I roziskrzonym błędnym wejrzeniu.
niewiedza buduje, wiedza rujnuje
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Felix 0.6.4 Pojawiła się nowa wersja emulatora konsoli Atari Lynx - Felix.
Atari Font Maker V1.6.17.0 To rozbudowane narzędzie do tworzenia fontów, kafelków i grafik dla Atari 8-bit.
Echa Grawitacji 2025 Tematem przewodnim był "Dinozaur".
TURGEN 9.4.1 Nowa wersja popularnego narzędzia do tworzenia obrazów kaset dla komputerów Atari
65C816 XL OS v. 2.47 Nowa wersja alternatywnego systemu operacyjnego
atari.area forum » Fabryka - 8bit » xBios - biblioteka IO dla gier ktore lubia przestrzen
Strony Poprzednia 1 … 38 39 40 41 42 … 71 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
I roziskrzonym błędnym wejrzeniu.
dzial rozwoju firmy atari wytyczyl kierunek rozwoju komunikacji I/O z urzadzeniami zewnetrzynmi, jako kontynuatorzy tej mysli tworczej na SV pojawi sie kiludziesieciu naszych reprezentantow w panelach dyskusyjnych.
jako, ze ok. 40% uczestnikow to nasi sympatycy przewidujemy przeprowadzic warsztaty dla programistow - grupy 2-3 osobowe, chec uczestnictwa nalezy zglosic naszym przedstawicielom w koszulkach SillyVenture2013.
zapraszamy!
Co do części pierwszej:
.. i na szczęście wymyślił w końcu coś pożytecznego: PBI (PeBeII) :P
.. co do sympatii, to kilka osób z demosceny i 95% z "degenerosceny" (gotowej na bolca, publicznie, lub nie) znacząco zaburzyło sens owego wyliczenia. I aż dziw bierze, że jesteś koderem :P. Matematyka, to podstawa!!!!1111 :D
EDIT:
Lecz sumarycznie to i tak chodzi o to, by poprzez trolwanie w wątku o xBios ten był najczęściej w okolicach pierwszych 5 pozycji w dziale Fabryka 8-bit? Nie wiem tylko, czy jest to dobra reklama ;)
.. i na szczęście wymyślił w końcu coś pożytecznego: PBI (PeBeII) :P
http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic … 29#p176129
:D
xxl: ale czy wtedy nie koncentrowali się oni już na linii XE raczej niż na XL? W XE PBI jako takiego brak...
xe brak pbi ...?
*są takie ale bez przesady
... ale przynajmniej doszli do wniosku, że udupienie PBI jest bez sensu. No i projekt szczęśliwie poszedł do kosza. No i mamy NevDev
@XXL - zanim coś co ma mieć sens podlinkujesz, zastanów się dwa razy ;)
niewygodne fakty co? :D
Twoj idol Tremiel doszedl do wniosku ze dzial rozwoju jest niepotrzebny, zamknal go (wszystkie projekty) i produkcja szla z zapasow magazynowych - tak umarlo 8-bitowe atari :D
fakty sa takie ze firma wycofywala sie z pbi (dopoki dzial rozwoju atari pracowal). sens istnienia pbi to budzetowa wersja atari - 600xl. firma zbudowala tylko jedno urzadzenie pbi (rozszerzenie pamieci), na poczatku produkcji serii xl i to wlasnie do jednego niskobudzetowego modelu - bezuzyteczne dla innych modeli. jaki sens bylo utrzymywac pbi podczas gdy okrojona wersja atari - a600xl stanowi, podejrzewam, nie wiecej jak 3% wsyzstkich 8bitowych atari :-)
atari zrezygnowalo z pbi, przyszlosc widzieli w szybkich urzadzeniach szeregowych... przewidzieli...
xBiosa
pracowali także nad Atari 1090XL. Ciekawe co to.
Inna sprawą jest to, że pomysł z PBI był znacznym krokiem w przód i teraz, bazując na tym co można w oparciu o ten standard uzyskać trzeba być wariatem, by nie wspierać tego rozwiązania ;).
Mamy więc do dyspozycji dwie maksymalne prędkości transmisji I/O. Ilość w kilobajtach na sekundę. Uwaga:
* 12kB/s
* 90kB/s
Są to dwa rozwiązania wypracowane w zasadzie pod koniec lat '70. Użytkowniku, które wybierasz? ;)
Odpowiedź 1:
- wybieram 12kB/s, gdyż i tak pod emulatorem istnieje funkcjonalność klawisza F7
Odpowiedź 2:
- wybieram 90kB/s, gdyż jestem Atarowcem i używam sprzętu na codzień ;)
-----------------------------------------------------
Udzielę też odpowiedzi opartej o realną sytuację. Gdyby nie NevDev na Atari, to na 100% napisałbym nie więcej niż 2-3 mody na Atari. Ma to związek z szybkością I/O po SIO która jest w tym przypadku totalnie niewystarczająca do sensownej pracy na real HW. Na szczęście dość szybko zanabyłem u Jacka pierwsze KMK/JŻ ;)
> i teraz, bazując na tym co można w oparciu o ten standard uzyskać trzeba być wariatem, by nie wspierać tego rozwiązania
zwroc uwage ze, po pierwsze nie wszystko bedzie dzialac a po drugie ze... no wlasnie: "teraz" :-)
teraz mozna tez wsadzic 16 bitowy proc do atari, trzeba byc wariatem zeby tego nie wspierac ;-) parametry Twojego kompa zmienia sie diametralnie.
otoz nie. tu sie roznimy :-)
Chyba pomyliłeś fotki. To pracownik działu marketingu. (po uśmiechu poznałem)
zwracam uwagę że ów bojownik (bynajmniej nie syjamski) ma panzerfausty zwane dziś granatnikami przeciwpancernymi skrzyżowane w symboliczne X jak... :D
no właśnie, odwracając kota ogonem, to nie wszystko działa z PBI na SIO tak, jak ze SIO na PBI, więc weź sobie teraz oszczędź dywagacji na temat '816, bo nie ma to kompletnie związku z dyskusją w żaden sposób. ;)
... a rozmowa o 65c816 rozpoczęła się dopiero wówczas, jak powstały produkcje oparte o nielegale 65c02, które w 99% jak do tej pory niczego nowego / innowacyjnego nie wniosły w kod ponad to, co można uzyskać w oparciu o standardowe instrukcje 6502. Nie wiem więc czemu służy to całe gadanie.
Są tylko dwa wyjątki w stosunku co do nielegali. Dwa Twoje, wprost powiem. Ostatni engine do muzaków (podesłałeś pliczek - fenomenalnie brzmi - GTIA), oraz engine z grafą do Cybernoida. W tych dwóch przypadkach można przyznać, że poszło do przodu.
zwracam uwagę że ów bojownik (bynajmniej nie syjamski) ma panzerfausty zwane dziś granatnikami przeciwpancernymi skrzyżowane w symboliczne X jak... :D
no wez przestan, doszukujesz sie zwiazku uzytkownikow Sparta Dos X z jakims lamerem o tepym spojrzeniu?
w sumie... wyglada na zagubionego
@XXL - lubię i szanuję Geparda, nie wiem dlaczego chcesz nas poróżnić ;) Jakieś są tego przyczyny?
Toms Rules!!!
No panowie przestańta!!
... no ale ja się chętnie z XXL'em napije na SV, problemu nie ma. W odróżnieniu od co_poniektórych nie traktuję tej dywagacji personalnie, więc spokojnie :)
dajcie spokój - za dwa dni party - DEMKA posypią sie szerokim strumieniem :)
:( - tylko praktycznie żadne na xBiosa :D hahahahhahhh
EDIT:
... przepraszam, może jedno.
Celem tegorocznego SV2013 bylo lokowanie produktu xBios.
w dni wczorajszym w jednym z peneli dyskusyjnych wylonil sie komitet standaryzacji, powolani zostali takze koordynatorzy na samodzielne stanowiska ds. logistyki, ktorzy oprocz spraw zwizanych z organizowaniem kolejnych atarowskich zlotow/sztabow/parties zajmowac sie beda szeroko rozumiana promocja, otrzymali takze uprawnienia do wydawania certyfikatow zgodnosci xB "Atari aware".
wczorajsze warsztaty zakonczone zosty kosmopolitycznie - wystepem specjalnie na ta okazje zaproszonego francuskiego barda UltraSyda oraz poczenstunkiem w formie szwedzkiego stolu.
A na homesoft leży sobie deadchase XE działające bez X-BIOSa... ;P
Zasadniczo - nic do X-BIOSa nie mam, ale nudzi mnie ta dyskusja...
ziew...
Nie wnikam - ale trollowanie to Twoja specjalność. A w tym wątku - Twoja i Pinokia :D
Zasadniczo - wolę X-BIOSa od sparty, ale i tak pozostanę przy MyDOSie... :P
===>EDIT
A w sumie to HOMESOFT cały czas działa, więc nie wiem, czemu mówisz o przebudzeniu...
Fajnie, że spiracili do normalnej plikówy, przynajmniej mogę sobie wygodnie trzymać na SDX-owym ATR z kompilacją moich ulubionych gier na SIO2SD ;)
Strony Poprzednia 1 … 38 39 40 41 42 … 71 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » xBios - biblioteka IO dla gier ktore lubia przestrzen
Wygenerowano w 0.043 sekund, wykonano 38 zapytań