Temat: Atari 65XE (NTSC, 1-BIT) - problem Cart.

Męczę Atari 65XE ver.1-bit, NTSC. Płyta z miejscem na 8szt. 1-bit RAMu.
Przekładałem wszystkie układy do drugiej płyty i jest okey, natomiast w oryginalnej nie chodzi wcale Cart. Podłączam obojętnie jaki (sprawny) Cart i komp go nie uruchamia tylko przechodzi do BASIC'a. SIO obsługuje.
Jak go otrzymałem to był martwy. Wywaliłem kości RAM i z 8szt tylko jedna żywa, zdechnięty też był OS, wgrałem na eprom i zadałem do kompa. Potem jeszcze "dziwnie" się komp zachowywał - raz odpalał od strzału a drugim razem biały ekran więc wymieniłem jeszcze PAL z drugiego. Sprawdziłem wszystkie tranzystory, wymieniłem wszystkie elektrolity, sprawdziłem wszystkie diody nie ruszałem tylko U1 i U19 tych 8-nóżkowych. Obejrzałem pod lupą styki i połączenia gniazda Cart'a. Stosowałem 2 różne zasilacze i nadal to samo. Jeszcze czegoś takiego nie widziałem.
Może macie jakiś pomysł?

2

Odp: Atari 65XE (NTSC, 1-BIT) - problem Cart.

Miałem kiedyś taką akcję. Problemem okazała się skorodowana przelotka na jednej ze ścieżek idących z gniazda cartów - akurat pod CPU ale już za nim, dlatego wszystko działało oprócz cartów. Sprawdź miernikiem wszystkie ścieżki z gniazda cartridge do miejsc, z którymi powinny być połączone. Możliwe, że masz podobną sytuację.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

Odp: Atari 65XE (NTSC, 1-BIT) - problem Cart.

oki, sprawdzę i dam cynk jutro, yyyyy tzn. już dziś  ;)

4

Odp: Atari 65XE (NTSC, 1-BIT) - problem Cart.

Za obsługę (mapowanie) kartridża odpowiadają układy U3 MMU CO61618 (PAL16L8) oraz U2 demultiplekser (74LS138).

Atari 1040STe (TOS 1.62/2.06 UK, 4MB RAM), Atari 1040STfm (TOS 1.04 UK, 4MB RAM, BLiTTER, Gotek HxC) + Digital Data Deicke HD64, SF314, UltraSatan, Gotek HxC, NetUSBee
Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Sinclair SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB)
Commodore A600 (KS 1.3/3.1, 2MB CHIP RAM, 4MB FAST RAM, CF 4GB, Gotek FF)

5

Odp: Atari 65XE (NTSC, 1-BIT) - problem Cart.

_tzok_    -   no też tak mi się kojarzyło thx ;)

a teraz najlepszy numer:
okazuje się, że te złącze cart jest jakby "głębsze" a niektóre carty, mają styki krótkie a zaraz za nimi ścieżki niezbyt dobrze zalakierowane i przy dociśnięciu carta robi się "zwora"

Lekko wysunąłem cart z gniazda i trybi. Najlepiej działają te carty(oryginalne), które mają klapkę przed stykami.
I to chyba cała przyczyna.

Ostatnio edytowany przez leonlas (2021-09-30 00:20:03)

6

Odp: Atari 65XE (NTSC, 1-BIT) - problem Cart.

Taki problem robi się w 65/130 XE jak są wyłamane te wypustki przy złączu CART na obudowie.

Atari 1040STe (TOS 1.62/2.06 UK, 4MB RAM), Atari 1040STfm (TOS 1.04 UK, 4MB RAM, BLiTTER, Gotek HxC) + Digital Data Deicke HD64, SF314, UltraSatan, Gotek HxC, NetUSBee
Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Sinclair SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB)
Commodore A600 (KS 1.3/3.1, 2MB CHIP RAM, 4MB FAST RAM, CF 4GB, Gotek FF)

7

Odp: Atari 65XE (NTSC, 1-BIT) - problem Cart.

wychodzi na to iż słusznie prawisz Waszmość :)