Temat: Atari 520 STF wersja FR nie startuje, biały ekran

Witajcie

Jestem nowy na tym forum aczkolwiek nie nowy w tematach retro ;-)

Przeszukałem tematy, przeszukałem net i nie znalazłem podpowiedzi na mój przypadek. Moje Atari jak w tytule nie startuje.

Co zrobiłem:
- przetestowałem taj jak kolega w tym wątku: http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=16167
- zmieniłem kości z TOS na inny (na 100% sprawny, testowany na innej płycie)
- przelutowałem wszystkie skorodowane pady jakie znalazłem, łącznie z przerwaną ścieżką
- przelutowałem pamięć, widziałem drobinki cyny pod kośćmi pamięci, przeczyściłem i przedmuchałem

Efekt: ekran wciąż biały, Atari nie startuje.

A tak prezentuje się moja płyta: https://photos.app.goo.gl/NzUNcLUKdspNhQnQ9

Macie jakieś pomysły, co mógłbym jeszcze zrobić ?

Pozdrawiam
Wojtek

2

Odp: Atari 520 STF wersja FR nie startuje, biały ekran

A jesteś pewien, że kości powkładałeś we właściwej kolejności? Bo mam wrażenie, że są źle rozmieszczone.
[Edit]
A chyba jednak są OK. Sorry. Rozumiem, że na fotce są kości z francuskim TOS-em.

Ostatnio edytowany przez perinoid (2020-08-05 11:06:59)

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

Odp: Atari 520 STF wersja FR nie startuje, biały ekran

Dziwne, że płyta w tej wersji ma 6 kości ROM i jednocześnie wlutowany U68... choć zwory są ustawione prawidłowo.

Masz oscyloskop? Co się dzieje na magistrali danych po resecie?

Atari 1040STe (TOS 1.62/2.06 UK, 4MB RAM), Atari 1040STfm (TOS 1.04 UK, 4MB RAM, BLiTTER, Gotek HxC) + Digital Data Deicke HD64, SF314, UltraSatan, Gotek HxC, NetUSBee
Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Sinclair SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB)
Commodore A600 (KS 1.3/3.1, 2MB CHIP RAM, 4MB FAST RAM, CF 4GB, Gotek FF)

4

Odp: Atari 520 STF wersja FR nie startuje, biały ekran

_tzok_ napisał/a:

Dziwne, że płyta w tej wersji ma 6 kości ROM i jednocześnie wlutowany U68... choć zwory są ustawione prawidłowo.

Masz oscyloskop? Co się dzieje na magistrali danych po resecie?

Tak jak napisałem, sprawdziłem wszystko wg wspomnianego przeze mnie wątku.
Na magistrali danych jak i adresowej lecą 0 i 1 po resecie. Po pewnym czasie wszystko milknie. Na magistralach cisza, klawiatura przestaje wydawać dźwięki

5

Odp: Atari 520 STF wersja FR nie startuje, biały ekran

Wygląda na to, że będziesz zmuszony do sprawdzenia ciągłości wszystkich linii magistral. Sztuka po sztuce. Nawet pojedyncza uszkodzona przelotka może spowodować takie objawy. Jeśli masz czas, bierz schemat, próbnik ciągłości <albo omomierz> i zasuwaj linia po linii zaczynając od linii danych przez adresowe do sterujących. O ile podmieniałeś wszystkie układy to jest najskuteczniejsza choć powolna metoda znalezienia przerwy.

P.s. przelutowaleś wszystkie podstawki i czyściłeś nóżki układów plcc?

Ostatnio edytowany przez tOri (2020-08-05 12:31:29)

http://atari.myftp.org  Atari - Power without price and neccesary elements
Różne różności dla Atari i nie tylko - przydatne, bądź nie ale i tak warto zajrzeć...
Adresy rezerwowe nieaktualizowane http://raven1.magix.net   http://atari.000space.com

6

Odp: Atari 520 STF wersja FR nie startuje, biały ekran

On ma lutowane PLCC...

"Po pewnym czasie wszystko milknie. Na magistralach cisza, klawiatura przestaje wydawać dźwięki" Czy mam rozumieć, że początkowo wydaje dźwięki? Spróbuj zdobyć kartridż diagnostyczny albo DiagROM (może być jako kartridż, może być jako ROM).

Atari 1040STe (TOS 1.62/2.06 UK, 4MB RAM), Atari 1040STfm (TOS 1.04 UK, 4MB RAM, BLiTTER, Gotek HxC) + Digital Data Deicke HD64, SF314, UltraSatan, Gotek HxC, NetUSBee
Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Sinclair SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB)
Commodore A600 (KS 1.3/3.1, 2MB CHIP RAM, 4MB FAST RAM, CF 4GB, Gotek FF)

7

Odp: Atari 520 STF wersja FR nie startuje, biały ekran

_tzok_ napisał/a:

On ma lutowane PLCC...

"Po pewnym czasie wszystko milknie. Na magistralach cisza, klawiatura przestaje wydawać dźwięki" Czy mam rozumieć, że początkowo wydaje dźwięki? Spróbuj zdobyć kartridż diagnostyczny albo DiagROM (może być jako kartridż, może być jako ROM).

_tzok_ napisał/a:

On ma lutowane PLCC...

"Po pewnym czasie wszystko milknie. Na magistralach cisza, klawiatura przestaje wydawać dźwięki" Czy mam rozumieć, że początkowo wydaje dźwięki? Spróbuj zdobyć kartridż diagnostyczny albo DiagROM (może być jako kartridż, może być jako ROM).

Tak, dokładnie tak się dzieje. Przekazałem płytę koledze z Wrocławia, który ma trochę więcej sprzętu diagnostycznego. Podzielę się informacją co było uszkodzone ;-)

8

Odp: Atari 520 STF wersja FR nie startuje, biały ekran

Ja miałem białe ekrany kiedyś w 520ST, gdy bodajże na GLUE albo MMU (już nie pamiętam który) miałem problem ze stykami w podstawce PLCC. Może GLUE albo MMU po prostu "padł"?

P.S. sypam popiół na głowę - nie patrzyłem na zdjęcia. Założyłem, że ma ST z podstawkami bo tak jak napisałem wyżej...

Ostatnio edytowany przez tOri (2020-08-05 21:15:43)

http://atari.myftp.org  Atari - Power without price and neccesary elements
Różne różności dla Atari i nie tylko - przydatne, bądź nie ale i tak warto zajrzeć...
Adresy rezerwowe nieaktualizowane http://raven1.magix.net   http://atari.000space.com

9

Odp: Atari 520 STF wersja FR nie startuje, biały ekran

Mam już płytę. U mnie po podłączeniu "próbuje startować" tzn. pojawia się trzmiel i wyskakują 4 bomby (Illegal Instruction).

Było miło :) Do widzenia.

10

Odp: Atari 520 STF wersja FR nie startuje, biały ekran

No to jak u Ciebie już próbuje startować, a był biały ekran, to ewidentnie gdzieś jest zły styk, przerwa, pęknięta ścieżka , uszkodzona przelotka, itp smile ILLEGAL sugeruje problem raczej z danymi niż adresami. To również może być uszkodzony układ scalony. Miłego i owocnego szukania...

http://atari.myftp.org  Atari - Power without price and neccesary elements
Różne różności dla Atari i nie tylko - przydatne, bądź nie ale i tak warto zajrzeć...
Adresy rezerwowe nieaktualizowane http://raven1.magix.net   http://atari.000space.com

11

Odp: Atari 520 STF wersja FR nie startuje, biały ekran

Po podłączeniu kartridża w niskiej rozdzielczości, czerwona migająca ramka, co wskazuje na problem z pamięcią.
Podłączyłem Atari do terminala i uzyskałem potwierdzenie:
error
wymiana pamięci na płycie i bez zmian, więc zostają pozostałe układy związane z pamięcią.

Było miło :) Do widzenia.

12

Odp: Atari 520 STF wersja FR nie startuje, biały ekran

Wiele wody upłynęło w Odrze i nic nowego.
Z wymienionych układów: GLUE, MMU, DMA, WD1772 czy SHIFTER. Także 7406 i 74LS02 i 373 oraz 244. Cały czas czerwona ramka na testowym.
Aby wykluczyć pamięć wymontowałem dławik i wszystkie rezystory od pamięci i włożyłem swoje 4MB, bez zmian.
Co ciekawe po zainstalowaniu karty z TOS 2.06 pojawia się logo Atari następnie test pamięci (przechodzi cały bez "X"), po naciśnięciu klawisza zapala się dioda flopa lub HDD i nie gaśnie (całość wisi). To samo na 1MB z płyty i na 4MB z rozszerzenia.
Ciekawe że obraz jest (logo i test), a kartridż testowy wysyła komunikaty tylko po RS.
Jakieś pomysły ? MFP ?

Było miło :) Do widzenia.

13

Odp: Atari 520 STF wersja FR nie startuje, biały ekran

...czyli zwiesza się w momencie odwołania do flopa albo skorzystania z klawiatury. Zawsze to jakiś trop. Za wybór flopa odpowiada YM, także też warto sprawdzić. Czy jak "zwisa" to wystawia Bus Error?

Atari 1040STe (TOS 1.62/2.06 UK, 4MB RAM), Atari 1040STfm (TOS 1.04 UK, 4MB RAM, BLiTTER, Gotek HxC) + Digital Data Deicke HD64, SF314, UltraSatan, Gotek HxC, NetUSBee
Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Sinclair SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB)
Commodore A600 (KS 1.3/3.1, 2MB CHIP RAM, 4MB FAST RAM, CF 4GB, Gotek FF)

14

Odp: Atari 520 STF wersja FR nie startuje, biały ekran

(trochę głupio takie coś podpowiadać fachowcom ale...)
A jesteś pewien zasilacza? Pytanie formułuję z racji własnego doświadczenia. Jak stacja odpala to ciągnie momentalnie sporo prądu, również na 5V Może szarpnięcie jest na tyle ostre, że brakuje dla reszty płyty i ta po prostu zwisa?

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

15

Odp: Atari 520 STF wersja FR nie startuje, biały ekran

_tzok_: nie, pokojowo, bez bomb smile Też myślałem że YM lub MFP. MFP mam na podmiankę więc chyba zacznę od niego.
perinoid: zasilacz śmiga z większymi konfiguracjami, PAK, HDD itp i daje radę. Zasilacz AT nomen omen 200W. Jak zamiast flopa jest dysk/CF ten sam efekt.

Było miło :) Do widzenia.

16

Odp: Atari 520 STF wersja FR nie startuje, biały ekran

Wymiana MFP nic nie dała sad Bez podpiętego napędu 4 bomby. YM i pomysłów dalszych nie mam więc czas wywiesić białą flagę.

Było miło :) Do widzenia.

17

Odp: Atari 520 STF wersja FR nie startuje, biały ekran

...a bez YM? Z tego co kojarzę, to STf nie powinien "bombić" bez napędu.

Atari 1040STe (TOS 1.62/2.06 UK, 4MB RAM), Atari 1040STfm (TOS 1.04 UK, 4MB RAM, BLiTTER, Gotek HxC) + Digital Data Deicke HD64, SF314, UltraSatan, Gotek HxC, NetUSBee
Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Sinclair SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB)
Commodore A600 (KS 1.3/3.1, 2MB CHIP RAM, 4MB FAST RAM, CF 4GB, Gotek FF)

18

Odp: Atari 520 STF wersja FR nie startuje, biały ekran

TOS 2.x bombi bez napędu. 1.x startuje bez napędu szybciej niż z napędem

Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

19

Odp: Atari 520 STF wersja FR nie startuje, biały ekran

Atari wstaje bez Yamahy (dzięki x_angel) więc problem leży w innym miejscu. Dla pewności można by ją wylutować i sprawdzić wtedy.
Zastanawia mnie cały czas fakt, że kartridż testowy daje czerwoną ramkę, co ewidentnie świadczyłoby o pamięci. Chyba muszę jeszcze raz przedzwonić połączenia MMU.

Było miło :) Do widzenia.