Kilka razy o tym interfejsie wspominałem. Pomimo dostępności MicroPrintów może się komuś przyda. Chociaż czy będzie działał z nowymi rozszerzeniami,w tym U1MB, nie sprawdzałem jeszcze.
W końcu po zamontowaniu U1MB muszę nieco upiększyć kabelki i zrobić miejsce na DarkAKI, to przyszła pora na jego uwiecznienie. Bazowałem, o ile pamiętam, na tym 7-bitowym opisanym w "Komputerze" nr 9/1988 i być może czymś jeszcze - nie znalazłem teraz czy był w Bajtku lub gdzieś indziej.
8 bitów danych z PA0-7, STROBE z PB7 przełączanego ręcznie po uruchomieniu komputera, BUSY do przycisku pierwszego joysticka.
Dodatkowo reset drukarki - nie pamiętam jak często zawieszała się nasza domowa Seikosha (Optimus) SP-1900 ale musiało się tak dziać skoro dorobiłem przełącznik. Może był w tym schemacie w Komputerze też - nie pamiętam.
Schemat załączam, plik sch z gschem jaki znalazłem w Ubuntu. Sterownik dodam jak go znajdę - to chyba jedyny produktywny napisany przeze mnie kawałek kodu w asemblerze. Poza zanopowaniem wyłączania przez loader MasterHeada transmisji w Turbo (TOP) ze stacji dysków.
Jak stworzyć składankę gier na kasecie? Dziś, dzięki nowoczesnym narzędziom, jak program Turgen, ten proces jest znacznie łatwiejszy.
HDDRIVER 12.71 Nowa wersja najbardziej rozbudowanego sterownika pamięci masowych dla 16- i 32-bitowych Atari, z mnóstwem usprawnień i nowości.
Elite - port z BBC Micro na Atari XL/XE Wczesna beta portu kultowego Elite z BBC Micro na 8-bitowe Atari.
sAIOnara v3.0 Zaawansowany układ wideo Pancia, sAIOnara v3.0, bazujący na chipie CXA2075, jest już dostępny.
Altirra 4.40 test 20 Nowa wersja rozwojowa popularnego emulatora Altirra zawiera szereg usprawnień i poprawek błędów.