6,276

Oj tam ze śmietnika.
Pewnie zapomnieli zakryć jak węgiel wrzucali.
Poza tym napewno igła ;)

6,277

Ale zobaczcie opis - być może chłop też spotkał się z takimi praktykami (przekładanie środków).
Ostatnio ostatnio był poruszany temat na forum.

6,278

a tutaj ktoś odgotował klawisze w garnku na gazie:
https://allegrolokalnie.pl/oferta/atari … ryId=77926

6,279

x_angel napisał/a:

Ale zobaczcie opis - być może chłop też spotkał się z takimi praktykami (przekładanie środków).
Ostatnio ostatnio był poruszany temat na forum.

Tylko że to taka trochę legenda miejska... Sprzedający jako osoba fizyczna nie jest zobowiązany do przyjmowania zwrotów.
Oczywiście nie zaprzeczam że taka sytuacja może mieć miejsce (w sensie te podmianki), ale to dość grubymi nićmi szyte. Osobiście nie zgodziłbym się na zwrot.

Natomiast bardziej w ogłoszeniu śmieszy mnie wzmianka o "uczciwej rodzinnej firmie" która się miga od obowiązku przyjęcia zwrotu. To wynika wprost z przepisów i nic nie daje wpisanie wzmianki o braku zwrotów. To chyba nawet sam OLX "wspomaga" taki proces.

Ale to tylko moje odczucie dotyczące tej oferty. Ja bym tego nie kupił, nawet jakbym był zainteresowany, bo jakoś nie przekonuje mnie to ogłoszenie :) To już bym wolał te atari z garnka :) Przynajmniej uczciwie napisane (lub niedopowiedziane jeszcze więcej).

ATARI 800XL, SRAM, Ultimate1MB, Sophia 2, IDE+2.0, 1050, 1010, 1027, CX77
ATARI 65XE, SpectraAV, XC12

6,280

Tak, "rodzinna firma" i handelek to dwie różne rzeczy. Chyba już tą ksywkę kojarzę z Allegro nawet.
Jeśli chłop ma działalność, to zwroty musi przyjmować - tak mi się wydaje. A jak to jest prywatnie? Nie wiem.

Ostatnio t0ri'emu wróciło Atari jako niedziałające - okazało się, że ma przecięte piny od modulatora więc nie mogło działać, więc prawdopodobnie płyta została podmieniona. Wysyłał testowane sprawne.

Mi kiedyś też wróciła Amiga 500 - pobita obudowa. Nie było winnych - ani chłop, ani kurier ani allegro.
Także z tym przyjmowaniem zwrotów.... Jak masz miękki charakter to musisz mieć twardą dupę :)

6,281

x_angel napisał/a:

Jeśli chłop ma działalność, to zwroty musi przyjmować - tak mi się wydaje. A jak to jest prywatnie? Nie wiem.

Dokładnie tak jest w przepisach. Firma jest zobowiazana do przyjęcia zwrotu. Jest opisane w rozdziale 4 ustawy o prawach konsumenta z 30 maja 2014 z późniejszymi zmianami.
A osoba prywatna nie ma takiego obowiązku. Nawet na OLX przy ofertach osób prywatnych jest informacja: "Sprzedaje osoba prywatna, więc nie przysługuje Ci prawo odstąpienia od umowy." Czyli właśnie tego zwrotu. Teoretycznie można próbować powoływać się na rękojmie która tutaj miałaby zastosowanie.
Natomiast, tak czy tak - sprzedając sprzęt trzeba sobie też zabezpieczyć. Spisać numery seryjne, zrobić zdjęcia itd itp. Niestety - nieuczciwi się zdarzają, ale raczej nie są regułą.

ATARI 800XL, SRAM, Ultimate1MB, Sophia 2, IDE+2.0, 1050, 1010, 1027, CX77
ATARI 65XE, SpectraAV, XC12