Grzybson, serdeczne dzieki jutro skontaktuje sie z Yerz. to sobie odbiore.
Pozdro
Kroll
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Gopher2600 v0.40.0 To pierwszy raz, kiedy informujemy o tym projekcie.
Felix 0.6.4 Pojawiła się nowa wersja emulatora konsoli Atari Lynx - Felix.
Atari Font Maker V1.6.17.0 To rozbudowane narzędzie do tworzenia fontów, kafelków i grafik dla Atari 8-bit.
Echa Grawitacji 2025 Tematem przewodnim był "Dinozaur".
TURGEN 9.4.1 Nowa wersja popularnego narzędzia do tworzenia obrazów kaset dla komputerów Atari
atari.area forum » Fabryka - 16/32bit » mouSTer - Universalny Adapter Urządzeń USB (mysz, gamepad, joystick).
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Grzybson, serdeczne dzieki jutro skontaktuje sie z Yerz. to sobie odbiore.
Pozdro
Kroll
Sikor - dałem Gzyniowi
O.K. Thx. Przypuszczalnie odbiorę w 3 tygodniu maja.
Jak ktoś podłączy to do Amigi to proszę dać znać czy działa ;)
Dzięki Grzybku za przekazanie jell-owi!
Zrobimy sztaba i się odbierze przejściówkę :)
Nowa wersja Firmware 1.2.4
Znalazłem problem polegajacy na tym że czasami urządzenie nie inicjuje sie poprawnie. Objawia się to tym że po włączeniu jakby zamiera i ma lagaa... dioda mruga baaardzo powoli, nie rozpoznaje myszy itd.
Instrukcja updatu firmware:
Załączony plik rozpakować i nagrać plik firmware na pendrive do katalogu x:/hid2st/hid2st.rom
Jezeli znajduje sie tam plik INI, należy go usunąć. INI ma większy priorytet niż nowe firmware.
Włożyć pendrive do adaptera i poczekać na skonczenie update.
Proces flashowania wygląda następująco:
Najpierw kilka sekund urządzenie miga normalnie w stanie oczekiwania. Potem kika sekund wolno. A następnie kilkanascie sekund bardzo szybko. Po czym podaje na koniec sygnal: krotki - dlugi - krotki - pauzaaa.
Nalezy wyjac pendrive i cieszyc sie nowym firmware.
Ponieważ w Atari jest cięzki dostęp do portu. Można wlożyć pendrive do adaptera i wlaczyc komputer, poczekac na zakonczenie procesu i wylaczyc komputer. Tak samo mozna postepować z konfiguracją.
smacznego.
WItam,
szybkie pierwsze wyniki testow tego adaptera. Podlaczony do TT, szybka prawidlowa inicjalizacja i praca. Bardzo pozytywne wrazenie. Przetestowane z 3 myszkami optycznimi i z dwoma pracuje bez zastrzezen, czyli
Stary LOgitech modelu juz nie podam bo nie czytelny, odlaczam i przelaczam myszke na A4 tech model OPTO 518, natychmiastowo wykrywa i dziala prawidlowo.
Niestety nie wykrywa caly czas miga regularnie jak w momencie wyjecia myszki. Ta myszka to Kensington Model #1500151. Myszka sprawna dziala na pececie i Falconie z eifflem.
Po odlaczeniu tej myszy i ponownym wlozeniu np Logitech prawidlowo pracuje bez potrzeby restartowania kompa.
Willy: swietne pierwsze wrazenie. Czy w przyszlosci bedzie tez obslugiwal rolerra ?
Pozdro
Kroll
p.s. W niedalekiej przyszlosci dalsze wyniki testów
Nie widzę problemu żeby obsłużyć rolkę ... ale jak to wysłać do Atari ?
Atari rozumie tylko lmp ppm i ruch w górę i bok :(
Ja uzywalem do tej pory tylko gora-dol przy uzyciu falcona i eiffla, dlatego od razu przyszlo mi to na mysl
Pozdro
Kroll
Mógłbyś mi to łopatologicznie wyjaśnić ?
Czy dobrze rozumiem że kółko powoduje ruch kursora w pionie ?
Nie. Kroll Ciebie źle zrozumiał. Eiffel obsługuję rolkę na innej zasadzie - emuluje całą klawiaturę.
Sqward: faktycznie masz racje, dzieki
Pozdro
Kroll
A to wiele tłumaczy ;)
@Kroll czy mógłbyś podłączyć tę nie działającą mysz do pc i sprawdzić to co opisałem tutaj http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic … 43#p181643
Chce wykluczyć problem z firmware albo go potwierdzić.
Dzięki.
OK, wieczorem to sprawdze
Kroll
Jajks - Jarkeczek, nie zwróciłem uwagi na Twój post - podaj mi na PW Twój adres, to sam Ci wyślę, postaram się w Tym tygodniu.
i
PW Poszło, czekam na #konta i przesyłkę.
@Kroll czy mógłbyś podłączyć tę nie działającą mysz do pc i sprawdzić to co opisałem tutaj http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic … 43#p181643
Chce wykluczyć problem z firmware albo go potwierdzić.
Dzięki.
Czesc Willy,
tutaj masz zrzut tego co pokazuje sie po uruchomieniu tego programu, czy to Ci wszystko wyjasnia
Interface Descriptor:
bInterfaceNumber: 0x00
bAlternateSetting: 0x00
bNumEndpoints: 0x01
bInterfaceClass: 0x03 (HID)
bInterfaceSubClass: 0x01
bInterfaceProtocol: 0x02
iInterface: 0x00
Aczkolwiek ja jednak przestaje wierzyc tej myszce :) mimo tego ze chodzi to jednak sie cos przycina, na falconie pod eifflem (oczywiscie jeszcze poprzez przejsciowke USB2PS2) na razie mi nie sprawiala klopotow
Pozdrawiam
Kroll
WItam,
moge opisac swoje 3 dniowe dowiadczenie regularne testy 2 myszy ktore sa wykrywane bez klopotu na Atari TT (full wypas TT-ram, karta graficzna), nie zauwazylem zadnych problemow przy wykorzystaniu zarowno TOS-a. MiNT-a czy Magica przy wykorzystaniu typowych aplikacji biurowych (Calamus, Papyrus, rozne programy graficzne i itp) wsolpracuja swietnie. Jednakze raz na jakis czas zmieniajac mysz w czasie pracy komputera powodowalo ze interface migal regularnie ale myszy juz nie wykrywal wtedy trzeba wylaczyc kompa ponowne wlaczenie przywracalo regularna prace.
W gralem najnowszy firmware.
Pozatym zrobilem przy uzyciu usbview co pokazuje dla tych pracujacych i jak porownoju to parametry sa dokladnie takie same dla wszystkich 3 myszy mimo tego tego kensigntona nie wykrywa (pokazane parametry ponizej)
Interface Descriptor:
bInterfaceNumber: 0x00
bAlternateSetting: 0x00
bNumEndpoints: 0x01
bInterfaceClass: 0x03 (HID)
bInterfaceSubClass: 0x01
bInterfaceProtocol: 0x02
iInterface: 0x00
Willy jak wyjasnila sie sprawa rolki i jak dziala eiffel jest mozliwosc zaimplementowania tego ?
Pozdrawiam
Kroll
p.s. podobnie obie myszy dziala prawidlowo na Hadesie, pozostaje jeszcze testy na Falconie
Kiedy można się spodziewać adaptera w sprzedaży?
@Kroll: Dzieki za spostrzeżenia.
Nie wiem dlaczego tak się dzieje i dlaczego ta jedna mysza nie działa ... Ciekawe jak ta sama mysz (ta co nie działa) zachowałaby się ze zwykłym ST lub Falconie (chodzi o zintegrowaną klawiaturę).
@gustaw: jak tylko dostanę feedback od testerów. Mam jeszcze komponenty na 30 egzemplarzy jakby co :)
Ja ruszę do testów jak dostanę swój interface, pewnie dopiero w ten piątek go odbiorę.
Obiecuje przetestować z 10myszek.
Ja też czekam na przesyłkę od Grzybsona, i mam z 10 myszy do testowania.
W tej chwili najbardziej mi zalzezy zeby to do Amigi jakiejs podłączyć. Mam jakąś jedną ale nie mam żadnej dyskietki :P
Zrobiłem sobie do testowania emulator komputera, ale nie zastąpi to żywego organizmu.
@Kroll: Nie da się wprowadzić obsługi kółka bez ingerencji w hardware klawiatury. Eifel obsługuje to ina innej zasadzie. Przez złacze Myszy mozna przesłać tylko dane o poruszaniu myszy góra/dół - lewo/prawo i stan 2 przycisków myszy.
Willy,
dzieki za wyjasnienia, w tygodniu bede mial kolejne myszki do testowania nawet bezprzewodowe i podziela sie uwagami. Testuje je pod Hadesem i TTetkami, na falconei tez przetetuje
Pozdro
Kroll
Czy przyda sie funkcja mapowania przycisków myszy ?
nowe myszy mają więcej przycisków, zastanawiam się czy przydatna byłaby funkcja mapowania, czy to olać i tylko 3 pierwsze odczytywać ?
Ale mapowania na co?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 16/32bit » mouSTer - Universalny Adapter Urządzeń USB (mysz, gamepad, joystick).
Wygenerowano w 0.027 sekund, wykonano 67 zapytań