1

Temat: Atari 800XE brak reakcji, grzeje się kość ROM

Cześć!

W pierwszej kolejności chciałem się przywitać smile
Uzbierałem dla potomności pewną kolekcję starych komputerów, ale jeszcze nigdy nie miałem okazji pobawić się Atari - chciałbym odkryć jakąś część świata Atari poza Atari 2600 smile

A że przy aktualnej modzie ceny Atari są jakie są, zaryzykowałem i zakupiłem egzemplarz niesprawdzony (czyli z definicji: zepsuty, ale nie sprzedający woli tego nie pisać smile ) - z pełną świadomością że mogę mocno wtopić smile

Wpadł mi w ręce zasilacz z 800XL - daje około 4,8V - próbowałem podłączyć. Dioda na klawiaturze świeci się, jednak nie ma reakcji na ekranie.

Po rozkręceniu okazało się, że bardzo mocno grzeje się układ AMI 8451PF (C0615988-01) - zakładam więc, że to pierwsza rzecz którą powinienem zweryfikować... Pytanie tylko czy gdzieś dostanę taki układ?
Ogólnie chciałbym umieścić go w podstawce - na tą chwilę jest wlutowany bezpośrednio w płytę (C070067 REV-B).

Pozdrawiam!

2

Odp: Atari 800XE brak reakcji, grzeje się kość ROM

Padł ROM OS. Trzeba zaprogramować eprom 27256 i wstawić w miejsce uszkodzonego. A te scalaki w dwóch pionowych rzędach po lewej nie grzeją się? Bo często nieświadomi podłączają zasilacz od komodorka i wysadzają w powietrze pamięci.
Skąd jesteś?

Nikt nam lekkiego życia nie obiecał i słowa dotrzymał.
8bitów ; dereatari
Apple Hadware

3

Odp: Atari 800XE brak reakcji, grzeje się kość ROM

jer napisał/a:

Padł ROM OS. Trzeba zaprogramować eprom 27256 i wstawić w miejsce uszkodzonego. A te scalaki w dwóch pionowych rzędach po lewej nie grzeją się? Bo często nieświadomi podłączają zasilacz od komodorka i wysadzają w powietrze pamięci.
Skąd jesteś?

Starałem się delikatnie sprawdzić temperaturę na wszystkich, te z lewej to pamięci tak? W każdym razie żaden się nie grzał.
Jestem z okolic Bielska-Białej - kojarzysz jakichś specjalistów w tych okolicach?

4

Odp: Atari 800XE brak reakcji, grzeje się kość ROM

Nie wiem, czy jestem specjalistą, ale jestem z Bielska.

Atari 1040STe (TOS 1.62/2.06 UK, 4MB RAM), Atari 1040STfm (TOS 1.04 UK, 4MB RAM, BLiTTER, Gotek HxC) + Digital Data Deicke HD64, SF314, UltraSatan, Gotek HxC, NetUSBee
Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Sinclair SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB)
Commodore A600 (KS 1.3/3.1, 2MB CHIP RAM, 4MB FAST RAM, CF 4GB, Gotek FF)

5

Odp: Atari 800XE brak reakcji, grzeje się kość ROM

_tzok_ napisał/a:

Nie wiem, czy jestem specjalistą, ale jestem z Bielska.

O Bielsko się znalazło smile
A jesteś w stanie pomóc z takim tematem?

6

Odp: Atari 800XE brak reakcji, grzeje się kość ROM

Pewnie tak, zależy co jest padnięte, bo nie mam zapasu "kości" do XE. Mam jedną sprawną sztukę, z której mogę brać chipy na podmianę. EPROMy i GALe mam i mogę zaprogramować.

Ostatnio edytowany przez _tzok_ (2021-02-22 11:42:22)

Atari 1040STe (TOS 1.62/2.06 UK, 4MB RAM), Atari 1040STfm (TOS 1.04 UK, 4MB RAM, BLiTTER, Gotek HxC) + Digital Data Deicke HD64, SF314, UltraSatan, Gotek HxC, NetUSBee
Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Sinclair SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB)
Commodore A600 (KS 1.3/3.1, 2MB CHIP RAM, 4MB FAST RAM, CF 4GB, Gotek FF)

7

Odp: Atari 800XE brak reakcji, grzeje się kość ROM

Dzisiaj odebrałem Atari od @xillo. Najpierw dobra wiadomość - to pierwsze 800XE jakie widzę, z GTIA bez defektu (8727). Swoją drogą ma IMO najlepszą płytę, jaka była w XE, czyli 130XE/ECI z pamięciami 1-bit i miejscem na U35 (oczywiście nie ma obsadzonego drugiego banku ani nie ma EMMU). Ma bardzo ładny obraz, bez jailbarów i żywe kolory, nawet po composite. Płyta nie była "dłubana", wszystkie scalaki lutowane. Jedyna opcja, że to płyta z 65XE włożona do obudowy z 800XE.

Swoistą ciekawostką był fabryczny zestaw kości DRAM w ceramicznych obudowach - 3x MCM6665 (Motorola), 1x M5K4164S (Mitsubishi), 4x D4164D (NEC)

Atarynka niestety mocno oberwała - rachunek strat:
OS ROM - robi zwarcie na zasilaniu;
FREDDIE - całkowicie martwy;
DRAM - 2x uszkodzone kości;
74LS74 - martwy (brak zegara PAL);
MMU - niby działa, ale nie działa wybór ROMów (próba wyłączenia BASICa kończy się "zwisem", losowo komputer wstaje z czerwonym ekranem, czyli bez OS ROMu);
Jeszcze coś zwierało linie Y i C w modulatorze, ale to chyba tylko źle założony "daszek".

DRAMy, ROM, MMU (GAL16V8), TTL 74LS74 mam, natomiast FREDDYego - brak na stanie sad

Ostatnio edytowany przez _tzok_ (2021-03-13 22:56:53)

Atari 1040STe (TOS 1.62/2.06 UK, 4MB RAM), Atari 1040STfm (TOS 1.04 UK, 4MB RAM, BLiTTER, Gotek HxC) + Digital Data Deicke HD64, SF314, UltraSatan, Gotek HxC, NetUSBee
Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Sinclair SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB)
Commodore A600 (KS 1.3/3.1, 2MB CHIP RAM, 4MB FAST RAM, CF 4GB, Gotek FF)

8

Odp: Atari 800XE brak reakcji, grzeje się kość ROM

a to nie wygląda jakby był potraktowany zasilaczem od c64?

9

Odp: Atari 800XE brak reakcji, grzeje się kość ROM

Tak podejrzewam, ale nie znam jego historii. ROM "oddał życie" za resztę układów, bo uszkodził się tak, że zwierał zasilanie i prawdopodobnie dzięki temu część układów przeżyła.

Po dokładnych oględzinach, jest to płyta C070067 REV.B z ECI z 1987 roku (wszystkie układy z okolic 30 tygodnia tego roku), jest więc mała szansa, że jest to płyta z obudowy 800XE w jakiej do mnie trafiła.

https://obrazki.elektroda.pl/9595726600_1614166182_thumb.jpg

Płyta i @xillo czekają na FREDDIE'go lub jego zamiennik wink

Ostatnio edytowany przez _tzok_ (2021-02-24 13:32:13)

Atari 1040STe (TOS 1.62/2.06 UK, 4MB RAM), Atari 1040STfm (TOS 1.04 UK, 4MB RAM, BLiTTER, Gotek HxC) + Digital Data Deicke HD64, SF314, UltraSatan, Gotek HxC, NetUSBee
Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Sinclair SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB)
Commodore A600 (KS 1.3/3.1, 2MB CHIP RAM, 4MB FAST RAM, CF 4GB, Gotek FF)

10

Odp: Atari 800XE brak reakcji, grzeje się kość ROM

Jako "last resort" zamówiłem JLCPCB płytki do zamiennika FREDDIEgo... jestem zdeterminowany, by to Atari powróciło do "żywych". Tylko niestety "wyszła" jeszcze membrana klawiatury hmm

Ostatnio edytowany przez _tzok_ (2021-02-27 22:40:04)

Atari 1040STe (TOS 1.62/2.06 UK, 4MB RAM), Atari 1040STfm (TOS 1.04 UK, 4MB RAM, BLiTTER, Gotek HxC) + Digital Data Deicke HD64, SF314, UltraSatan, Gotek HxC, NetUSBee
Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Sinclair SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB)
Commodore A600 (KS 1.3/3.1, 2MB CHIP RAM, 4MB FAST RAM, CF 4GB, Gotek FF)

11

Odp: Atari 800XE brak reakcji, grzeje się kość ROM

Naprawa zakończyła się powodzeniem. Zamiennik FREDDIEgo działa.

Podwójnie podziękowania dla @Simius za projekt PCB dla zamiennika FREDDIEgo oraz nową folię klawiatury.

Ostatnio edytowany przez _tzok_ (2021-03-19 23:35:46)

Atari 1040STe (TOS 1.62/2.06 UK, 4MB RAM), Atari 1040STfm (TOS 1.04 UK, 4MB RAM, BLiTTER, Gotek HxC) + Digital Data Deicke HD64, SF314, UltraSatan, Gotek HxC, NetUSBee
Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Sinclair SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB)
Commodore A600 (KS 1.3/3.1, 2MB CHIP RAM, 4MB FAST RAM, CF 4GB, Gotek FF)

12

Odp: Atari 800XE brak reakcji, grzeje się kość ROM

Wygląda na to, że jednak to może być fabryczna płyta z tego Atari, ale raczej nie pochodzi ono z Polski, tylko z Niemiec, albo Czech i z początkowego okresu produkcji.

Atari 1040STe (TOS 1.62/2.06 UK, 4MB RAM), Atari 1040STfm (TOS 1.04 UK, 4MB RAM, BLiTTER, Gotek HxC) + Digital Data Deicke HD64, SF314, UltraSatan, Gotek HxC, NetUSBee
Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Sinclair SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB)
Commodore A600 (KS 1.3/3.1, 2MB CHIP RAM, 4MB FAST RAM, CF 4GB, Gotek FF)