51

(27 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Dzięki za podsumowanie.

Jeśli robisz to z AVG to może ci się nie udać dlatego, że jak włączysz SDX w U1MB to nie odpali AVG a jak zaczniesz z AVG i wyłączonym SDX to masz to co napisałeś.

Tak właśnie podejrzewałem.

Czyli co, potrzebuję dokupić SIO2SD tylko po to żeby zrobić update U1MB?

To ja nie będę robił tego update'u jednak.  Trochę kicha że Autorzy nie pomyśleli że ktoś ma AVG.

P.S.   Mam jeszcze FujiNet.  Z tego mogę odpalić ATR.  Ale chyba tylko gry i dema (EXE).

P.S.2. Co z flashowaniem Rapidusa?  Tu się udało, podmontowałem ATR, wszedłem do SDX (z BadApple) i widzę pliki ROM i COM.  Powinno się udać?

52

(27 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Minęło już sporo czasu od kiedy mam Atari, zatem przyszedł czas na update firmware'u.  W kolejce były: AVG, U1MB oraz Rapidus.  Z AVG się uporałem (mniej więcej), poległem na jednej instrukcji z U1MB.  Znalazłem taką oto instrukcję:

https://atari8.co.uk/wp-content/uploads … Manual.pdf

Po kolei kroki:

1. Remove any cartridges (including SIDE/SIDE2) or PBI peripherals.
2. Mount the supplied update ATR (FIRMWARE.ATR) on drive 1.
3. Enable SpartaDOS X in the U1MB BIOS.
4. Disable ‘SIDE Hardware’ (original BIOS) or ‘PBI BIOS’ (new firmware).
5. Ensure system memory is set at ‘1088K RAMBO’.
6. Save the setting and press ‘C’ to reboot the machine.
7. You should see the SpartaDOS X prompt ‘D1:’. Type UFLASH.XEX and press Return.
8. If your hardware is not automatically detected, do not proceed.
9. Assuming the hardware is detected, navigate to the ‘Firmware’ entry and press Return.
10. From the resulting file list, select ‘FIRMWARE.ROM’ and press Return.
11. Press Return again to confirm the flash.
12. Power-cycle the machine when the operation is complete.
13. If updating from the original Candle firmware, you will immediately be sent to the configuration menu (with the message ‘Profile 1 reset’), where you should set the system clock and make any other adjustments as you wish, before saving the new configuration and rebooting the machine by pressing ‘B’.

Ja poległem na punkcie 7.  To zresztą dla mnie logiczne, że coś tu nie tak.  Skoro (1) zaznaczam plik ATR jako D1, następnie (2) zmieniam ustawienia w U1MB, to jak potem cokolwiek chcę zrobić, U1MB wymusza reset.

A jak wymusza reset to jak mniemam, kasują się sloty podmontowane D1, D2...

Nic zatem dziwnego, że potem jak daję UFLASH.XEX, to stacja jest niepodmontowana.

Próbowałem jeszcze oszukać nieco (tak jak w AVG) i zaznaczyć plik ATR następnie odpalić Sparta DOS X z folderu BadApple (jest tam taki).  W tym przypadku komputer chyba czyta ten plik XEX ale potem się zawiesza.  Tak więc nie tędy droga, jak widać.

Zatem, jak zrobić żeby równocześnie plik ATR był podmontowany oraz Sparta DOS X włączony??

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

53

(14 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

A to nie.

To poczekam w takim razie.

54

(14 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Popieram, dzięki!!!

Tylko że tam jest kilka wariantów - dobrze gdyby ktoś przystępnke opisał.

55

(14 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

lopez napisał/a:

TK-II stereo mam i działa poprawnie, problemem jest zdobycie pokeya, ale skoro DiskDoctor już kupił inne rozwiązanie to mniemam, że go posiada.

No chyba nie kupiłem jednak, skoro pytam?

56

(14 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Serwus.

Poluję na Stereo.  Od kiedy wiem, że się przydaje.  Czyli od niedawna w sumie.

No i widzę, słyszę, że bida.

Czy ktoś zna namiar na jakieś nowe Stereo (do 65XE), ale żeby to był sklep (typu Lotharek) a nie jakiś złota-rączka (miałem kupić od jednej złotej-rączki ale niestety Stereo po włożeniu do Atari... nie działało).

Będę wdzięczny bardzo, jeśli chodzi o moje kochane 65XE, to już ostatni element układanki.

57

(40 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Pin napisał/a:

Sprawdź, czy któryś z układów rapidusa w podstawkach nie wyskoczył. Miewam taki problem czasem jak zabieram kompa na party i po transporcie bywają takie niespodzianki.

Daj mi czas.

Piguła/Shpoon napisał/a:

O ile dobrze pamiętam, można to wyłączyć przez przeglądarkę z poziomu PC, po wpisaniu adresu IP jaki dostaje Fujinet.

Można nieco szczegółów?  Szukałem wcześniej i nie znalazłem tej opcji.

Oferuję załączenie screena.

58

(40 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

@Pin nie ma mowy, wolę Pinokia, który dał kiedyś koncert na AmiReset i nosi długie włosy (a tamten - nie wiem).

A tak na serio to spróbowałem obydwu gier pod Rapidusa, bez FujiNet.

Same shit - jak mawiają Amerykanie.

To nie wina FujiNeta.

A tak przy okazji, to teraz przy starcie zakrzaczone menu Rapidusa nawet nie dociągnęło progress bar do końca... i zwis.

59

(40 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Hmmm.  A czy da się podmontować pod D2?

Inni uczeni, tak polecili mi odpalać Bad Apple SV2018 (z FujiNet nie działało):

- żeby obraz ATR zamontować w AVG jako D2
- żeby przejść do SpartaDosX
- żeby uruchomić D2:
- żeby uruchomić binarkę

Ale chyba nie wiadome do końca są nazwy tych binarek na ATR...

Jednocześnie, w moim przypadku większość (nie wszystkie) ATR działa bez Rapidusa jak włączam.

Problem z FujiNet jest chyba taki, że FujiNet czasem się montuje, a czasem nie i nie zawsze się gryzie ale czasem tak.

Ale zasadniczo nie przeszkadza.

Odpowiadając, tak, przy niezmienionej konfiguracji (Rapidus włączony) udało się odpalić oba pliki XEX.

Idąc od drugiej strony: może da się FujiNet tak skonfigurować żeby montował się jako D2?  Zaraz siadam o tym szukać.

60

(40 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Pin napisał/a:

@DiskDoctor - Uruchom z tego AVG te pliki:

http://pinokio.pigwa.net/rapidus/

.. i daj znać co się stało.

Co się stao.  No i obie gry uruchamiają się.

Ja mam takie podejrzenie -- ale to tylko podejrzenie -- że przelotka z AVG na SIO jakby trochę się wysunęła, widać kable.  No i to SIO wpuszczone jest do FujiNeta, ale jego bym nie obwiniał za problemy, bo to już sprzęt dojrzały.  Wracając, podejrzewam że może coś nie stykać na linii AVG/SIO.  Ale to by był absurd z kolei.  Jak kupowałem carta do Atari (maj ubiegłego roku), wszyscy zachwalali AVG pod niebiosa i nic nikt nie mówił nie pisał (a przynajmniej ja nie rejestruję) że te dodatkowe złącza: SIO czy ECI, mają tendencje do psucia się (tzn. konkretnie kable).  Ponadto, ja przez ten ponad rok z AVG, może go wysuwałem z Atari 15 razy, myślę że mniej.  Dlatego też piszę że to podejrzenie, bo to może być moja zwykła hipochondria.

@perinoid ja też mam odczucie że jak moje Atari pochodzi z 5 minut, to wszystkie demony praktycznie znikają.

A czy "oczywistość"... To niekoniecznie, chyba że piszą o problemach dostawcy sprzętu.  Wedle mojej wiedzy, jak miałem z Atari AVG + FujiNet + U1MB to nic nie miało się prawa dziać.  Lotharek jak pisał przy Rapidusie o wymianie SRAM to pisał jakoś, że jest "stabilnie", może nie idealnie.  Podsumowując, Rapidus z innymi rzeczami może się niekiedy gryźć ale to nie jest reguła że jak się ma 2-3 rozszerzenia, to że zaczyna się dramat.

61

(40 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

@Mq

Mq napisał/a:

Może pochwal się co to za fachowiec był, żeby nikt więcej do niego się nie udał, a sam po prostu złóż u niego reklamację i tyle.

Gdybym miał przekonanie, że jest to wina sprzętu, to pewnie tak bym zrobił.

Jeszcze po drodze jest firmware na przykład, opcja że kabel SIO jest popsuty (wyciągnięty), no i moje jakieś błędy.

62

(40 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

@Pin

Obydwie gry ładowałem tak jak wcześniej, a z pamięci, to są pliki ATR.  Ładuję z carta AVG.  A Rapidus ustawiony jest "fabrycznie" na "mode Rapidus".

63

(40 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

No i wykonane zostało, co koledzy poradzili.

Mam jednak przejściowe (i tym bardziej irytujące) problemy z Atari (Rapidusem), od kiedy do mnie przyszło:

- logo Rapidus splash screen czasem w miejscu tekstu pokazuje krzaki (przy włączeniu Atari)
- były 2 gry Eidolon, Rescue on Fractalus! -- chodziły mi z Rapidusem, teraz nie chcą się włączyć
- co jakiś czas jak Rapidus jest włączony (AVG Cart), reset komputera nie działa (czarny ekran) i potrzeba power switch

Bardzo będę wdzięczny za podpowiedzi, to na pewno "known issue" i da się jakoś rozwiązać.  Osobiście to dla mnie bardzo frustrujące, że mam Atari (komputer) który działa raz tak, raz tak.

Serdecznie dziękuję za wszelką pomoc.

64

(7 odpowiedzi, napisanych Scena - 8bit)

Dodam ku pamieci bo juz sie dowiedzialem. Instrukcja dotyczy Atari z wpietym FujiNetem (bez chyba tez).

1 Wchodzimy do katalogu
2 Najezdzamy na plik ATR
3 shift + 2
4 Najezdzamy na CAR + enter
5 wpisujemy D2:
6 wpisujemy X BadApple.XEX

A zeby przyspieszyc wczytywanie, wczesniej z poziomu menu AVG wciskamy shift + control + H i wybieramy 9 (max).

65

(7 odpowiedzi, napisanych Scena - 8bit)

perinoid napisał/a:

Exe jest na obrazie ATR zapewne.

Napisałem wyżej

Odpalenie ATR (z Option) skutkuje "not a dos"

To jeśli chodzi o odpalanie ATR bezpośrednio.

Co do CAR

odpalenie CAR skutkuje jakimś pseudo-dosem, gdzie nie wiem, co dalej zrobić.

Przy zmianie mediów (np. L: tak jak na filmiku), nie dają się czytać te stacje (dir).

Czy naprawdę nie mógłby ktoś wrzucić prostej instrukcji jak odpalić z tej dystrybucji SV2k18?  Albo ew. z jakiejś innej?  Zakładam, że mam wszystko, co trzeba...

EDIT*. Przyznaję.  Gdzieś-kiedyś, miałem tylko 65XE + magnetofon California Access.  Obrazy CAR czy ATR czy XEX to dla mnie nadal magia.  Umiem tylko bootować z nich...

66

(7 odpowiedzi, napisanych Scena - 8bit)

Jakie EXE?

W odpakowanym katalogu badapple_sv2k18 znajdują się:

- badapple.inf
- SDX448_sdx128.car
- badapple.atr
- katalog source/

67

(7 odpowiedzi, napisanych Scena - 8bit)

tebe napisał/a:

https://www.youtube.com/watch?v=cQXGmwWbb-o&t=177s&ab_channel=VoyAtari

Dzięki za info.

Widziałem ten filmik.  Jeśli z dystrybucji SV2K18 uruchomię plik CAR, to mam ten DOS oraz komunikaty (np. przy L:), że "Disk not ready".  Jak z kolei uruchamiam od razu z dystrybucji plik ATR, to wczytuje się w nieskończoność i nic.

Jak zatem to uruchomić?  Mam AVG Carta.

68

(7 odpowiedzi, napisanych Scena - 8bit)

Witam.

No i stało się.  Stałem się szczęśliwym (?) posiadaczem Rapidusa.  Do szczęścia potrzebuję jeszcze tylko stereo...  Jak na każdy nowy przybytek przystało, warto móc się nim chwalić.  A to przyjdą koledzy, a to rodzina.

Moje pierwsze kroki skierowałem na demo Control (widziałem wcześniej na YT z Rapidusem). No i fajne to wygląda... tylko, że animacje jakby "drżą".  Nie wiem czy to tak ma być.  Spróbowałem jeszcze Numen (bo też jest 3D), ale tam pokazują się same krzaki na Rapidusie.

Gdzieś wyczytałem, że jest demo Bad Apple na Rapidusa (i chyba VBXE) z Silly Venture 2018.  No i mam problem, bo nie potrafię tego odpalić.  Odpalenie ATR (z Option) skutkuje "not a dos", a odpalenie CAR skutkuje jakimś pseudo-dosem, gdzie nie wiem, co dalej zrobić.

Pomoże ktoś z tym Bad Apple?

Przy okazji, będę wdzięczny za listę demek pod Rapidusa.

69

(40 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Mq napisał/a:

Kolego DiskDoctor: ale po co właściwie ten wątek?

Celem zorientowania się, czy zalecenia na stronie producenta są aby wystarczające.  Nie są.

Masz jakiś konkretny problem ze swoim Atari?

Opisany wyżej.

Jak nie, to odpal najpierw kompa, a dopiero wtedy gdybaj czy to czy tamto.

Niestety (?) nie jestem elektronikiem i wolałbym uniknąć pozbywania się Atari na 2-3 tygodnie za każdym razem.

Generalnie problemy, o jakich tu zaczyna być mowa, nie są powtarzalne

Posiadanie Rapidus + VBXE / Ultimate jest owszem, powtarzalne (patrz wyżej).

i wymagają indywidualnego traktowania, o ile w ogóle zaistnieją.

Jak widać, powyższe odpowiedzi, przeczą temu stwierdzeniu.

Proszę o dalsze pytania.

70

(40 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Super, dziękuję za pomoc, polecę taką wymianę, póki Atari jest w serwisie.

Szkoda że tego nie ma na stronie Lotharka.  Podejrzewałem, że jeszcze coś należy wymienić, stąd, napisałem ten wątek.  Nie myliłem się jak widać.

Tak czy inaczej, temat się powoli dezaktualizuje, ponieważ podobno jest od niedawna "ban" na Rapidusy, stąd niebawem (lub już teraz nawet), będzie je trudno dostać (jeśli w ogóle ktoś będzie produkował).

71

(40 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Dziękuję za odpowiedzi. Proszę jednak o doprecyzowanie:

- co konkretnie należy wymienić?
- na co to trzeba wymienić?

Z góry dziękuję.

72

(40 odpowiedzi, napisanych Sprzęt - 8bit)

Witam.

Lotharek kilka miesięcy temu napisał na FB, że “jak się podmieni DRAM na SRAM, to Rapidus nie powinien się (już) gryźć z VBXE czy Ultimate”.  A że za kilka dni właśnie, wróci moje Atari (VBXE + Ultimate) po dodaniu Rapidusa, chciałbym wybadać temat, z własnych, osobniczych relacji.

Stàd, mam pytanie, czy ktoś montowal Rapidusa w ten sposób a posiada VBXE lub Ultimate, a jeśli tak, to czy sà jakiekolwiek problemy? A czy jak sà problemy jednak, to czy wyłàczenie Rapidusa rozwiàzuje sprawę?

sun napisał/a:

Jak klepiesz Enter na atr w menu AVG to trzymasz klawisz Option wdusziony? Takie może głupie pytanie :)

No wlasnie, umnie z tym problem, bo Atari mam (po latach) od kilku miesiecy, wiec jestem nieco zielony tutaj.

Pomoglo, na Twoich ustawieniach.

Dzieki serdeczne!!

Dzis poprobuje jeszcze inne produkcje, co mi nie dzialaly (tzn. z Option).

sun napisał/a:

Reditus musi działać, jeśli masz Ultimate, wyłącz wszystko poza Extramem i zbotuj atr z AVG.

Zostawilem tylko VBXE.
Wczytuje sie atr a potem… Ciemnosc.

perinoid napisał/a:

Napisz, z którego medium próbujesz odpalać, że masz taki efekt.

Odpalam atr z AVG Carta.
Moge tez z FujiNet.