Temat: Kupiłem se...
Atari Mega STE ACSI2STM emulator HDD i mam problem. Jak przenieść soft z dyskietek na kartę oraz z PC na kartę.
PC kartę widzi ale nie otwiera. Posiadających wiedzę proszę o pomoc.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
Przezroczysta obudowa dla Atari 800XL Rusza przedsprzedaż wyjątkowej, przezroczystej obudowy do komputera Atari 800XL!
RECOIL 6.4.5 RECOIL to przeglądarka retro plików graficznych, obsługująca ponad 550 formatów, dostępna na różnych systemach operacyjnych, z regularnymi aktualizacjami.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Atari Mega STE ACSI2STM emulator HDD i mam problem. Jak przenieść soft z dyskietek na kartę oraz z PC na kartę.
PC kartę widzi ale nie otwiera. Posiadających wiedzę proszę o pomoc.
Rysiu, jeśli masz ACSI2STM w miarę nowej wersji, to polecam ustawienie go w tryb GEMDrive. Wtedy nie będziesz potrzebował żadnych sterowników do HDD i możesz wypełnić kartę SD normalnie na PC.
Tu masz manual: https://github.com/retro16/acsi2stm/blo … /manual.md
Dzięki WODZU , muszę się wgryżć w temat bo jestem zielony. Sprzęt dedykowany do Mega STE wewnętrzne, hula ale nic dodać nie mogę. Ale jaja , dzisiaj minęło 21 lat ja się zarejestrowałem w ATARI AREA.
Ostatnio edytowany przez Ryszard Mauersberg (2024-10-26 19:53:52)
Dzięki WODZU , muszę się wgryżć w temat bo jestem zielony. Sprzęt dedykowany do Mega STE wewnętrzne, hula ale nic dodać nie mogę.
Liczę na opis Twoich doświadczeń. Też kupiłem ACSI2STM dla mojego Mega STE(już w lipcu) i czas to uruchomić.
Myślę że przy zmianie na tryb GEMdrive trzeba partycje tworzyć od nowa (choć mogę się mylić, to tylko mój domysł nie znam się)więc daj znać jak zgrać oprogramowanie z karty(domyślam się że kupowaliśmy u tego samego sprzedawcy z Allegro - jest jeden a on tam wrzuca co nie co)
Choć ja myślałem żeby zakupić sterownik Putnika.
Ale jaja , dzisiaj minęło 21 lat ja się zarejestrowałem w ATARI AREA.
Gratuluję, to już szmat czasu. (Dokładnie pół mojego życia)
Ostatnio edytowany przez seb@stian (2024-10-26 20:55:23)
Myślę że przy zmianie na tryb GEMdrive trzeba partycje tworzyć od nowa
Tak, tworzysz jedną FAT32, a ACSI2STM sam zadba o obsługę tego systemu plików. Taki "dysk" widziany jest OIDP jako L.
W trybie GEMdrive na karcie może być niestety tylko jedna partycja, ale za to dowolnej pojemności.
Druga opcja to tryb ACSI i sterownik Petera Putnika, kosztuje chyba 30€ ale możesz stworzyć 14 partycji, max 512 MiB, dodatkowo możesz stworzyć kilka zestawów max 16 partycji (jakby wirtualnych dysków), z których wybierasz jeden przy starcie. Masz też opcję wyboru partycji rozruchowej w ramach każdego z dysków (możesz podmienić dowolną partycję z partycją C), a największą zaletą jest to, że PC z Windows 10 lub 11 będzie widział partycje na karcie jako partycje FAT16 (niestety tylko pierwszy zestaw partycji, jeśli masz ich więcej).
W manualu pisze " użyj rozruchowego obrazu dysku twardego " jeżeli ktoś ma namiary na takowy obraz proszę o info .
Jeśli ustawisz tryb pracy na GEMdrive to nic nie musisz robić, ani mieć. Wystarczy czysta karta SD i nagrane na niej pliki.
ACSI2STM
Czy możesz mi podpowiedzieć jak go przestawić w " tryb pracy na GEMdrive ".
Teoretycznie wystarczy,że wsadzisz kartę pamięci z FAT32. Zdaje się, że musi być na niej tablica partycji. Na stronie projektu masz opisy, jak się bawić. :-)
https://github.com/retro16/acsi2stm/blo … /manual.md
https://github.com/retro16/acsi2stm/blo … emdrive.md
Musi być firmware 4.x lub lepiej 5.0c... na 3.x nie było jeszcze GEMdrive.
Pokaż Rysiu co się wyświetla podczas startu komputera. Jeśli masz starszą wersję, to prawdopodobnie uda się wgrać nowy firmware.
Przepraszam za długie milczenie , musiałem odebrać żonę ze szpitala w Ustroniu itp. oto zrzuty ekranu
zrzut ekranu
zrzut ekranu
v4.10 czyli powinna być obsługa GEM Drive jak i możliwość aktualizacji z poziomu Atari. Żeby uaktywnić GEM Drive powinno wystarczyć włożenie czystej karty SD, sformatowanej na FAT16, FAT32 lub ExFAT na PC.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.107 sekund, wykonano 11 zapytań ]