Męczę Atari 65XE ver.1-bit, NTSC. Płyta z miejscem na 8szt. 1-bit RAMu.
Przekładałem wszystkie układy do drugiej płyty i jest okey, natomiast w oryginalnej nie chodzi wcale Cart. Podłączam obojętnie jaki (sprawny) Cart i komp go nie uruchamia tylko przechodzi do BASIC'a. SIO obsługuje.
Jak go otrzymałem to był martwy. Wywaliłem kości RAM i z 8szt tylko jedna żywa, zdechnięty też był OS, wgrałem na eprom i zadałem do kompa. Potem jeszcze "dziwnie" się komp zachowywał - raz odpalał od strzału a drugim razem biały ekran więc wymieniłem jeszcze PAL z drugiego. Sprawdziłem wszystkie tranzystory, wymieniłem wszystkie elektrolity, sprawdziłem wszystkie diody nie ruszałem tylko U1 i U19 tych 8-nóżkowych. Obejrzałem pod lupą styki i połączenia gniazda Cart'a. Stosowałem 2 różne zasilacze i nadal to samo. Jeszcze czegoś takiego nie widziałem.
Może macie jakiś pomysł?
Echa Sommarhack 2025 Podczas szwedzkiego party Sommarhack zaprezentowano kilkadziesiąt produkcji,
MadPascal 1.7.3 już dostępny Nowa wersja kompilatora MadPascal przynosi poprawki i optymalizacje
Echa Lost Party 2025 Wyniki, zapis wideo oraz stuff.
Lost Party 2025 startuje już jutro W Licheniu Starym rusza zlot fanów 8-bitowych komputerów
zeST 20250627 - Atari ST w FPGA z turbo! Nowa wersja zeST z trybem turbo 50 MHz i poprawkami Shiftera i MFP