1

Temat: XF551 nie reaguje

Witam szanownych forumowiczów.

Dopadł mnie pewien problem, XF-ka przestała nagle odpowiadać, kompletny brak komunikacji z Atarką, jak odłączona.
Pomyślałem, że to pewnie coś ze ścieżkami gniazd SIO lub jakiś zimny lut, ale niestety nic z tych rzeczy sad
Sprawdziłem też kabel, licho nie śpi, ale wszystko z nim ok. SIO2PC działa prawidłowo, więc kompik raczej też ok.
Mało tego, podmieniłem napędy i dalej lipa. Co mgło jeszcze nawalić, bo została już tylko elektronika.
Aha po odpaleniu stacji mignie tylko na krótko dioda, ale głowica nie drgnie. Napięcia 5 i 12 są.
A jeszcze jedna rzecz, stało się to chyba w momencie, gdy przypadkowo skrzyżowałem jednocześnie sygnały z SIO2PC i stacji, oba jako D1, może właśnie tu jest pies pogrzebany sad

Proszę o jakieś sugestie, będzie mi bardzo źle bez mojej stacyjki, mam ją od 92-go roku.
Pozdrawiam.

800xl / 800xe + U1mb / Xf551 / Sio2pc / Xc12

2

Odp: XF551 nie reaguje

Próbowałeś przestawić stację na D2 na chwilę? Nie mam za dużego doświadczenia z tym modelem bo kupiłem taką stację jakiś rok temu ale pamiętam, że zdarzały się podobne jazdy. Po jakimś czasie stacja sama się odblokowała (zaczęła działać - więc spróbuj jutro, serio), a problem zniknął zupełnie gdy wymieniłem ROM na Hyper-XF.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.

- kilka pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

Odp: XF551 nie reaguje

Tak, próbowałem wszystkie opcje od D1 do D4, a o ROMie też już myślałem, ale nie wiem skąd go wziąć.
Może kontroler WD 1772 powiedział dobranoc hmm

800xl / 800xe + U1mb / Xf551 / Sio2pc / Xc12

4

Odp: XF551 nie reaguje

Czy tak się dzieje na obydwu gniazdach SIO? Najczęstszą przyczyną takich objawów jest pękanie lutu lub ścieżek przy tych gniazdach.
Zajrzyj do dereatari (stopka), w dziale serwis jest ten problem opisany.

Ostatnio edytowany przez jer (2019-10-24 06:12:12)

Nikt nam lekkiego życia nie obiecał i słowa dotrzymał.
8bitów ; dereatari
Apple Hadware

5

Odp: XF551 nie reaguje

Oba gniazda bez reakcji, wszystkie ścieżki i lut sprawdzone.

800xl / 800xe + U1mb / Xf551 / Sio2pc / Xc12

6

Odp: XF551 nie reaguje

Sprawdź tranzystory i 7438. Nie ma możliwości uszkodzenia ich przez podłączenie innego sprzętu o tym samym numerze, ale...
Po włączeniu stacja zachowuje się prawidłowo, dioda zapali się na moment, głowice stoją. Silnik liniowy dyskietki ruszy na chwilę. W gniazdach SIO wszystkie szpilki są?
Wyjmij elektronikę, scalaki w podstawkach wyjmij i włóż na powrót, sprawdź luty i ścieżki lupą na pęknięcia. Dla pewności zdubluj ścieżki między gniazdami kynarem lub cienkimi przewodami w izolacji. Sprawdź omomierzem przejście ze szpilek do odpowiednich elementów na płycie (rezystory i 7438) wg schematu.

Nikt nam lekkiego życia nie obiecał i słowa dotrzymał.
8bitów ; dereatari
Apple Hadware

7

Odp: XF551 nie reaguje

Wszystkie szpilki są ok. Niestety nie ma podstawek pod scalakami.
7438 mogę wymienić jeżeli miałoby to pomóc, tym bardziej, że jest nieoryginalny.
Tranzystor Q4 jest ok.
W SIO przejście z pinu 3 do LFI, a dalej do 7438 ok.
Z pinu 5 do R1 ok. i z 7 do R2 też ok.
Nie wiem co jeszcze sprawdzić, wylutuję może też Q3 i Q2 i przemierzę miernikiem.

Ostatnio edytowany przez hichal (2019-10-24 20:32:30)

Post's attachments

7438.jpg 323.46 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
800xl / 800xe + U1mb / Xf551 / Sio2pc / Xc12

8

Odp: XF551 nie reaguje

Ja jeszcze bym wymienił ROM stacji.  Ja miałem dwie takie stacje. W obu pomogła wymiana EPROMU.
Objawy były podobne jak u Ciebie, czyli kompletny brak komunikacji.

9

Odp: XF551 nie reaguje

Również obstawiał bym ROM. One po latach padają, tak samo jak OS w kompie, czy Basic. Akurat podmianka tego ROMu jest tania, wsadź sobie jakiś EEPROM, one są tanie i łatwo dostępne. Przy okazji podmianka wskazana, bo możesz sobie Hyper XF wsadzić, jak radził wcześniej perinoid. Polecam również, przyjemny soft.

Natomiast drugą rzecz jaką bym jeszcze sprawdził, to czy przypadkiem kwarc nie padł - też po latach im się zdarza niedomagać.

10

Odp: XF551 nie reaguje

@hichal, jakby co to EPROM /EEPROM mogę CI wypalić - kwarc - nie wiem jaki więc nie wiem czy posiadam...

Pozdrawiam

https://systemembedded.eu/
"...Mówił mi to jeden facet, który znał się na atari i takich różnych rzeczach. On mówił, że procesor 6502 to był początkowo procesor wojskowy. On ma tajne funkcje, nie wiadomo w ogóle, co one mogą robić..."

11

Odp: XF551 nie reaguje

Kwarc tam jest 8,33MHz, praktycznie nie do zdobycia. Jak by co, to "robi" się taki z generatora 33,33MHz i 74HCT74. Prosty dzielnik przez 4 załatwia temat, tak robimy to w klonach XF551.
Ale... Po zastanowieniu raczej myślę, że kwarc w dalszej kolejności podejrzeń jest, bo przecież jer pisał, że stacja przy uruchomieniu zachowuje się prawidłowo, więc procesorek jakąś inicjację na starcie prawdopodobnie wykonuje, a bez kwarcu by tego nie zrobił. Można jednak dla pewności sprawdzić oscyloskopem, lub analizatorem logicznym czy jest w ogóle przebieg jakiś z zegara.
Podmień EPROM.

12

Odp: XF551 nie reaguje

Dzięki Wam bardzo za wskazówki.
Chętnie wymienię ROM na Hyper XF, ale będę miał problem z wypaleniem bo mieszkam teraz w Niemczech, a wiadomo jaka tu lipa z elektroniką i oczywiście zero serwisów. Może wiecie gdzie kupić wysyłkowo gotowca z ROMem? a najlepiej dwa do 5.25 i 3.5".

800xl / 800xe + U1mb / Xf551 / Sio2pc / Xc12

13

Odp: XF551 nie reaguje

Nie wiedziałem, że Rybnik wrócił do Macierzy :-)
A tak na poważnie to wskaż ROM-y, którte chcesz wypalić to Ci to wyślę po kosztach.

pozdr.

https://systemembedded.eu/
"...Mówił mi to jeden facet, który znał się na atari i takich różnych rzeczach. On mówił, że procesor 6502 to był początkowo procesor wojskowy. On ma tajne funkcje, nie wiadomo w ogóle, co one mogą robić..."

14

Odp: XF551 nie reaguje

Dzięki pancio za pomoc. Wyślę  Ci adres,  a ty mi nr. konta smile
A co do ROMu to może ktoś wrzuci link z dobrym, sprawdzonym Hyper XF-em do 5.25 i 3.5 ,  bo słyszałem że są też jakieś felerne.

Z góry dzięki i pozdrawiam.

800xl / 800xe + U1mb / Xf551 / Sio2pc / Xc12

15

Odp: XF551 nie reaguje

Proszę bardzo.
A jest do 5,25"
B jest do 3,5"

Post's attachments

HYPROMA.rom 8 kb, liczba pobrań: 8 (od 2019-10-26) 

HYPROMB.rom 8 kb, liczba pobrań: 4 (od 2019-10-26) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

16

Odp: XF551 nie reaguje

Serdeczne dzięki Mq.

Pancio linki podano do stołu, można spożywać wink

800xl / 800xe + U1mb / Xf551 / Sio2pc / Xc12

17

Odp: XF551 nie reaguje

Oki, postaram się ogarnąć temat do poniedziałku.

https://systemembedded.eu/
"...Mówił mi to jeden facet, który znał się na atari i takich różnych rzeczach. On mówił, że procesor 6502 to był początkowo procesor wojskowy. On ma tajne funkcje, nie wiadomo w ogóle, co one mogą robić..."

18

Odp: XF551 nie reaguje

Witam ponownie po kilku dniach.

Zakładam właśnie EPROM 27128 z 2xOS i tu moje pytanie do Błażeja i reszty, (tak dla pewności) czy przełącznik ROM-ów ma być zamontowany w taki sposób jak na załączniku ?

Dodam jeszcze że wsadziłem ROM-a próbnie na czysto, ale nie ruszyło nic. Ne wiem też jaki napęd zamontować na początek i czy ma to jakieś znaczenie ?

Dzięki pozdro.

Post's attachments

Przełącznik 2xOS.jpg 20.32 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
800xl / 800xe + U1mb / Xf551 / Sio2pc / Xc12

19

Odp: XF551 nie reaguje

Schemat ok, A13 będzie w stanie wysokim przy rozwartym włączniku eliminując przy tym ewentualne zakłócenia.
Oba ROM-y powinny działać... pytanie natomiast do chłopaków czy w przypadku użycia ROM-u dla 3.5 np dla 5.25 stacja wykazywać będzie jakieś anomalie? EPROM nagrany jest w kolejności - najpierw HYPROMA, a w drugiej połówce HYPROMB. Czyli HA jest dostępny przy A13=GND.

https://systemembedded.eu/
"...Mówił mi to jeden facet, który znał się na atari i takich różnych rzeczach. On mówił, że procesor 6502 to był początkowo procesor wojskowy. On ma tajne funkcje, nie wiadomo w ogóle, co one mogą robić..."

20

Odp: XF551 nie reaguje

Nie mam stacji 5,25, używam tylko 3,5", ale na moje to ROM A i ROM B właśnie tym się różnią, że nie będzie jeden działał na stacji 3,5, a drugi na stacji 5,25:-)

Aha, nie wiem jaką tam kość użyliście, ale generalnie nie może być tak, że jakaś noga adresowa "wisi" w powietrzu. Wg schematów w oryginalnej stacji noga A12 jest dopięta na stałe do masy, a noga A13 do +5V. Czyli wg tego co napisał pancio.net jak nagrał te obrazy, to wychodzi, że jeśli tylko po prostu wsadziłeś kość w podstawkę wszystkimi nogami, to odpala Ci się HYPROMB - czyli wersja dla stacji 3,5". Jeśli masz stację 5,25, to najprościej odegnij nogę A13 (pin 26) tak żeby nie weszła w podstawkę i kawałkiem przewodu przylutuj ją gdzieś w pobliżu do masy -sprawdź miernikiem, ale wg schematu na tymże EPROM-ie masa powinna być na nogach 2,14 i 22, więc możesz ten kabelek nalutować na eprom z wierzchu bez grzebania w płytce stacji.

Ostatnio edytowany przez Mq (2019-11-08 21:59:59)

21

Odp: XF551 nie reaguje

Wszystko dobrze podłączone, ale nie rusza sad . Coś jakby zajarzyła raz, bo mi wyświetliło HYPER XF 1.0B ale był tam też jakiś błąd, 16 chyba i więcej nie dała znaku życia.

Nie wiem już co tam jeszcze mogło paść, może rozglądnąć się za nową płytką, może komuś zalega wink. ROM, Proc i WD mam (tylko czy sprawne).

Co mi jeszcze radzicie? Jakie elementy mogły się uszkodzić? Co mógłbym jeszcze przemierzyć?

Ostatnio edytowany przez hichal (2019-11-09 14:24:50)

800xl / 800xe + U1mb / Xf551 / Sio2pc / Xc12

22

Odp: XF551 nie reaguje

A widzisz @mq, teraz już wiem dlaczego obraz ROM-u miał tylko dużo mniej niż 8KB .  Ale biorąc pod uwagę fakt,. że nagrałem HB w drugiej połówce 27128 (oryginalnie w stacji jest 2764) to wystarczy mieć w "powietrzu" A13 by wybrać ROM stacji. Hichal dostał oba ROMy w 1 kostce bo nie miałem 2764...

https://systemembedded.eu/
"...Mówił mi to jeden facet, który znał się na atari i takich różnych rzeczach. On mówił, że procesor 6502 to był początkowo procesor wojskowy. On ma tajne funkcje, nie wiadomo w ogóle, co one mogą robić..."

23

Odp: XF551 nie reaguje

No tak, ale musi przełączyć się na ROM dla swojej stacji, więc opisałem jak to łatwo zrobić. Hichal zrób na początek tak, żebyś miał właściwy ROM wybrany i wtedy sprawdź objawy.

Ostatnio edytowany przez Mq (2019-11-10 01:41:41)

24

Odp: XF551 nie reaguje

Mq mam 2 napędy (5,25 Mitsumi-oryginał i 3,5 Samsung SFD-321B) oczywiście oba na D0.
Próbowałem jeden i drugi na obu ROM-ach i dalej brak reakcji, no chyba że uszkodziłem tym przełączaniem w jakiś sposób EPROM.
A było dokładnie tak - za pierwszym razem, włożyłem EPROM na czysto cały w podstawkę z zamontowanym napędem 3,5" i odpaliłem, wtedy zajarzył, ale tylko raz.
Pomyślałem, że może zrobię przełącznik (wg. schematu j.w.) i będzie hulać, ale niestety dalej lipa sad

800xl / 800xe + U1mb / Xf551 / Sio2pc / Xc12

25

Odp: XF551 nie reaguje

Wiesz co, tak sobie myślę, że nawet bez napędu powinien wstać EPROM wraz z elektroniką, a Intel powinien odpalić program i powinieneś w Atari zobaczyć menu Hyper-XF, które jeden raz zobaczyłeś. To menu odpala się jeżeli nie ma w stacji dyskietki, więc odpalaj stację bez dyskietki, żeby w pierwszej kolejności dojść chociaż do momentu, że Hyper-XF się odpala, a samym napędem zajmij się dopiero jak uzyskasz Hyper-XF na ekranie Atari. Słuchaj, a w jakiej kolejności włączasz sprzęt? Może to banał, ale najpierw włącza się zawsze stację, a dopiero później Atari. Musisz włączyć stację, dać jej chociaż z 5 sekund na odpalenie programu (choć dzieje się to o wiele szybciej) i dopiero włączyć komputer. Wtedy powinieneś zobaczyć na ekranie menu Hyper-XF.

Jeden raz zobaczyłeś Hyper-XF, więc założył bym, że wszystkie układy masz sprawne, a EPROM prawidłowo zaprogramowany. Szukał bym najprostszych rzeczy, czyli najpierw opisany wyżej motyw z kolejnością włączania sprzętu, a jeżeli wszystko robisz poprawnie, to szukał bym problemu w samych połaczeniach (zimne luty, przerwane ścieżki, niekontaktujące złącza, uszkodzone kabelki itp.).

Ostatnio edytowany przez Mq (2019-11-10 14:46:40)