Temat: Atari XC11 nie dziala

Witam, Dostalem XC11, ktory niestety nie dziala - dioda sie nie pali i silnik nie dziala. Poczytalem w internecie, ze uszkodzenie przewodu masy silnika jest czesta awaria. Kabel wyglada na powykrecany i przy wtyczce SIO izolacja jest przerwana.

Pytanie - jak najszybciej sprawdzic, ze to jest ten problem? Przeczytalem na forum, ze zwarcie 4 i 6 od strony plyty pomoze. Dla laika - jak to zrobic; czy ktos moze ma zdjecie? smile

Dziekuje, Michal

2

Odp: Atari XC11 nie dziala

Zwieranie czegokolwiek nigdy nie jest zbyt dobrym pomysłem - zwłaszcza jeżeli robi to, jak napisałeś laik wink Na innym forum pisałeś, że działa SIO2SD podłączone pod ten magnetofon... SIO2SD korzysta zdaje się z masy na pinie 4, a XC11 z obu (4 i 6). A to by sugerowało, że problem może być na pinie 6. Reszta to miernik i lutownica. A jeżeli ich nie posiadasz/nie potrafisz się posługiwać, to może lepiej zlecić naprawę (serwis rtv lub może któryś z forumowiczów).

65XE (320k+QMEG OS)

3

Odp: Atari XC11 nie dziala

andy napisał/a:

Zwieranie czegokolwiek nigdy nie jest zbyt dobrym pomysłem - zwłaszcza jeżeli robi to, jak napisałeś laik wink Na innym forum pisałeś, że działa SIO2SD podłączone pod ten magnetofon... SIO2SD korzysta zdaje się z masy na pinie 4, a XC11 z obu (4 i 6). A to by sugerowało, że problem może być na pinie 6. Reszta to miernik i lutownica. A jeżeli ich nie posiadasz/nie potrafisz się posługiwać, to może lepiej zlecić naprawę (serwis rtv lub może któryś z forumowiczów).

Juz dziala, naprawilem smile Teraz szukam jak naprawic kolko dociskowe to przewijania.