1 Ostatnio edytowany przez gkd_82 (Wczoraj 10:12:00)

Witam entuzjastów małego Atari

Czy istnieje jakieś niedrogie rozwiązanie, jakiś gotowy kartridż (PCB) do samodzielnego zmontowania, za pomocą którego możliwe byłoby automatyczne uruchomienie softu SysInfo bez dodatkowych operacji? Funkcjonalnie zupełnie tak, jak kartridż diagnostyczny SALT, czy jakakolwiek gra automatycznie uruchamiająca się po zamontowaniu karta w złączu i uruchomieniu komputera.

Chodzi mi o uruchamianie takowego kartridża na absolutnie niemodyfikowanych komputerach w celu oceny chociażby pracy GTIA.

O ile dobrze się orientuję minimalne wymagania tego softu, to 48K więc chociażby na stockowym 600XL tego się nie uruchomi.

Czy A8 Pico Cart daje takie możliwości, czy jednak trzeba szukać czegoś innego?

Pozdrawiam, gkd_82.

2

Jest firmware do A8Pico służący do automatycznego uruchamiania jednego wsadu. Może to ci załatwi sprawę. Tylko jaki to ma sens, skoro - ponieważ do sterowania SysInfo i tak trzeba używać klawiatury - możesz go po prostu nagrać na A8Pico i klepnąć ten Return?

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

Dzięki perinoid za odpowiedź

Przyznam szczerze że jak na razie teoretyzuję, bo nie mam ani karta SALT, ani A8 PicoCart, więc nie mogę nic sprawdzić.

Czy Ty bądź jakiś inny forumowicz testował zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie z automatycznym uruchamianiem SysInfo na A8 PicoCart i może się wypowiedzieć na ten temat? Działa to?

Pozdrawiam, gkd_82.

4 Ostatnio edytowany przez perinoid (Wczoraj 10:34:21)

Ja nie bo nie widzę w tym sensu (patrz wyżej). Chciałbym też zauważyć, że SALT to zupełnie inny typ narzędzia - on może być faktycznie przydatny w niektórych sytuacjach, włącznie z uszkodzonym częściowo RAMem. Oczywiście nie zawsze w ogóle się odpali. Natomiast SysInfo to narzędzie informacyjne, wymaga w pełni sprawnego systemu (modulo błędy GTIA, które nie są krytyczne). I jeśli o to właśnie chodzi to OK.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

5 Ostatnio edytowany przez gkd_82 (Wczoraj 11:03:48)

Perinoidzie, w moim zamyśle właściwie chodzi mi o 2 funkcje:

1. ocenę GTIA;
2. sprawdzenie czy poprawnie jest wykrywana pojemność RAM.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że do uruchomienia SysInfo komputer powinien być sprawny i zaznajomiłem się z jego obsługą, czyli konieczna jest klawiatura i działające w niej kursory (strzałki), RETURN, ESC, BREAK i ewentualnie Spacja.

To może zamiast A8 Pico Cart można użyć coś prostszego tylko i wyłącznie do uruchomienia SysInfo z autostartem. Może coś pokroju DCart bądź czegoś podobnego? Tylko odpowiedni wsad by się przydało mieć aby wypalić eprom/eeprom/flash.

Pozdrawiam, gkd_82.

6

Mam zrobiony cartridge "diagnostyczny" ale nie pamiętam, czy na bazie SIC! czy na MaxFlash.
Wprawdzie SysInfo nie uruchamia się automatycznie, ale za to jest tam więcej oprogramowania niż sam SysInfo.
Jest test Joysticka, są testy pamięci RAM, jest kilka demek, dzięki czemu można sprawdzić, czy Ataryna śmiga jak należy.

7 Ostatnio edytowany przez gkd_82 (Wczoraj 13:46:34)

x_angel, o coś takowego mi chodziło, taki "diagnostyczny".

Miałbyś płytkę do odsprzedania co bym sobie takową polutował i udostępnił wsad?

SIC! jest na THT więc łatwe do polutowania, MaxFlash też widziałem że THT więc pozostaje tylko kwestia wsadu.

Chyba że dokładnie to samo da się uzyskać A8 Pico Cart, to chyba "gra nie warta świeczki".

Pozdrawiam, gkd_82.

8

Rzucę okiem wieczorem na czym to mam zrobione i dam znać.

9 Ostatnio edytowany przez x_angel (Dzisiaj 08:52:17)

Ok, sprawdziłem, to jest zrobione na SIC!
Załączam wsad - można obadać na emulatorze.

W wolnej chwili obadam, czy da się to wszystko odpalić z A8PicoCart

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=12995

Post's attachments

IMG_2296.jpg 112.3 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

SIC! testowy.zip 440.74 kb, liczba pobrań: 13 (od 2025-05-27) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

10 Ostatnio edytowany przez Pawex (Dzisiaj 05:07:03)

gkd_82 napisał/a:

To może zamiast A8 Pico Cart można użyć coś prostszego tylko i wyłącznie do uruchomienia SysInfo z autostartem. Może coś pokroju DCart bądź czegoś podobnego?

Do swojego DCarta @gienekp opracował wersję programu diagnostycznego Acid800.
DCart z Acid800 uruchamia się automatycznie. Nie potrzeba klawiatury.
Tu masz Dcarta:
https://allegrolokalnie.pl/oferta/atari … w-obudowie
Jak będziesz chciał to pewnie od razu Ci wgra Acid800 na cart.

Tu:
https://atarionline.pl/forum/comments.p … ent_172729
albo tu:
https://atarionline.pl/forum/comments.p … ent_185009
jest ostatnia wersja cartridżowego wsadu Acid800.
Powinna to być wersja 1.2, na której jest wszystkie 15 testów Pokey'a.

Chociaż jeżeli chcesz tylko sprawdzić poprawność GTIA i RAM to może jednak SysInfo będzie lepszy.

11 Ostatnio edytowany przez takron27 (Dzisiaj 10:25:51)

dla mnie też sic fajnie nadaje się pod cart diagnostyczny, też sobie robiłem takie multi z różnymi testami, obrazu, stereo, pamięci, sysinfo i loaderami do turbo, plus parę demek i gier, co tam się w 512kilobajtach upchnęło .
(dla opcji sic minusem brak acid800; warto by mieć, chociaż jako drugi cart; do dcarta się nie przymierzałem jak dotąd -ale to co piszecie jest dobrym argumentem 'za')

ed.
ale tak wypasionego carta do testowania pamięci to raczej nie macie. https://allegrolokalnie.pl/oferta/cartr … st-pamieci
jest sprawny, działa, jak widać.

12 Ostatnio edytowany przez x_angel (Dzisiaj 11:40:40)

Uuu panie, fajny cart :)
A tak na poważnie - ciekawe, co to jest. Na GAL-u więc bardziej zaawansowana technika jak na tamte czasy w porównaniu do jednego TTL i jednego tranzystora.
Może jakieś Turbo, może jakiś zestaw gier?
Pewnie zrąbany i dlatego odpala się SelfTest

13

To się nazywa reklama...

14

Ok, sprawdziłem, SysInfo 2.25 odpala z A8PicoCart

15 Ostatnio edytowany przez perinoid (Dzisiaj 22:06:49)

To akurat było wiadomo. Chodzi o taki wsad, który automatycznie odpala jeden XEX lub CAR. Autor kiedyś go umieścił w wątku na AA.