Temat: Atari SC 1435
Hej.
Ktoś z tutejszych ogarnia temat naprawy dla Atari SC 1435 ?
Pewnie będę potrzebował porady - pomocy jak już uporam się z wymianą elektrolitów.
Dajcie znać...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Harmonogram Silly Venture 2023 WE Pojawił się zaktualizowany rozkład jazdy zimowej edycji Silly Venture 2023
ASAP 6.0.1 i RECOIL 6.4.0 Są dostępne nowe wersje narzędzi na PC/Mac/urządzenia mobilne.
Update WWW zimowej edycji Silly Venture Na oficjalnej stronie zimowej edycji Silly Venture działa już upload prac konkursowych i sprzedaż wejściówek.
ABBUC Software Contest 2023 wyniki Wczoraj, czyli 29 października, zostały ogłoszone wyniki ABBUC Software Contest 2023.
Silly Venture 2023WE - coraz bliżej Wielkimi krokami zbliża się 17. już edycja Silly Venture
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Hej.
Ktoś z tutejszych ogarnia temat naprawy dla Atari SC 1435 ?
Pewnie będę potrzebował porady - pomocy jak już uporam się z wymianą elektrolitów.
Dajcie znać...
pewnie standard - trafopowielacz. Magazyn trafopowielaczy miał Duddie.
@leonlas: Witam, gdybyś opisał jakie objawy nie działania monitorka, to może byłbym w STanie pomóc w ożywieniu sprzętu ;)
Dopiero zerknąłem do tematu.
Monitor wcześniej(jak do mnie trafił) trochę działął - włączał się z oporami i rozgrzewaniem ale wyświetlał.
Przy którymś tam (4-6razie) włączeniu nie odezwała się. Namierzyłem zdechniety trazystor BC639 w/g schematy nr elementu 7510.
Wymieniłem wszystkie elektrolity oprócz 4,7uF/50v bipolarity.
"Pomierzyłem" diody i resztę tranzystorów - zwarcia nie mają (chyba). Niestety nic na ekranie, podczas włączania, się nie dzieje, kineskop z "tyłu" też nie widać żeby sie coś tam żarzyło :(
Napięcia opisane na stronie druku PCB - pomierzyłem są (chyba) ok ;)
Ostatnio edytowany przez leonlas (2023-11-30 19:24:08)
Komputer masz podpięty I włączony? SM124 nie daje żadnego obrazu bez komputera, nie wiem. Jak się SC zachowuje - może podobnie?
Wcześniej nie zauważyłem czy włączał się bez kompa. Jak już "zdechł" to wtedy nie miało znaczenia czy był komp podłączony czy nie... Teraz mam podłączonego kompa i nic, aczkolwiek myślę że "z tyłu" kinol trochę powinien się żarzyć.
A bezpiecznik na wejściu sprawdziłeś, czy nie poszedł po naprawie?
Musi dobry - napięcia są i dioda z produ się świeci ;)
aaa, nie doczytałem. Trafopowielacz sprawdzałeś? Jakby co - Duddie swego czasu miał.
a jak go sprawdzić ? :))
Ja się akurat na tym nie znam, ale pisz do Duddiego i chyba Rj się jeszcze tym zajmował, o ile pamiętam?
RJ monitorami się raczej nie zajmował, ale już Ci wcześniej pisał, polecam od monitorów @Jesionena :)
się odezwałem do Jesionen'a na PW...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.069 sekund, wykonano 10 zapytań ]