1

Temat: Krótkie Atari 520ST usunięcie modulatora

Potrzebuję usunąć modulator z krótkiego 520ST, poniżej wycinek od kolegi marpla z któregoś wątku

http://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=7748

Czy macie gdzieś może spis elementów i schmat jak je wlutować aby działało RGB z usuniętym modulatorem?

W STFM wystarczy wlutować 3 rezystory dwie diody i tranzystor, ale w krótkim modulator zbudowany jest inaczej.

Post's attachments

marpla_520st.jpg 36.38 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

2

Odp: Krótkie Atari 520ST usunięcie modulatora

A z ciekawości: po co konkretnie usuwasz modulator, i czy podzielisz się efektem końcowym tego ruchu, oraz przede wszystkim czy spełnił ten ruch Twoje oczekiwania jak już to zrobisz? Pytam, bo też mam krótkiego ST swojego ulubionego, a od czasu do czasu lubię sobie też coś pousuwać:-)

3

Odp: Krótkie Atari 520ST usunięcie modulatora

Tja, walczę z kreskami na ekranie, ogólnie kiepskim obrazem, już kiedyś opisywałem, ale jakoś nie dokończyłem tematu, ogólnie raz na jakiś czas lubię do tego tematu powrócić ;). Usunięcie modulatora w STFM zrobiło robotę to i tutaj chcę sprawdzić czy pomoże czy nie.

Na fotce marpla widzę, podobne elementy do tego co trzeba wstawić w STFM, tylko ciężko załapać na zdjęciu co tam z czym jest polutowane.

Ostatnio edytowany przez lopez (2021-05-07 12:22:45)

4

Odp: Krótkie Atari 520ST usunięcie modulatora

Wiem, pamiętam, chętnie skorzystam z gotowego i sprawdzonego rozwiązania, bo mi się tego testować nie chce, a mój ST leży głęboko w kartonie:-)

5

Odp: Krótkie Atari 520ST usunięcie modulatora

Mq napisał/a:

a mój ST leży głęboko w kartonie:-)

...zafoliowany, aby nabierał wartości :P

Sikor umarł...

6

Odp: Krótkie Atari 520ST usunięcie modulatora

Znalazłem jeszcze jeden obrazek, który mówi więcej

http://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=7749

2x diody 1N914
tranzystor 2N3904
rezystor 100
rezystor 150
rezystor 10K

tylko jak ten tranzystor dokładnie jest podłączony....

Ostatnio edytowany przez lopez (2021-05-07 12:46:56)

Post's attachments

AtariST_modulator_remove.jpg 31.88 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

7

Odp: Krótkie Atari 520ST usunięcie modulatora

No jak, przecież widać na zdjęciu: płaską stroną obudowy tranzystor jest skierowany w prawo, a okrągłą w lewo. Środkowa nóżka idzie w prawo, górna w lewo, dolna do punktu w którym razem z rezystorem jest przylutowana do płyty. Przynajmniej ja tak to widzę.
Diody zapewne można dać też 1N4148 jak mi się wydaje (takich zawsze ma się pełno w szufladach, innych niekoniecznie).

8

Odp: Krótkie Atari 520ST usunięcie modulatora

No właśnie o tą trzecią nogę mi chodziło, dobra będę walczył i napiszę co z tego wyszło.

Przy okazji znalazłem jeszcze zdjęcie krótkiego ST z płytą C070115 rev.2 bez modulatora fabrycznie.

http://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=7750

Post's attachments

atarist_bez-modulatora.jpg 665.14 kb, liczba pobrań: 1 (od 2021-05-07) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

9

Odp: Krótkie Atari 520ST usunięcie modulatora

Modulator usunięty

http://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=7754

niespodzianka, bo u mnie są oznaczone miejsca montażu brakujących elementów

http://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=7756

wlutowane według schmatu

http://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=7755

więc poszło bezproblemowo. Niestety, okazało się, że po tym zabiegu przy teście pamięci te paski "mrugają" w rytm sprawdzania pamięci :/
np. w  TOS 2.06 podczas startu przy każdej kresce, następuje mrugnięcie, to samo jak robię tes pamięci w diag ST, przy każdym 1% następuje mignięcie. Myślałem, że to rozszerzenie pamięci 2MB które miałem w tym komputerze, więc wlutowałem je i zamontowałem x-tra ram delux 4MB na simmach, ale bez zmian :(

Jutro postaram się wrzucić filmik, może ktoś coś podpowie mądrego.

Ostatnio edytowany przez lopez (2021-05-07 23:16:04)

Post's attachments

po.jpg 237.84 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

przed.jpg 238.82 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

schemat.jpg 55.67 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

10

Odp: Krótkie Atari 520ST usunięcie modulatora

Bardzo mi się podoba ta niespodzianka, że pod modulatorem jest miejsce na elementy:-) Super sprawa.
Ale powiedz, to po wyrzuceniu modulatora i wlutowaniu tych elementów, ostatecznie masz wszystko tak jak miałeś wcześniej, czy jest jakaś różnica na plus?

11

Odp: Krótkie Atari 520ST usunięcie modulatora

ST to nie XE, tutaj wyjście na monitor jest RGB, nie ma problemu jak w XE, że modulator powoduje "przenikanie" sygnału chrominancji do luminancji. W ST modulator co najwyżej psuje zespolony sygnał synchronizacji, bo zamiast niego ma zespolony sygnał wizji. To może mieć znaczenie tylko przy podłączeniu przez SCART, bo dedykowane monitory używały oddzielnych sygnałów synchronizacji.

Atari 1040STe (TOS 1.62/2.06 UK, 4MB RAM), Atari 1040STfm (TOS 1.04 UK, 4MB RAM, BLiTTER, Gotek HxC) + Digital Data Deicke HD64, SF314, UltraSatan, Gotek HxC, NetUSBee
Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Sinclair SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB)
Commodore A600 (KS 1.3/3.1, 2MB CHIP RAM, 4MB FAST RAM, CF 4GB, Gotek FF)

12

Odp: Krótkie Atari 520ST usunięcie modulatora

lopez napisał/a:

Znalazłem jeszcze jeden obrazek, który mówi więcej

Wygląda zupełnie jak w moim 520st+, był fabrycznie bez modulatora. Ale też mam problemy z kreskami pionowymi (np. w medze ST mam super obraz).
Być może to problem ramu. Mam obecnie ram Exxosa 4mb wpinany na mmu, ale generalnie to bez sensu rozwiązanie. Przekonałem się o tym przy instalacji Lighting ST. Płytka może w każdej chwili się poruszyć i potem są dziwne problemy. Zastanawiam się nad wywaleniem tego i wrzuceniem normalnych kości.
Zrobiłem pełną wymianę kondensatorów. Testowałem z nowym dedykowanym zasilaczem i starym też po wymianie kondensatorów, więc wyczerpała się lista rzeczy na którą można zwalić problemy. Jeszcze zastanawiam się nad wymianą rezystorów na szynach adresowych / danych.

Ostatnio edytowany przez saulot (2021-05-08 17:23:46)

saulot / [nokturnal]
==================================
wiki Atari 16/32 bit: https://bus-error.nokturnal.pl

13

Odp: Krótkie Atari 520ST usunięcie modulatora

U mnie oczywiście też są paski. Wygląda na to, że to jakaś ogólna przypadłość wszystkich "krótkich" ST. Też miałem STFM i miałem STE, we wszystkich maszynach "dużych" jakie widziałem obraz był lepszy niż w tym krótkim ST, którego mam i nie dawały tak w kość te paski. Ciekawe czego to wina, ale wygląda na wadę konstrukcyjną trochę jak w XE, gdzie po prostu sieje po obrazie odświeżanie pamięci. Jak by ktoś znalazł co to tak sieje, to może by się temu jakoś zaradziło. Można by pokombinować z rozdzielaniem zasilania, gdzieś odciąć, puścić kablem itp. Może jakoś oddzielić też cały układ wizji, np. zrobić mu jakąś osobną płytkę albo coś. Trudno powiedzieć, trudno wymyślić, pewnie sporo czasu trzeba by poświecić żeby to znaleźć.

14

Odp: Krótkie Atari 520ST usunięcie modulatora

Nie miałem za bardzo czasu w weekend z fotkami i filmem (już nie mówiąc, że ciężko to uchwycić telefonem :( ) więc dodam je niedługo.

IMHO jeszcze jest nadzieja w RGB2HDMI, bo on bierze sygnał bezpośrednio z shiftera.

15

Odp: Krótkie Atari 520ST usunięcie modulatora

To nie rób fotek ani filmu, tylko opisz czy jest różnica na plus, czy na minus. RGB2HDMI będzie testem który może coś tam powie, ale mnie to na przykład samo w sobie niewiele daje, bo nie mam do retro monitora z HDMI, w ogólnie nie idę póki co w tym kierunku, jakoś nie czuję tego klimatu na razie.

16

Odp: Krótkie Atari 520ST usunięcie modulatora

IMHO teraz obraz wygląda gorzej z uwagi na te migające linie podczas testu pamięci, dodatkowo na pulpicie są widczne linie cały czas, wcześniej było je widać tylko na tym białym tle wokół "zielonego" pulpitu. Gdyby nie te linie obraz był by w sumie bez zmian.

http://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=7763

http://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=7764

Miganie podczas testu pamięci:
https://youtu.be/Ud-pYj9NuPI

https://youtu.be/KsxNeKFQmCM

Ostatnio edytowany przez lopez (2021-05-10 10:18:44)

Post's attachments

20210507_175753_M.jpg 176.62 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

20210507_223506_M.jpg 91.52 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

17

Odp: Krótkie Atari 520ST usunięcie modulatora

Chodzą mi po głowie dwie rzeczy.

1. Po pierwsze, skoro wylutowanie modulatora zintensyfikowało efekty pasków, to może w modulatorze jest jakiś duży kondensator na zasilaniu, który w tym miejscu poprawia zasilanie? Można by spróbować przylutować jakiś duży kondensator elektrolityczny (np. rzędu od kilkuset do 1000uF) w miejscu gdzie był modulator (między plus zasilania modulatora i masę).

2. Po drugie spójrz na schemat z załącznika (może masz ten sam, a może nie). Wersja z modulatorem i bez różni się tymi kilkoma elementami, które wlutowałeś na płytę, ale jest jeszcze druga różnica (lewa strona na obrazku): wersja bez modulatora ma usunięty generator częstotliwości koloru PAL/NTSC. Ja bym spróbował go też wyłączyć i odłączyć, bo może ten układ sieje niepotrzebnie?
Żeby wyłączyć generator kwarcowy, to wystarczyło by np. wylutować Q7.
Żeby odciąć też resztę tego bocznego układu wylutował bym też np. rezystor R69.

Edit: zauważ jeszcze, że Q11 jest zasilany z +12V. Może zakłócenia pochodzą z obwodu zasilania 12V? Jak odetniesz tą część układu (R69), to się przekonasz.

Ostatnio edytowany przez Mq (2021-05-10 10:30:00)

Post's attachments

Bez tytułu.png 290.62 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

18

Odp: Krótkie Atari 520ST usunięcie modulatora

No ot dupa i kamieni kupa.

Dostałem drugą identyczną płytę, co prawda ma uszkodzone MMU oraz brak ramu, ale po doprowadzeniu jej do działania, poprzez przekładkę, obraz jest identycznie zły, znaczy TTTM (ten typ tak ma), czekam na układy od Azjatów i sprawdzę na RGB2HDMI, bo to już chyba ostatnia opcja ;)

Ostatnio edytowany przez lopez (2021-05-19 14:14:40)

19

Odp: Krótkie Atari 520ST usunięcie modulatora

No a przemyślałeś, lub chociaż prześledziłeś na schemacie to co opisałem w poprzednim moim poście nr 17?
Że ten typ tak ma, to już ustaliliśmy, ale przecież większe ST potrafią mieć ładny obraz, więc może by się jakoś dało temu zaradzić.

20

Odp: Krótkie Atari 520ST usunięcie modulatora

Czytałem, przeglądałem schematy, ale na żywo sprawdzę wkrótce. Akurat dzisiaj maiłem chwilę i stwierdziłem, że sprawdzę ta drugą płytą najpierw (a musiałem ją doprowadzić do ładu najpierw po kimś kto lutował spawarką do rynien....tak wiem było ustalone, ale musiałem sprawdzić na własne oczy.

21

Odp: Krótkie Atari 520ST usunięcie modulatora

Dzisiaj chwilę wałczyłem ponownie, niestety po odłaczeniu R69 oraz Q7 obraz bez zmian. Teraz pozostaje w sumie chyba tylko oscyloskop? może da radę zaobserwować skąd pochodzą te zakłócenia.

--- EDIT ---

To jest podejrzane, po przyłożeniu sondy do katody diody CR10

http://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=7801

A tak vsync wygląda na pinie 4 modulatora

http://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=7802

Ostatnio edytowany przez lopez (2021-05-22 17:42:17)

Post's attachments

vsync.jpg 143.2 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

vsync_mod.jpg 135.75 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

22

Odp: Krótkie Atari 520ST usunięcie modulatora

Czy komputer i monitor/TV (jeśli tego wymaga) jest podłączony do gniazda sieciowego ze sprawnym zerowaniem/uziemieniem?

Atari 1040STe (TOS 1.62/2.06 UK, 4MB RAM), Atari 1040STfm (TOS 1.04 UK, 4MB RAM, BLiTTER, Gotek HxC) + Digital Data Deicke HD64, SF314, UltraSatan, Gotek HxC, NetUSBee
Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Sinclair SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB)
Commodore A600 (KS 1.3/3.1, 2MB CHIP RAM, 4MB FAST RAM, CF 4GB, Gotek FF)

23

Odp: Krótkie Atari 520ST usunięcie modulatora

_tzok_: TV nie, komputer tak.

Dzisiaj sprawdziłem Vsync na pinach GLUE (38) i MMU (51) i są dokładnie takie same zakłócenia. Poszedłem dalej i doszedłem do MFP no i tutaj robi się ciekawie na na pinach INTR, DTACK oraz CS to zakłócenie jest taki samo. teraz muszę dojść skąd pochodzi sygnał CS, bo podejrzewam, że stamtąd ten śmieć idzie. Chyba, że to MFP dostaje sygnał z MMU i i idę nie w tę stronę co trzeba... coś źle sprawdziłem, po restarcie te sygnały wydają się być ok.

Ostatnio edytowany przez lopez (2021-05-23 11:01:51)

24

Odp: Krótkie Atari 520ST usunięcie modulatora

Ogłaszam poddanie się w walce o uzyskanie ładnego obrazu na 520ST i pozbycie się pionowych pasów, więcej nie wracam do tematu. Bo szkoda mi czasu, RGBtoHDMI działa lepiej niż sądziłem, a że nie mam wspomnień z CRTekami (bo miałem tylko zielonego neptuna z Atarką) to spełnia wymagania w 110% :D

Ostatnio edytowany przez lopez (2021-06-07 10:44:47)

25

Odp: Krótkie Atari 520ST usunięcie modulatora

Trochę szkoda, że się nie udało czegoś tu wymyślić fajnego, ale z drugiej strony zrozumiałe: swoje oczekiwania spełniłeś, a to w końcu hobby, a nie praca przymusowa, więc czas lepiej poświęcić na dalsze zabawy tym co się lubi. Mnie ten temat też od dawna interesował, ale też nie mam czasu się tym bawić i leży, może kiedyś się za to wezmę, a może nie:-)