Albo coś robię źle?

(-)OlaHime/Nerve
{130xe:antonia4mb,sophia2,ideplus2.0revf}{65xe}{800xl}{LDWsuper2000}{1050}{CX85}

2

Odp: 130XE, IDEPlus 2.0 rev.C, problem z dyskami (albo ja czegoś nie umiem)

Poszukaj na: atari8.co.uk aktualnej wersji FDISK.COM, uruchom z dowolnego nośnika mając w systemie IDE+ wraz z MK2018GAS i opisz, czy program wykrył dysk, czy nie.

ADRES: pin@atari.pl - konto zlikwidowane. Aktualny adres: pin(at)atari8.info

3

Odp: 130XE, IDEPlus 2.0 rev.C, problem z dyskami (albo ja czegoś nie umiem)

Pin napisał/a:

uruchom z dowolnego nośnika

I tu jest pies pogrzebany.

(-)OlaHime/Nerve
{130xe:antonia4mb,sophia2,ideplus2.0revf}{65xe}{800xl}{LDWsuper2000}{1050}{CX85}

4

Odp: 130XE, IDEPlus 2.0 rev.C, problem z dyskami (albo ja czegoś nie umiem)

jeśli mieszkasz w stolnicy, to raczej bez problemu znajdziesz kogoś z jakimś sio2coś_tam wink

ADRES: pin@atari.pl - konto zlikwidowane. Aktualny adres: pin(at)atari8.info

5

Odp: 130XE, IDEPlus 2.0 rev.C, problem z dyskami (albo ja czegoś nie umiem)

Ola/Nerve napisał/a:

http://imgur.com/a/5WmKS <- efekty (chronologicznie)

Problemy z komunikacją z dyskiem (albo komputera z interfejsem). Musi się temu przyjrzeć elektronik (najlepiej Simius), takie objawy to zwykłe było coś nie tak z sygnałem fi2 w kompie.

W tym drugim wypadku podaj spod DOS-u PEEK $247 (albo spod BASIC-a ? PEEK(583)). I napisz tu, co odpowiedział.

Ostatnio edytowany przez drac030 (2016-07-16 21:42:59)

KMK
? HEX$(6670358)

6

Odp: 130XE, IDEPlus 2.0 rev.C, problem z dyskami (albo ja czegoś nie umiem)

Ja bym radził jednak przede wszystkim zmienić dysk, bo tak całkiem sprawny to on nie jest. Test, co prawda, udało mu się przejść, ale czas inicjalizacji i towarzyszące temu odgłosy były bardzo podejrzane.

Ceterum censeo Unionem Europaeam delendam esse.

7

Odp: 130XE, IDEPlus 2.0 rev.C, problem z dyskami (albo ja czegoś nie umiem)

Faktem jest, że ten (to?) Quantum to jakiś trup sprzed pierwszej wojny. Sprawdzałem dokumentację, co prawda BIOS wymaga ATA-3, a to jest ATA-2, ale na tyle późne, że w sumie jest to ATA-3. Nie da się jednak ukryć, że dyski zasadniczo tyle nie żyją.

Ale te błędy, co tam wyświetliło, to są znane Ci problemy z DRQ (albo świeci się po odczytaniu 512 bajtów, albo gaśnie przed), a error 144 to z kolei będzie zgłoszenie przez kontroler błędu po zadaniu parametrów odczytu. Oczywiście, może to świadczyć o uszkodzeniu dysku, ale jednak u Ciebie coś tam działał, a na załączonym obrazku widać, że odmawia zupełnie. Więc podejrzewałbym jednak fi2 (i spółkę) z tej 130XE.

KMK
? HEX$(6670358)

8

Odp: 130XE, IDEPlus 2.0 rev.C, problem z dyskami (albo ja czegoś nie umiem)

drac030 napisał/a:

W tym drugim wypadku podaj spod DOS-u PEEK $247 (albo spod BASIC-a ? PEEK(583)). I napisz tu, co odpowiedział.

Toshiba: 583 $0247, 1 $01, 1 $0001, "-"   (gdzie - to takie T odwrócone o 90 stopni w lewo)
Quantum: identycznie, jak Toshiba.

Simius napisał/a:

Ja bym radził jednak przede wszystkim zmienić dysk, bo tak całkiem sprawny to on nie jest. Test, co prawda, udało mu się przejść, ale czas inicjalizacji i towarzyszące temu odgłosy były bardzo podejrzane.

Własnie próbuję już drugi dysk.

(-)OlaHime/Nerve
{130xe:antonia4mb,sophia2,ideplus2.0revf}{65xe}{800xl}{LDWsuper2000}{1050}{CX85}

9

Odp: 130XE, IDEPlus 2.0 rev.C, problem z dyskami (albo ja czegoś nie umiem)

Jeśli tablica partycji jest poprawna, tzn. jeśli obraz został nagrany dobrze, to pewno to 138 świadczy o tym, że tablica partycji się nie wczytała z powodu błędów odczytu przy inicjowaniu.

Bo interfejs sam w sobie jest zainicjowany poprawnie (PEEK $247 różne od zera).

Ewentualnie coś się przestawiło w ustawieniach, sprawdź jak to wygląda w menu.

Jeszcze jedno: "Device does not respond" znaczy, że nie ma partycji, do której było robione odwołanie. Ale może tam nie ma D1:? Daj polecenie DF, jeśli są jakieś partycje w ogóle widoczne, to dostaniesz listę ("O:" się nie liczy, bo to ramdysk).

Ostatnio edytowany przez drac030 (2016-07-17 19:43:24)

KMK
? HEX$(6670358)

10

Odp: 130XE, IDEPlus 2.0 rev.C, problem z dyskami (albo ja czegoś nie umiem)

drac030 napisał/a:

Ewentualnie coś się przestawiło w ustawieniach, sprawdź jak to wygląda w menu.

No właśnie tu jest okej.

drac030 napisał/a:

Jeszcze jedno: "Device does not respond" znaczy, że nie ma partycji, do której było robione odwołanie. Ale może tam nie ma D1:? Daj polecenie DF, jeśli są jakieś partycje w ogóle widoczne, to dostaniesz listę ("O:" się nie liczy, bo to ramdysk).

Nie ma żadnych partycji. Obraz był przeniesiony z komputera z windowsem na komputer z linuksem, gdzie skonwertowałam do go obrazu RAW i który przeniosłam na komputer z windowsem, bo tylko tam mogę nagrać obraz (ThinkPad T23 z dodatkową kieszenią na dysk). Nie wiedziałam, jaki program wybrać, więc nagrywałam przy pomocy HDDRawCopy. Żadnych specjalnych parametrów.
Znasz może jakis program pozwalający zapisywać obraz VHD na dysk bez konwersji [tzn. samemu ją wykonujący]?

(-)OlaHime/Nerve
{130xe:antonia4mb,sophia2,ideplus2.0revf}{65xe}{800xl}{LDWsuper2000}{1050}{CX85}

11

Odp: 130XE, IDEPlus 2.0 rev.C, problem z dyskami (albo ja czegoś nie umiem)

Filmiki w jakośći PD [Potato Definition]:

https://www.youtube.com/watch?v=_qEjdyIb9-c&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=V5Aam2qqXKc&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=Ae1QJsBMEoA&feature=youtu.be

Ostatnio edytowany przez Ola/Nerve (2016-07-26 02:55:17)

(-)OlaHime/Nerve
{130xe:antonia4mb,sophia2,ideplus2.0revf}{65xe}{800xl}{LDWsuper2000}{1050}{CX85}

12

Odp: 130XE, IDEPlus 2.0 rev.C, problem z dyskami (albo ja czegoś nie umiem)

Muzyka - to może być wina playera. Spróbuj innego.

hex, code and ror'n'rol!
"mężczyzna wydoił wielbłąda żoną"
"wcześniej miał na imię Heidi i był niemiecką kulomiotką"

13

Odp: 130XE, IDEPlus 2.0 rev.C, problem z dyskami (albo ja czegoś nie umiem)

Co do oldschool: komp ma 128k ram?

Jeśli tak, no i jeśli demo używa więcej niż 64k to prawdopodobnie brakło ramu

ADRES: pin@atari.pl - konto zlikwidowane. Aktualny adres: pin(at)atari8.info

14

Odp: 130XE, IDEPlus 2.0 rev.C, problem z dyskami (albo ja czegoś nie umiem)

Pin napisał/a:

Co do oldschool: komp ma 128k ram?

Jeśli tak, no i jeśli demo używa więcej niż 64k to prawdopodobnie brakło ramu

Chaos loader pomógł. Miałeś rację.

(-)OlaHime/Nerve
{130xe:antonia4mb,sophia2,ideplus2.0revf}{65xe}{800xl}{LDWsuper2000}{1050}{CX85}