Temat: Toms Muldrive + Pokeymax v3 - problemy tylko z zapisem

Siedzę już kolejny dzień i wystrzelałem się z pomysłów.

Sprzęt: Atari 1050 z zamontowanym TOMS Multidrive oraz Atari 65XE z U1MB oraz PokeyMax v3.

Problem: Błędy TYLKO podczas zapisu i TYLKO z aktywnym turbo. Np przy próbie usunięcia pliku: 138 Device Timeout: Device did not respond to I/O commands.

No-problem: Odczyt w turbo działa dobrze, Odczyt i zapis bez turbo też działa.

Na drugim Atari z U1MB problem nie występuje, więc zacząłem szukać różnic - PokeyMax v3 vs Pokey

Po wszadzeniu stockowego Pokeya w miejsce PokeyMaxa v3, problem się rozwiązuje.

Próbowałem już usunąć kondensatory z toru komunikacyjnego SIO w 1050 jak i samym Atari 65XE, osobno na liniach Data In / Data Out, potem dodatkowo Clock Input / Clock Output i Command. Nic nie przyniosło rozwiązania.

Nie wiem czy to kwestia pojemności, bo zarówno bez i jak z - odczyt turbo działa b. dobrze.

Jak żyć, co robić? :)

www.jarzebski.pl
Atari 65XE / Atari 65XE ECI (U1MB) / 1088XEL (U1MB,VBXE) / Atari Revised XE (U1MB,Sophia2) / C64(C/G) / A500 / A500+ / A600 (Furia)
XC12 (T2000F) / XC12 (Blizzard) / CA-2001 / 1050 / XM301

2

Odp: Toms Muldrive + Pokeymax v3 - problemy tylko z zapisem

Hej,

Skoro po zmianie Pokeymax na Pokey problem znika to zwróć się do producenta, ponieważ po usunięciu kondensatorów się nie poprawiło. Atari, w którym nie działa dobrze jest z ECI czy bez ECI?

edit:

To co się dzieje wskazuje na problemy z czasami w trybie turbo przy zapisie.

Ostatnio edytowany przez tOri (2021-12-25 13:24:18)

http://atari.myftp.org  Atari - Power without price and neccesary elements
Różne różności dla Atari i nie tylko - przydatne, bądź nie ale i tak warto zajrzeć...
Adresy rezerwowe nieaktualizowane http://raven1.magix.net   http://atari.000space.com

3

Odp: Toms Muldrive + Pokeymax v3 - problemy tylko z zapisem

Dokładnie. PokeyMax "nie wyrabia się" w turbo ;) Pewnie kwestia zmiany oprogramowania, coś było niedpopatrzone. Zdaża się.

Sikor umarł...

4

Odp: Toms Muldrive + Pokeymax v3 - problemy tylko z zapisem

@tOri : obie ECI

@Sikor : ciekawe ze tylko przy operacjach zapisu, z reguły odczyt jest szybszy niż zapis.

Napiszę maila - Dzięki Panowie :) i wesolych przy okazji

www.jarzebski.pl
Atari 65XE / Atari 65XE ECI (U1MB) / 1088XEL (U1MB,VBXE) / Atari Revised XE (U1MB,Sophia2) / C64(C/G) / A500 / A500+ / A600 (Furia)
XC12 (T2000F) / XC12 (Blizzard) / CA-2001 / 1050 / XM301

5

Odp: Toms Muldrive + Pokeymax v3 - problemy tylko z zapisem

Meh - co ciekawe SIO2SD wyśrubowane na maksa działa prawidło. RWTEST 4000 B/sec (writing) 5700B/s (reading). Więc chyba można wykluczyć problem PokeyMaxa

Drugą ciekawostką jest fakt, że kiedy w PBI mam włączone HSIO, otwarta dźwignia w stacji zamiast przejść w menu TOMSa, od razu wpada w TrackCopiera - ale..... odczyt i zapis działa wolno jak bez turbo. Dopiero wyłączenie HSIO w PBI otwarta dźwignia ładuje menu TOMSa :) Toms jest od Galtrona.

Może kwestia kabla, stacji, samego turbo. To normalne, że z włączonym HSIO w PBI od razu ładuje się track copier?

Wiecie może gdzie nabyć TOMSa dla 1050 z innego źródła niż te Galtronowe?

Ostatnio edytowany przez Santyago (2021-12-25 18:53:43)

www.jarzebski.pl
Atari 65XE / Atari 65XE ECI (U1MB) / 1088XEL (U1MB,VBXE) / Atari Revised XE (U1MB,Sophia2) / C64(C/G) / A500 / A500+ / A600 (Furia)
XC12 (T2000F) / XC12 (Blizzard) / CA-2001 / 1050 / XM301

6

Odp: Toms Muldrive + Pokeymax v3 - problemy tylko z zapisem

Santyago napisał/a:

Meh - co ciekawe SIO2SD wyśrubowane na maksa działa prawidło.

Zauważ, że tam wszystko działa w jednym czasie. W stacji masz opóźnienia związane z geometrią dyskieti i położeniem głowicy.
Ale tak, nie można wykluczyć samego turba. Choć skoro piszesz, że ze zwykłym Pokeyem działa... To Wiesz ;) Pokey Max to zawsze emulacja jest, a że sprzętowa - to już inna sprawa. A jako emulacja - nie na wszystkie standardowe sytuacje była przetestowana...

Sikor umarł...

7

Odp: Toms Muldrive + Pokeymax v3 - problemy tylko z zapisem

Czy na tym drugim Atari z U1MB, na którym działało normalnie próbowałeś podmienić Pokeya na Pokeymaxa żeby stwierdzić czy problem za Pokeymaxem przeniósł się na drugi komputer? No chyba, że ten drugi działający Atari ma tez Pokeymax3?

Trzeba uściślić miejsce występowania problemu.

Wiemy, że problem dotyczy tylko zapisu.
Wiemy, że dotyczy zapisu w turbo.
Wiemy, że to wszystko dzieje się wyłącznie wtedy gdy jest zamontowany Pokeymax3.

Spróbuj ogarnąć to być może właśnie podstawiając Pokeymax3 do drugiego komputera jak zasugerowałem wcześniej. Taki sam objaw wskaże w 100% na Pokeymaxa.

pozdrawiam

http://atari.myftp.org  Atari - Power without price and neccesary elements
Różne różności dla Atari i nie tylko - przydatne, bądź nie ale i tak warto zajrzeć...
Adresy rezerwowe nieaktualizowane http://raven1.magix.net   http://atari.000space.com

8

Odp: Toms Muldrive + Pokeymax v3 - problemy tylko z zapisem

Nie, na drugim atari nie wsadzałem Maxa, muszę najpierw wylutować tam Pokeya i wsadzić jakąś podstawkę. Spróbuję jutro

Spróbuję jeszcze przed tym krótszy kabel SIO

Wciąż też nie wiem dlaczego Toms wchodzi do track kopiera przy otwartej dźwigni z włączonym HSIO w PBI.

Dam znać jak coś nowego odkrykę

www.jarzebski.pl
Atari 65XE / Atari 65XE ECI (U1MB) / 1088XEL (U1MB,VBXE) / Atari Revised XE (U1MB,Sophia2) / C64(C/G) / A500 / A500+ / A600 (Furia)
XC12 (T2000F) / XC12 (Blizzard) / CA-2001 / 1050 / XM301

9

Odp: Toms Muldrive + Pokeymax v3 - problemy tylko z zapisem

A buforowanie zapisu jest włączone - nie wiem, czy jest coś takiego i czy da się wyłączyć/włączyć na życzenie.
HSIO w PBI nie obsługuje chyba Turbo a tylko US to Track Copier tylko w standardzie.
Ale dlaczego ładuje TC? - Błąd w Multi odpowiedzi na $4f z podniesioną dźwignią? A może to celowe?