1

Hard Snake to moja nowa gra, którą przygotowałem na konkurs ABBUC 2025.
Gra śmiga na maszynach Atari XL/XE 64kB PAL/NTSC.

Gra Hard Snake jest grą o typowych zasadach węża/robala zjadającego itemy i rosnącego w labiryntach kolejnych leveli.
Na każdym levelu trzeba zebrać wszystkie itemy, żeby przejść do następnego levelu.

Ta gra jest silnie inspirowana klasyczną grą arcade Nibbler z 1982 roku, jednak została narysowana od początku i zaprogramowana od zera na Atari XL/XE i posiada trochę rozbudowanych dodatkowych elementów, bardziej przyjazne i uczciwe zasady.
Hard Snake został zaprojektowany tak, aby przypominał gry arcade z lat 80. Dlatego na ekranie mamy dużo ruchu, dużo kolorów z palety wybranej na wzór starych gier arcade oraz bardzo płynne i szybkie animacje. Do tego dochodzi prosta, prymitywna muzyka i mnóstwo dźwięków, wszystko po to, aby stworzyć atmosferę arcade z lat 80.
Dużo pracy poświęciłem na dopracowanie sterowania, które jest bardzo płynne, a algorytmy precyzyjnie wyczuwają intencje gracza.
Według osób testujących grę, zamierzone rezultaty zostały w pełni osiągnięte, a gra jest nawet oceniana jako lepsza od oryginalnego Nibblera z automatów arcade, dzięki bardziej sprawiedliwym zasadom i poziomom trudności, pozwalającym każdemu znaleźć rozrywkę dla siebie.

Gra posiada 32 poziomy, które następnie się zapętlają ze zwiększoną prędkością. Pierwszym celem jest pokonanie 32 poziomów, a następnie pobijanie rekordów punktowych i dochodzenie do jak najdalszych etapów, które są numerowane dalej.

W grze mamy trzy stopnie trudności różniące się prędkością i czasem.
Na stronie tytułowej klawiszem Option wybieramy poziom trudności. Hard jest poziomem podstawowym. Easy jest dla tych którzy nie dają rady. Master jest dla tych, na których Hard nie robi już wrażenia.

Gramy joystickiem.

Wskazówki do grania:
- pozwalaj wężowi jechać samemu i podejmuj tylko decyzję o skręcaniu w kluczowych momentach
- wąż sam skręca jeśli ma tylko jedną drogę do wyboru
- nie stój zbyt długo w miejscu, ponieważ wąż musi cały czas jeść, a gdy nie je przez 10 jednostek czasu, wówczas czas drastycznie przyspiesza
- naucz się optymalnych dróg przechodzenia etapów, a szybko twoja pamięć mięśniowa będzie wykonywała ruchy automatycznie i zaczniesz osiągać coraz lepsze wyniki

Po 32 levelu pokaże Ci się plansza z gratulacjami, na której możesz chwilę odpocząć i kontynuować grę kiedy będziesz gotowy.

Powodzenia!

------------------------------
Na razie wrzucam filmik, bo takie są zasady konkursu ABBUC, że do rozstrzygnięcia nie można publikować gry.
Po rozstrzygnięciu konkursu gra zostanie upubliczniona dla wszystkich za darmo. Wtedy wrzucę tutaj plik z grą do pobrania.
------------------------------
Polecam filmik oglądać w wyższej rozdzielczości, bo jest w 50fps, co jest dość ważne w przypadku tej gry, która robi bardzo szybkie i płynne animacje właśnie w 50fps, a na youtube 50fps jest dostępne tylko w rozdzielczościach minimum 720p.

https://www.youtube.com/watch?v=_6WUS9d91vw

2

Fajne.
;)

3

Dzięki! :-)

4

Miałem okazję pograć w wersję jeszcze "nieostateczną" i musze powiedzieć, że gra się świetnie.
Sterowanie bomba, dynamika bomba. Muza i grafa robi bardzo mocny klimat arcade lat 80.
Po pierwszym gameover zacząłem szukać w kieszeni monety 20 złotowej z Marcelim Nowotką, żeby dorzucić do maszyny ;)

Trzymam kciuki za wysokie miejsce w Abbucu. No i później w FujiCup ;)

gratki!