1

Hej!

Stałem się dumnym posiadaczem Atarynki 65XE (wczesna wersja bez portu ECI). Ogólnie komputerek jest sprawny, odpala gry z kartridża, przechodzi self test, jest dźwięk, jest obraz, joystick działa. Ale napotkałem z nim dość niecodzienny moim zdaniem problem, gdyż Atarynka nie bootuje w ogóle do Basic'a. Od razu po uruchomieniu / resecie etc przechodzi do self testu. Sprawdzałem z podpiętą klawiaturą, z odpiętą - było to samo. Po wciśnięciu Start'u pojawia się tylko boot error (nie mam magnetofonu). Uprzedzając pytania przycisk Option nie jest wciśnięty permanentnie, sprawdzałem we Froggerze, reaguje na przycisk, gdy nie jest wciśnięty nic się nie dzieje. Patrzyłem czy któryś układ się nagrzewa nadmiernie. CPU jest gorące dośc, ale nie parzy, ANTIC, GTIA i OS robią się tylko delikatnie ciepłe, poza tym nie zauważyłem niczego podejrzanego. Nie mam już tropu w którą stronę iść i jak, prosiłbym Was o pomoc, liczę że uda się go wskrzesić do pełni życia!

2

Co by to mogło być:

OS podmieniony na wersję, w której trzeba odpalać kompa z wciśniętym option, by wszedł do Basica.
Uszkodzony ROM Basic w taki sposób, że nie aktywuje go sygnał CS na pinie 20 z MMU.
Uszkodzone MMU, tak, że nie aktywuje sygnału na pinie 13 by załączyć Basic.
Przerwa na linii MMU pin 13 do BASIC pin 20.

Może coś jeszcze ktoś podpowie.

3

Uszkodzony RAM też daje czasami takie efekty.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

4

Sprawdziłem zatem z wciśniętym klawiszem Option nic się nie zmienia. Układów niestety nie mam możliwości sprawdzić w domowych warunkach. Jednak wbudowany self test pokazuje wszystkie zielone pola i na RAM i na ROM, aczkolwiek czytałem, że to sprawdzanie ROM'u jest troszkę ułomne bo coś pomija.

5

Self test nie sprawdza Basica. Ja bym się tym aż tak mega nie spinał, skoro chodzą gry i carty to komp w naistotniejszej części jest sprawny. Możesz ładować też Basic z kasety, albo kupić carta do 400/800 z Basicem. Będzie nietypowo, ale efekt osiągnięty.

6

Uszkodzony Basic może być powodem, jak napisał @laborant. Także winne może być MMU. A od siebie dodam jeszcze możliwe uszkodzenie PIA (wszystkie te opcje przerobiłem). Płyta bez ECI zazwyczaj oznacza wszystkie kości wlutowane, więc diagnostyka i naprawa są utrudnione.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

7

Zastanawiam się jedynie czy to nie może mieć innych przykrych konsekwencji dla komputera jeśli to nie działa. Bo co prawda nie oszukujmy się ale programowanie w Basicu to nie jest coś po co się dzisiaj kupuje Atarynkę. A do tej pory nie znalazłem innych uszkodzeń. Jedynie czy procesor powinien być właśnie tak mocno ciepły podczas pracy? Będę musiał jeszcze kupić np A8PicoCart żeby załadować inne rzeczy i sprawdzić właśnie dokładnie czy się nie napotkam na problem innej natury.

Z innej beczki w tej płycie głównej przed właśnie ECI nie ma opcji rozszerzenia ramu?

8

Jeśli to uszkodzony Basic to i tak musisz wciskać Option przy starcie bo inaczej dziwne rzeczy się będą dziać. Po prostu się pobaw.

9 Ostatnio edytowany przez laborant (Dzisiaj 08:37:42)

CPU zawsze jest podejrzanie ciepły, takie już są. Używaj kompa takiego jaki jest. Basic zignoruj... nie działa i nic poza tym.

W tą płytę można wrzucić rozszerzenie 256kb (tzn łącznie 256) ja takie zrobiłem, było rzeźbienia i pająk w środku, ale działa bardzo dobrze. Albo U1MB.

EDIT: rozszerzeń można wrzucić więcej, np. 320kb albo 1mb simm i inne, z tymże 256kb jest w miarę łatwe do wykonania - bez lutowania układów ram jeden na drugim. Montaż U1MB jeszcze łatwiejszy.