Kilka razy o tym interfejsie wspominałem. Pomimo dostępności MicroPrintów może się komuś przyda. Chociaż czy będzie działał z nowymi rozszerzeniami,w tym U1MB, nie sprawdzałem jeszcze.
W końcu po zamontowaniu U1MB muszę nieco upiększyć kabelki i zrobić miejsce na DarkAKI, to przyszła pora na jego uwiecznienie. Bazowałem, o ile pamiętam, na tym 7-bitowym opisanym w "Komputerze" nr 9/1988 i być może czymś jeszcze - nie znalazłem teraz czy był w Bajtku lub gdzieś indziej.
8 bitów danych z PA0-7, STROBE z PB7 przełączanego ręcznie po uruchomieniu komputera, BUSY do przycisku pierwszego joysticka.
Dodatkowo reset drukarki - nie pamiętam jak często zawieszała się nasza domowa Seikosha (Optimus) SP-1900 ale musiało się tak dziać skoro dorobiłem przełącznik. Może był w tym schemacie w Komputerze też - nie pamiętam.
Schemat załączam, plik sch z gschem jaki znalazłem w Ubuntu. Sterownik dodam jak go znajdę - to chyba jedyny produktywny napisany przeze mnie kawałek kodu w asemblerze. Poza zanopowaniem wyłączania przez loader MasterHeada transmisji w Turbo (TOP) ze stacji dysków.
HDDRIVER 13.00 Nowa wersja sterownika przynosi olbrzymie zmiany, w tym ramdysk nowej generacji i inne optymalizacje.
Altirra 4.50 test 12 Nowa wersja testowa emulatora Altirra przynosi poprawki błędów oraz wierniejszą emulację plotera Atari 1020.
Another World na Atari XL/XE Niezwykły projekt w1k przenosi kultowy hit Another World na 8-bitowe komputery Atari.
Atari Action! Compiler od Kuby Husaka Nowe narzędzie umożliwiające kompilację kodu Action! bezpośrednio na współczesnych komputerach PC.
Altirra 4.50 test 11 Avery Lee udostępnił nową wersję testową emulatora Altirra z nowym, eksperymentalnym paskiem zadań.