Temat: Nowy feler Atari: obraz traci focus

Witam.

A więc tak jak pisałem.  Pierwszy raz to widzę.  Był Atari w _gruntownym_ serwisie, teraz jest jak piszę.

Co - któryś - boot, traci focus.  Co to znaczy?  To tak jak zdjąć i założyć okulary szybko.  Obraz "crisp" staje się "fuzzy".  I potem znowu "crisp".

Co robić?  Czy to znany problem?  Oby.  Ja mam rozszerzeń tak jak w podpisie (sporo).

Issue zaobserwowane na: Atari 65 XE, U1MB, VBXE (włączone), Stereo, obraz po Composite via Hydra via RGB4All.

Pomocy!

Atari 65XE + Ultimate 1MB + VBXE + Rapidus + Stereo + AVG Cart w/ SIO + FujiNet /// Atari 2600jr + Harmony

2

Odp: Nowy feler Atari: obraz traci focus

Spróbuj to nagrać jakoś bo opis jest mocno nietypowy. Bez tego trudno określić.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

Odp: Nowy feler Atari: obraz traci focus

DiskDoctor napisał/a:

Issue zaobserwowane na: Atari 65 XE, U1MB, VBXE (włączone), Stereo, obraz po Composite via Hydra via RGB4All.

Jak napisał @perinoid, natomiast zastanawia mnie jedno - skoro VBXE, to czemu wyjście po composite i potem ponownie mapowane na RGB? Bez sensu jak dla mnie?

Sikor umarł...

4

Odp: Nowy feler Atari: obraz traci focus

Jasne.  Mam 2 filmiki.

AVG i VBXE LAMERS DEMO 2013.  Na tym drugim to widać, widocznie telefon nie próbkuje dobrze.

( https://www.youtube.com/shorts/Vzgfur3C1vI )

Opis niby mylący ale...

Focus
Utrata focusu
Focus
Utrata focusu

To chyba widziało każde dziecko.

Atari 65XE + Ultimate 1MB + VBXE + Rapidus + Stereo + AVG Cart w/ SIO + FujiNet /// Atari 2600jr + Harmony

5

Odp: Nowy feler Atari: obraz traci focus

Sikor napisał/a:

skoro VBXE, to czemu wyjście po composite i potem ponownie mapowane na RGB? Bez sensu jak dla mnie?

Nie potem odwrotnie napisałem.

VBXE > RGB4All > Composite > TV.

Tak mam.

RGB4All mapuje RGB na Composite, nie na odwrót.

Atari 65XE + Ultimate 1MB + VBXE + Rapidus + Stereo + AVG Cart w/ SIO + FujiNet /// Atari 2600jr + Harmony

6

Odp: Nowy feler Atari: obraz traci focus

Jak dla mnie to to wygląda na kłopoty tego zestawu konwerterów - bo masz ich za dużo jak na mój gust. Wystarczy, że w którymś miejscu konwerter próbkuje poprzedni sygnał analogowy z delikatnym przesunięciem i masz rozmycie. Jak próbkowany obraz np. pływa to masz cyrk.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

7

Odp: Nowy feler Atari: obraz traci focus

perinoid napisał/a:

Jak dla mnie to to wygląda na kłopoty tego zestawu konwerterów - bo masz ich za dużo jak na mój gust. Wystarczy, że w którymś miejscu konwerter próbkuje poprzedni sygnał analogowy z delikatnym przesunięciem i masz rozmycie. Jak próbkowany obraz np. pływa to masz cyrk.

Pływa - odpowiednie słowo.

Pływa - nie pływa.  Pływa - nie pływa.  Tak mam.

Jednak z diagnozą się nie zgadzam.  Powody:

- nikt jak dotąd nie zabraniał mieć kombinację VBXE + RGB4All
- do tej pory (przez około 1.5 roku?) nie obserwowałem tego fenomenu

Atari 65XE + Ultimate 1MB + VBXE + Rapidus + Stereo + AVG Cart w/ SIO + FujiNet /// Atari 2600jr + Harmony

8

Odp: Nowy feler Atari: obraz traci focus

A jak to działa przez zwykłe wyjście monitorowe w Atari? Aby coś wykluczyć po drodze? Próbowałeś podłączyć Atari i TV/konwertery pod inne fazy? Czasem tu jest problem (podpowiem: wahania od dostawcy prądu).

Ostatnio edytowany przez Sikor (2023-10-17 20:48:24)

Sikor umarł...

9

Odp: Nowy feler Atari: obraz traci focus

DiskDoctor napisał/a:

- nikt jak dotąd nie zabraniał mieć kombinację VBXE + RGB4All

ROTFL :-D Oczywiście, że nikt nie zabrania. Ale każdy kolejny element to proszeni się o kłopoty - nawet jeśli to coś z wyższej półki niż reszta. W zasadzie to powinieneś zacząć od sprawdzania kolejnych składowych, czyli najpierw obraz z VBXE, potem z samego RGB4all, itp. Nie, brak odpowiedniego TV do sprawdzenia nie jest argumentem - nie masz to zdobądź, podejdź do kogoś kto ma itp. - sprawdź, bo coś mogło siąść po drodze i nawet o tym nie wiesz. Mogły siąść kondensatory w Atari i pływa ci sygnał już na samym początku (skąd wziąłeś sygnał synchronizacji dla VBXE na przykład?).

Sprawdź zasilanie komponentów. Przez te pół roku zasilacz mógł się zdegradować i zasilanie nie jest stabilne.

Jeszcze jeden drobiazg - sprawdź, czy nie włączyłeś w TV/monitorze jakichś polepszaczy obrazu w stylu wygładzania albo jakiegoś specjalnego trybu wyświetlania obrazu - może to powoduje taki efekt.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

10

Odp: Nowy feler Atari: obraz traci focus

No i mamy chyba winowajcę.  Podłączyłem (po dwóch dniach) sygnał po RGB do innego monitora.

Jest super.

Tym czasem Atari przełączone po Composite do TV -- krzaki.

Winnym jest układ RGB4All.  To nie dziwota zresztą, mam go w Atari 65XE oraz Amstradzie 6128 i... W Amstradzie też szwankuje (na jednym kolorze R przekłamuje)!

RGB4All x2 idzie do serwisu.  Dzięki za wszystkie podpowiedzi!

Atari 65XE + Ultimate 1MB + VBXE + Rapidus + Stereo + AVG Cart w/ SIO + FujiNet /// Atari 2600jr + Harmony

11

Odp: Nowy feler Atari: obraz traci focus

Dopiszę diagnozę, bo a nóż komuś się przytrafi to samo.

Wygląda na to, że Atari jest sprawne!

Wiele wskazuje na to, że zaburzenie w sygnale Video wprowadzała uszkodzona Hydra od Lotharka (na ZX Spectrum było to samo).

Atari 65XE + Ultimate 1MB + VBXE + Rapidus + Stereo + AVG Cart w/ SIO + FujiNet /// Atari 2600jr + Harmony

12

Odp: Nowy feler Atari: obraz traci focus

Czyli trafiłem :-P

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

13

Odp: Nowy feler Atari: obraz traci focus

Okazało się że żadna Hydra!  Hydra jest sprawna i hula!

Otóż w moim TV Sony Bravia jest ustawienie kodowanie sygnału.  Miałem PAL, zmieniłem na PAL60, problem zniknął.

Atari 65XE + Ultimate 1MB + VBXE + Rapidus + Stereo + AVG Cart w/ SIO + FujiNet /// Atari 2600jr + Harmony