1

Temat: Prośba o pomoc w diagnostyce i uruchomienu Atari 520 STe

Koledzy Atarowcy,

    mam Atari 520 STe, które nie działa.

1. Komputer podłączony jest do telewizora z wyjścia monitorowego, z wykorzystaniem sygnałów Composite i GND.

2. Obecnie odpięta jest klawiatura i stacja dyskietek (jednak po ich podłączeniu komputer i tak nie startuje).

3. Po włączeniu zasilania, widoczny jest jednolity biały ekran (żadnym bomb itp.).

4. Po naciśnięciu przycisku Reset, na moment pojawiają się poziome paski (cały ekran w naprzemiennie białe paski z czarnymi paskami), ekran staje się po chwili czarny, potem pojawiają się poziome paski, ale ciemnozielone. Po puszczeniu przycisku Reset, ekran ponownie staje się biały.

5. Zmierzyłem w kilku miejscach na płycie głównej, że jest napięcie +5 VDC. Zasilacz daje też +12 VDC.


*** CPU MC68000

6. Sprawdziłem oscyloskopem, że na pinie CLK mikroprocesora MC68000 jest 8 MHz.

7. Na pinie BERR mikroprocesora MC68000 jest przez cały czas stan wysoki. Naciśnięcie a następnie zwolnienie przycisku Reset nie powoduje, że na pinie BERR pojawia się stan niski choćby na chwilę -- na pinie BERR cały czas jest stan wysoki (+5 VDC). (Użyłem trybu "single" w oscyloskopie, żeby nie przegapić ewentualnych krótkotrwałych impulsów. Żadnym impulsów nie zaobserwowałem.)

8. Na pinie E mikroprocesora MC68000 jest przebieg prostokątny 800 kHz z wypełnieniem 40%.

9. Na pinie RESET mikroprocesora MC68000 jest stan wysoki. Jeśli naciśnie się przycisk Reset, to przez cały czas wciśnięcia przycisku Reset, na pinie RESET jest stan niski. Po zwolnieniu przycisku Reset, na pinie RESET pojawia się stan wysoki.

10. Na pinie HALT mikroprocesora MC68000 jest stan niski. Po naciśnięciu a następnie zwolnieniu przycisku Reset, na pinie HALT pojawiają się trzy impulsy, po czym HALT przechodzi do stanu niskiego i w takim pozostaje.
* W załączniku znajduje się obraz przedstawiający wspomniane impulsy pojawiające się na pinie HALT po użyciu przycisku Reset.

11. Pobieżnie przejrzałem piny A (szyna adresowa) i D (szyna danych) mikroprocesora MC68000 i raczej wszystkie są w stanie wysokim.

12. Po naciśnięciu a następnie zwolnieniu przycisku Reset, na przynajmniej niektórych pinach A (szyna adresowa) mikroprocesora MC68000 zauważyłem impulsy.
* W załączniku jest obraz przedstawiający pin A9 po zwolnieniu przycisku Reset.

13. Po naciśnięciu a następnie zwolnieniu przycisku Reset, na przynajmniej niektórych pinach D (szyna danych) mikroprocesora MC68000 zauważyłem impulsy. Przykładowo, na pinie D12, po zwolnieniu uprzednio naciśniętego przycisku Reset pojawiają się impulsy, przy czym nie są one powtarzalne -- przeprowadziłem kilka prób z przyciskiem Reset i za każdym razem otrzymałem inne przebiegi na pinie D12.
* W załączniku są dwa obrazy przedstawiające pin D12 po zwolnieniu przycisku Reset.
* Ponadto załączyłem dwa przebiegi (przy różnej podstawie czasu ustawionej w oscyloskopie), na którym przedstawiono piny D12 i HALT po zwolnieniu przycisku Reset.

14. Mikroprocesor MC68000 jest mocno ciepły. Można go utrzymać palcem, ale po jakichś 7-10 sekundach staje się to już na tyle nieprzyjemne, że chce się oderwać palec od mikroprocesora. Wydaje mi się jednak, że temperatura nie przekracza dopuszczalnej.


*** GST MCU

15. W komputerze znajduje się układ scalony GST MCU typu C302183-001. Na pinie CLK16 występuje przebieg 16 MHz. Na pinach CLK8, CLK4, CLK2, CLK0,5 występują przebiegi odpowiednio: 8 MHz, 4 MHz, 2 MHz, 0,5 MHz.

16. Na pinie BERR układu GST MCU jest stan wysoki.


Będę wdzięczny za porady dotyczące możliwych uszkodzeń i dalszej diagnostyki. Z góry dziękuję.

tr1x

Ostatnio edytowany przez tr1x (2019-08-15 14:50:36)

Post's attachments

A9.png 13.83 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

D12(1).png 14.01 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

D12(2).png 14.4 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

D12_HALT(2).png 9.66 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

D12_HALT.png 17.49 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

HALT.png 14.19 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

IMG_9823.jpg 727.91 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
Atari 800XL, 2 x Atari 65XE, Atari 65XE ECI, Atari 520STE, Atari Video Music (C240), Atari Portfolio, Atari 1200XL

2

Odp: Prośba o pomoc w diagnostyce i uruchomienu Atari 520 STe

Skoro to STE to bym sprobowal podmienic pamieci na poczatek.

naj***ny, ale zawsze elegancki.

3

Odp: Prośba o pomoc w diagnostyce i uruchomienu Atari 520 STe

lewiS napisał/a:

Skoro to STE to bym sprobowal podmienic pamieci na poczatek.

Dziękuję za odpowiedź. Będę musiał dopiero kupić pamięć, żeby dokonać podmiany.

Na razie poeksperymentowałem z tymi pamięciami, które mam.

1. Jeśli obsadzone są wszystkie cztery sloty czterema kościami pamięci (taki stan był podczas diagnostyki, której wyniki przedstawiłem w pierwszym wpisie), to wówczas po zwolnieniu uprzednio naciśniętego przycisku Reset, na pinie HALT mikroprocesora pojawiają się 3 bardzo krótkie impulsy +5 VDC, po czym HALT pozostaje w stanie niskim (0 VDC).

2. Jeśli nie ma włożonej ani jednej kości pamięci albo włożona jest tylko jedna kość pamięci do slotu nr 0 , to wówczas po zwolnieniu uprzednio naciśniętego przycisku Reset, na pinie HALT pojawiają się 2 bardzo krótkie impulsy po czym pojawia się trzeci impuls +5 VDC, który trwa nieco krócej niż 2,5 sekundy; potem HALT pozostaje w stanie niskim. Na magistrali danych obserwuję jakieś przebiegi w trakcie trwania sygnału HALT w stanie wysokim.

3. Jeśli włożone są dwie kości pamięci do slotów nr 0 i nr 1, to (tak jak w punkcie 1), po zwolnieniu uprzednio naciśniętego przycisku Reset, na pinie HALT mikroprocesora pojawiają się 3 krótkotrwałe impulsy +5 VDC, po czym HALT pozostaje w stanie niskim (0 VDC).

We wszystkich powyżej przedstawionych przypadkach, ekran jest cały biały.

tr1x

Atari 800XL, 2 x Atari 65XE, Atari 65XE ECI, Atari 520STE, Atari Video Music (C240), Atari Portfolio, Atari 1200XL

4

Odp: Prośba o pomoc w diagnostyce i uruchomienu Atari 520 STe

Pamięci   muszą być włożone wszystkie 4, wtedy jest 4MB  lub 1MB
Można użyć dwóch simów, ale należy je włażyć  w co drugi slot.  0-2  lub 1-3  Wtedy będzie 2MB lub 512Kb
Najlepiej, byłoby włożyć je do sprawnego STE i mieć pewność,  Tak samo sprawdziłbym TOS.

5

Odp: Prośba o pomoc w diagnostyce i uruchomienu Atari 520 STe

Jakby co to mam sprawne STe I sprawne pamięci do weryfikacji. Jutro wracam do W-wy.

6

Odp: Prośba o pomoc w diagnostyce i uruchomienu Atari 520 STe

Atari-User napisał/a:

Pamięci   muszą być włożone wszystkie 4, wtedy jest 4MB  lub 1MB
Można użyć dwóch simów, ale należy je włażyć  w co drugi slot.  0-2  lub 1-3  Wtedy będzie 2MB lub 512Kb
Najlepiej, byłoby włożyć je do sprawnego STE i mieć pewność,  Tak samo sprawdziłbym TOS.

Tak, gdy wkładałem 2 kości RAM, to co drugi slot.

Zastanawia mnie, czy to normalne, że kości ROM są krótsze niż podstawki(?)

Post's attachments

IMG_9827.jpg 622.3 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

IMG_9829.jpg 774.38 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
Atari 800XL, 2 x Atari 65XE, Atari 65XE ECI, Atari 520STE, Atari Video Music (C240), Atari Portfolio, Atari 1200XL

7

Odp: Prośba o pomoc w diagnostyce i uruchomienu Atari 520 STe

perinoid napisał/a:

Jakby co to mam sprawne STe I sprawne pamięci do weryfikacji. Jutro wracam do W-wy.

Niestety, ale w piątek rano mam wyjazd. Będę z powrotem w Warszawie albo w sobotę, albo w niedzielę. Mieszkam na Starych Bielanach. Jestem mobilny. Byłbym wdzięczny za możliwość sprawdzenia podzespołów mojego komputera.

tr1x

Atari 800XL, 2 x Atari 65XE, Atari 65XE ECI, Atari 520STE, Atari Video Music (C240), Atari Portfolio, Atari 1200XL

Odp: Prośba o pomoc w diagnostyce i uruchomienu Atari 520 STe

Z ROMem to normalnie.

Btw. Czy słychac keyclick?

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

9

Odp: Prośba o pomoc w diagnostyce i uruchomienu Atari 520 STe

Nie ma sprawy, może być niedziela. Pisz na priv.

10

Odp: Prośba o pomoc w diagnostyce i uruchomienu Atari 520 STe

Do tego jest opcja wlozenia kosci z ROMem, ktore sa dluzsze niz podstawki smile Mam tak zrobione w STFM. Plus kilka kabelkow. To zalezy od kosci ROMu.

naj***ny, ale zawsze elegancki.

11

Odp: Prośba o pomoc w diagnostyce i uruchomienu Atari 520 STe

Adam Klobukowski napisał/a:

Btw. Czy słychac keyclick?

Niestety, ale clicku nie ma. Natomiast po naciśnięciu klawisza na klawiaturze da się zaobserwować jakieś sygnały biegające po jednym z przewodów idących z klawiatury na płytę główną komputera.

Atari 800XL, 2 x Atari 65XE, Atari 65XE ECI, Atari 520STE, Atari Video Music (C240), Atari Portfolio, Atari 1200XL

12

Odp: Prośba o pomoc w diagnostyce i uruchomienu Atari 520 STe

Bardzo dziękuję Koledze Perinoid, który przyjął mnie u siebie w domu i rozwiązał problem mojego Atari 520 STE. Okazało się, że po wymianie kości ROM komputer wystartował! big_smile

Atari 800XL, 2 x Atari 65XE, Atari 65XE ECI, Atari 520STE, Atari Video Music (C240), Atari Portfolio, Atari 1200XL

13

Odp: Prośba o pomoc w diagnostyce i uruchomienu Atari 520 STe

Na zdrowie!

14

Odp: Prośba o pomoc w diagnostyce i uruchomienu Atari 520 STe

Przyszła przesyłka z Ultrasatanem. Zakupiłem sterowniki i testowałem sprzęt. Na zewnątrz i w mieszkaniu było gorąco.

Nie wiem, czy to ma związek z dzisiejszym upałem, ale komputer po kilku-kilkunastu minutach pracy zwiesza się (przestaje reagować na ruch myszką, nie wydaje dźwięku podczas naciskania klawiszy, przestaje się rotować paleta kolorów w logotypie Ataru w "Desk/Desktop Info..."). Reset albo wyłączenie i włączenie komputera nie pomagają -- trzeba odczekać powiedzmy kilka minut i dopiero po tym czasie włączyć komputer; wtedy komputer da się uruchomić i pracuje on do ponownego zawieszenia się.

Rozebrałem komputer. Pracował 6 minut i się zawiesił; temperatura CPU MC68000FN8 wynosiła ok. 50-54 stopni Celsjusza. Gdy na płytę główną skierowałem wiatrak, to komputer pracował ok. 12 minut po czym się zawiesił. Napięcie na największym gabarytowo kondensatorze elektrolitycznym na płycie głównej wynosiło 5 VDC i było stabilne. W zasilaczu zostały wymienione wszystkie kondensatory elektrolityczne kilka dni temu; zastosowałem kondensatory Low ESR.

Potem zacząłem naciskać palcem różne podzespoły na płycie głównej. Zauważyłem, że tylko naciśnięcie albo czasem naciśnięcie i puszczenie CPU albo podstawki CPU powoduje natychmiastowe zawieszenie się komputera i np. zmianę koloru napisów na czerwony. Podejrzewam zimne luty przy podstawce CPU bądź niepewny styk wyprowadzeń CPU z podstawką. Będę wdzięczny za radę, co jeszcze może być przyczyną zawieszania się komputera?

Pozdrawiam
   tr1x

Atari 800XL, 2 x Atari 65XE, Atari 65XE ECI, Atari 520STE, Atari Video Music (C240), Atari Portfolio, Atari 1200XL

15

Odp: Prośba o pomoc w diagnostyce i uruchomienu Atari 520 STe

Przelutuj tę podstawkę. Mi się nie zdarzyło takie coś, ale nie mam aż tyle doświadczenia.

16

Odp: Prośba o pomoc w diagnostyce i uruchomienu Atari 520 STe

Zostały oczyszczone wyprowadzenia procesora i styki podstawki PLCC poprzez kilkukrotne wyjęcie i włożenie CPU. Ponadto zostały poprawione niektóre nóżki CPU i podstawki, gdyż wyglądały na zbyt przygięte w stosunku do pozostałych. Na razie komputer się nie zawiesza.

Atari 800XL, 2 x Atari 65XE, Atari 65XE ECI, Atari 520STE, Atari Video Music (C240), Atari Portfolio, Atari 1200XL