1

Temat: Problem z RAM w Atari 1040 STE

Nie wiedzieć dlaczego w Atari mi widzi tylko 1MB a kumpel jak mi go przekazywał to mówił że w nim jest 4MB, ogólnie wszystkie sloty z RAMem obsadzone, płyta wygląda jak nówka, przed chwilą wyciągnąłem SIMMy i przeczyściłem styki (bez rezultatu)
nie mam innych simów na podmianę, kondensatory jeszcze nie wymienione.
SysInfo pokazuje slot 0 jako 512KB i slot 1 też 512KB, a dam se rękę uciąć że jak go odbierałem to było 2048 i 2048.
Jakieś pomysły ?

Ostatnio edytowany przez QUAD (2021-06-22 09:53:40)

Post's attachments

ram.jpg 843.52 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

2

Odp: Problem z RAM w Atari 1040 STE

Upewnij się, że kości są 1MB każda bo może tylko ci się śniło ;)

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

Odp: Problem z RAM w Atari 1040 STE

perinoid napisał/a:

Upewnij się, że kości są 1MB każda bo może tylko ci się śniło ;)

dodałem fotę ramu :)

4

Odp: Problem z RAM w Atari 1040 STE

No. Masz kości 256KB z parzystością. Nie jest dziwne, że pokazuje co pokazuje.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

5

Odp: Problem z RAM w Atari 1040 STE

To są właśnie simmy 256 kB, sysinfo dobrze gada. Kup 4 simmy 1 MB i załóż, zobaczysz co się stanie ;)

No i się spóźniłem...

Ostatnio edytowany przez jer (2021-06-22 10:20:57)

Nikt nam lekkiego życia nie obiecał i słowa dotrzymał.
8bitów ; dereatari
Apple Hadware

6

Odp: Problem z RAM w Atari 1040 STE

Ma ktoś takie na sprzedaż ?
oczywiście najlepiej przetestowane