Odp: bugi w mads
Ja bym też optował za tym, żeby wyłączyć to diabelne kolorowanie na jakiś przełącznik w linii poleceń.
niewiedza buduje, wiedza rujnuje
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Harmonogram Silly Venture 2023 WE Pojawił się zaktualizowany rozkład jazdy zimowej edycji Silly Venture 2023
ASAP 6.0.1 i RECOIL 6.4.0 Są dostępne nowe wersje narzędzi na PC/Mac/urządzenia mobilne.
Update WWW zimowej edycji Silly Venture Na oficjalnej stronie zimowej edycji Silly Venture działa już upload prac konkursowych i sprzedaż wejściówek.
ABBUC Software Contest 2023 wyniki Wczoraj, czyli 29 października, zostały ogłoszone wyniki ABBUC Software Contest 2023.
Silly Venture 2023WE - coraz bliżej Wielkimi krokami zbliża się 17. już edycja Silly Venture
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja bym też optował za tym, żeby wyłączyć to diabelne kolorowanie na jakiś przełącznik w linii poleceń.
nie chcecie aby Mads pokolorował Wam świat ?
A w ogóle komuś te kolorowanie w czymkolwiek pomaga?
w wyszczególnieniu komunikatów, warning, error etc.
Całe życie spędziliśmy przy niebieskim tle i niebieskawych literach udających białe. Jedynym komunikatem jaki widzieliśmy był "ERROR n" i na jego podstawie analizowaliśmy przyczynę błędu. Na co komu kolory, czy opisy błędów? ;-)
Trochę boomersko to brzmi, ale dla wystarczy gdzieś blisko początku słowo ERROR, WARNING albo NOTICE i wiem z czym mam do czynienia. Dodatkowo jak zgrywa się takie kolorowe logi do pliku to nie pojawiają się przypadkiem tam znaki specjalnie zmieniające te kolory, które w pliku tekstowym sprawiają że log wygląda jak śmietnik?
@tebe
Pierwsza linijka jest OK.
Ale ciekawe bo w kodzie masz WHITE a u mnie przejęło główny kolor terminala (czyli zielony). W sumie powinno na DARKGRAY też jakoś mądrze zareagować.
Tło jest czarne, ale minimalnie przeźroczyste, więc coś się tam przebija jak na pulpicie jest jasna tapeta.
Ja bym kolorowanie włączył na opcję. Bez opcji niech idzie jak "w matrixie".
Edit: dodałem JPG
Ostatnio edytowany przez Gienek (2023-06-28 14:55:37)
Jest ta chora notacja:
sta lab2:$ffff,y
która niby ma zastępować:
lab2 = *+1
sta $ffff,y
a jest kompletnie nieintuicyjna i zaciemniająca tylko kod - a już kompletnie nie wiem jak przy jej pomocy zrealizować np.:
lab2 = *+2
sta $ffff,y
@tebe: Może lepiej byłoby mieć inną deklarację etykiety:
etyk
etyk+
etyk++
analogicznie do skoków @+ i @-. Oznaczałyby one odpowiednio *+0, *+1 i *+2.
W kodzie odwołujesz się oczywiście do lab (plus mówi tylko o modyfikacji bieżącego licznika adresu):
opcod sta msb
adr+ lda $FFFF,x
msb++ lda $F000,y
lo+
hi++
sta $FFFF
Hę?
P.S. Analogicznie mogłoby działać lab-, lab--, itd., choć osobiście nie widzę eleganckiego zastosowania, ale może się komuś przyda.
Ostatnio edytowany przez mono (2023-10-15 15:28:33)
@mono fajny pomysł
a może dało by się to jeszcze uprościć?
lo+:hi++:
sta $FFFF
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.083 sekund, wykonano 9 zapytań ]