1

(2 odpowiedzi, napisanych Kupię / Sprzedam / Zamienię)

Ewentualnie kupię odpowiednio zaprogramowany układ GAL16V8D (wsad w załączniku) smile

Witam!

Pierwotnie planowałem kupić płytę główną do Atari XE, jednak postanowiłem dać tej swojej jeszcze jedną szansę smile Kupię zatem sprawny układ MMU (C061618) do Atari XE smile

Pozdrawiam!

3

(10 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

UserPort niestety nie pomógł. SIO2SD fajny sprzęt, ale niestety w tej chwili nie mogę sobie na nie pozwolić, więc chciałem sobie po taniości sklecić SIO2PC jako rozwiązanie tymczasowe. No ale niestety nie jest to takie proste, jak się początkowo wydawało smile

EDIT: Wreszcie moje SIO2PC ruszyło smile Znalazłem program sio2bsd, który już przy pierwszej próbie przesłał z PC (z zainstalowanym Linuxem Ubuntu) do Atari obraz dyskietki. Wszystko się wczytuje aż miło smile Wielkie dzięki wszystkim za pomoc, a szczególnie dziękuję drac030 za genialny soft smile

4

(10 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

BASIC okazał się być sprawny, ale podczas wylutowywania wyszło na jaw niewielkie pęknięcie przy jednej z jego nóżek. Po wlutowaniu podstawki i poprawieniu jeszcze kilku okolicznych lutów Atari ruszyło smile Niestety, nadal nie udało mi się zmusić do pracy SIO2PC. Próbowałem zarówno trybu DSR jak i RI, i niestety nie działa. Wizard w APE nie wykrywa komunikacji z Atari. AspeQT i Atari810 również się nie połączyły. Chyba spróbuję jeszcze z układem 14C89, bo z tego co czytam na forum, MAX232 bywa problematyczny smile

5

(10 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

W sumie to też podejrzewałem, że przyczyna może tkwić w kości BASICa, ale ponieważ kilka razy Atarka zaskoczyła, to miałem nadzieję, że to jednak coś drobnego. No nic. Jak uda mi się znaleźć jakąś podstawkę 24 pin, to spróbuję jutro odpalić sprzęt bez BASICa, bo to chyba jedyna rzecz, jaką mogę w tej chwili sprawdzić smile

6

(10 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Przepraszam za post pod postem, ale doszły nowe fakty.

Dziś rano włączyłem swoje Atari 800XE mając nadzieję, że przez noc mu się poprawiło. Ku mojemu zaskoczeniu ukazał się ekran BASICa. Udało mi się wejść w Self Test (polecenie BYE) i uruchomić test pamięci, który przeszedł pomyślnie. Gdy już miałem wyjść z testu, nagle wszystkie kwadraciki i napisy zniknęły i został jedynie zielony ekran. Po wyłączeniu i włączeniu znów ciemność sad Wchodzi jedynie ekran KSO Turbo 2000.

Gdzie najprawdopodobniej leży przyczyna takiej losowości działania? Niestety nie mam żadnych układów na podmianę (to moje pierwsze i jedyne Atari 8 bit). W dalszym ciągu przeglądam płytę w poszukiwaniu podejrzanych rzeczy, ale już powoli brakuje mi nadziei sad Może to jakaś pęknięta ścieżka? Swoją drogą jakość wykonania tej płyty pozostawia wiele do życzenia. Miejscami gołym okiem widać rezultaty cięcia kosztów sad

Czy powyższe problemy oraz poprzednie problemy z SIO2PC mogą być jakoś ze sobą powiązane?

EDIT: Doszedł jeszcze jeden objaw. Po włączeniu Atari z podpiętym magnetofonem (w normalu) i wciśnięciu PLAY magnetofon kręci cały czas. Ponadto posprawdzałem przejścia między ROMami z BASICiem i OS'em, MMU, Freddim, pamięciami, CPU, ANTICiem, PIA i POKEYem i wszystko jest zgodnie ze schematem. Cóż... Teraz przynajmniej znam na pamięć budowę swojego Atari wink

7

(10 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Diodę 1N5817 dałem na pin 3 SIO zgodnie ze schematem. Tryb jest ustawiony na RI tak jak to jest na schemacie. Spróbuję może jeszcze w trybie DSR, chociaż wątpię, żeby w PC AT z połowy lat 90-tych pominęli w COM-ie sygnał RI smile Rozumiem, że żeby przerobić SIO2PC na DSR wystarczy we wtyczce COM przelutować kabelek z 9 na 6 pin?

EDIT: Niestety dalsze próby z SIO2PC będą musiały zaczekać, gdyż Atarka zaprzestała jakiejkolwiek współpracy sad Wrócił znów problem sprzed kilku dni objawiający się wyświetlaniem czarnego ekranu. Wtedy pomogło przelutowanie okolic układu NE555. Znalazłem tam sporo zimnych lutów. Atari podziałało kilka dni, a teraz znowu to samo sad

Układy są zimne, jedynie procesor jest cieplejszy od reszty, ale to chyba normalne. Napięcia na układach są w porządku. Znalazłem jeszcze kilka zimnych lutów, ale ich przelutowanie nie pomogło póki co. Wymieniłem również NE555, ale i to na nic. Za którymś razem jedynie pojawił się ekran BASICa, ale bez napisu READY. Dodam jeszcze, że po podłączeniu kartridża KSO Turbo 2000 po kilku sekundach od włączenia pojawia się ekran z zapytaniem ,,Czy BASIC (T/N)". Po wybraniu T znowu ciemny ekran, natomiast po wybraniu N wskakuje standardowe menu KSO. Podczas próby wczytywania idzie dźwięk z magnetofonu, ale zamiast standardowych pasków pojawia się szary ekran z wąskimi, czarnymi paskami pośrodku, a KSO nie odnajduje żadnych programów na kasecie.

Co te objawy mogą oznaczać? Dalej szukać zimnych lutów, czy też to może coś poważniejszego, np. ROM?

8

(10 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Witam 8-bitową brać smile

Ponieważ jakiś czas temu magnetofon przestał mi wystarczać, postanowiłem zbudować sobie interfejs SIO2PC na układzie MAX232 zgodnie ze schematem z Atariki. Niestety, w żaden sposób nie mogę go zmusić do działania.
Podłączałem go do wszystkich moich PC z portem COM i używałem praktycznie wszystkich programów (włącznie z oryginalnym sio2pc pod MS-DOS smile ) i nic z tego. Brak jakiejkolwiek komunikacji.
Interfejs sprawia wrażenie działającego. Pomierzyłem napięcia zgodnie z sugestiami na stronie Nicka Kennedy'ego ( http://pages.suddenlink.net/wa5bdu/siofaq.htm#N ) i są one w normie. Zmierzyłem omomierzem połączenia wtyczek z interfejsem i również wszystko jest w porządku. Porty COM w PC-tach wydają się być dobrze skonfigurowane (włączony tryb Xon/Xoff). Brakuje mi więc powoli pomysłów, w czym tkwi problem. Może to ja coś robię źle?
Proszę zatem o pomoc bardziej doświadczonych w temacie 8-bitów Atarowców. Może to jest jakaś banalna sprawa, z której ja, jako początkujący użytkownik Atari XE nie zdaję sobie sprawy? smile

Pozdrawiam!

9

(399 odpowiedzi, napisanych Kolekcjonowanie)

Pomimo upływu lat pasek jest w dobrej kondycji. Magnet przewija w obydwie strony wink Zaskoczyło mnie też to, że gierki wczytują się w 99% przypadków bezproblemowo pomimo mieszkania przy ruchliwej drodze i ciągłych wstrząsów z tym związanych wink
Niestety Atarynka ma typową dla 800XE wadę GTIA. Póki co nie daje się to mocno we znaki, ale może kiedyś spróbuję coś z tym zrobić smile

10

(399 odpowiedzi, napisanych Kolekcjonowanie)

Mi natomiast udało się zdobyć sprawny zestawik Atari 800XE z magnetofonem XC12 z Turbo2000 i dwiema kasetami smile Wkraczam zatem w krainę 8-bit Atari wink http://i64.tinypic.com/28l3uvt.jpg

11

(26 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 16/32bit)

Najłatwiej będzie po prostu przetestować STE z Satanem, Ultrasatanem lub jakimś innym dyskiem smile

12

(16 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 16/32bit)

Wtyczkę monitorową do ST można dostać w TME http://www.tme.eu/pl/details/se-dio13/zlacza-din/. Schemat kabla jest dostępny np. tutaj. Przy rozkręcaniu ST pomocna może być instrukcja serwisowa, którą można pobrać tutaj, ale tak jak AdamK wspomniał jest to proste i można sobie poradzić bez serwisówki smile

13

(13 odpowiedzi, napisanych Fabryka - 16/32bit)

Dzięki toriman1 za wykonanie testów z CD smile Mam nadzieję, że ten interfejs zadziała także z moim napędem Yamaha smile

14

(25 odpowiedzi, napisanych Bałagan)

_borys napisał/a:

wlasnie testuje co moze pentium 100MHz z 49mb ram i win95 w 2013 roku

Mam PieCa w podobnej konfiguracji (AMD K5 90Mhz, 40MB RAM, S3 Trio64V+ 1MB, karta dźwiękowa kompatybilna z SB, win95), i też go testuję pod kątem użyteczności w dzisiejszych czasach smile Sporo przydatnych informacji na ten temat można znaleźć tutaj: http://toastytech.com/guis/miscb.html

15

(13 odpowiedzi, napisanych Fabryka - 16/32bit)

Bardzo ciekawy interfejs, a co najważniejsze nieskomplikowany w budowie smile Dzięki toriman1 za udostępnienie informacji o nim. Może wreszcie zrobię użytek z mojej stacji CD SCSI. Ma ona możliwość wyłączenia kontroli parzystości, więc powinna zadziałać smile

16

(110 odpowiedzi, napisanych Zloty)

http://lmgtfy.com/?q=sillyventure+2k13

17

(36 odpowiedzi, napisanych Bałagan)

Mi też wyświetla Warszawę. A to ponad 200 km ode mnie big_smile

18

(36 odpowiedzi, napisanych Bałagan)

Jest nawet jeden amigowiec z moich okolic (Sieradz) smile W sumie to dobrze, że ktoś poza mną w tych stronach interesuje się starymi komputerami. Nawet jeśli to amigowiec big_smile

19

(36 odpowiedzi, napisanych Bałagan)

Także popieram tą inicjatywę. Amigowcy mają coś takiego i nawet fajnie to wygląda smile

20

(6 odpowiedzi, napisanych Bałagan)

Szkoda, bo poniewiera mi się trochę ta karta smile
Mam też kartę S3 Trio na PCI, ale nie oddam smile (siedzi w starym PieCu i ma się dobrze) wink

21

(6 odpowiedzi, napisanych Bałagan)

Posiadam kartę ATI Rage XL. Co prawda jest ona na AGP, ale pamięci wyglądają podobnie jak te na zdjęciach. Pamięci są oznaczone symbolem VG3617161DT  043  0B3JPS  -7. W załączniku zdjęcie. Jeśli to te pamięci, to mogę Ci tą kartę odsprzedać smile

22

(51 odpowiedzi, napisanych Sprawy atari.area)

U mnie też forum chodzi wolno. Zwłaszcza przy dodawaniu postów. Początkowo myślałem, że to wina mojego netu, ale wszystkie inne strony wczytują się szybko.

23

(6 odpowiedzi, napisanych Bałagan)

Korzystam z Aero2 już od dłuższego czasu (jeszcze gdy oferowali prędkość 256 kb/s) i nie narzekam smile. Wszystko działa jak należy, pod warunkiem, że jest dobry zasięg (ale w Gdańsku nie powinno być z tym problemów). Ogólnie całkiem opłacalne rozwiązanie. Trzeba jednak pamiętać, że Aero2 rozłącza się co godzinę, więc raczej ciężko pobrać coś większego niż 200 MB.
Co do telefonów to się nie znam, ale jakbyś chciał korzystać z Aero na komputerze, to polecam modem Huawei E353 lub Huawei E3131 smile

24

(5,473 odpowiedzi, napisanych Kolekcjonowanie)

Złącze DIN po lewej wygląda jak dodatkowe MIDI albo interfejs klawiatury AT. Bardziej interesujące jest natomiast to złącze VGA. Może faktycznie kryje się tam jakaś karta graficzna? smile

25

(5,473 odpowiedzi, napisanych Kolekcjonowanie)

http://www.aukcjoner.pl/gallery/013947765-6.html#I6

Wie ktoś, cóż to za przeróbka w tym STku???