Witam,

Zadecydowałem o podjęciu prób robienia muzyki na CMC (podobnie jak wcześniej na Protrackerze na Amidze).

Natrafiłem jednak na taką informację:

Procedura odtwarzająca zawiera błąd uniemożliwiający poprawną inicjalizację POKEY-a w komputerach rozbudowanych o drugi chip POKEY (tzw. stereo), polegający na adresowaniu rejestru SKCTL w obszarze rejestrów drugiego układu.

http://atariki.krap.pl/index.php/Chaos_Music_Composer

Czy jak mam Stereo (2 x POKEY), znaczy to, że nie będzie u mnie odtwarzało poprawnie?

A jeśli wyłącze to Stereo w U1MB (gdzieś mi mignęły opcje - pytanie czy nie były wyszarzone).

Z góry dziękuję za podpowiedź.

Atari 65XE + Ultimate 1MB + VBXE + Rapidus + Stereo + AVG Cart w/ SIO + FujiNet /// Atari 2600 jr. + Video Game Brain + Harmony + Moviecart + Pluscart(+)

2 Ostatnio edytowany przez Mq (Dzisiaj 14:25:54)

Problem ma charakter odwrotny niż Ci się wydaje. Tzn. ów błąd powoduje, że muzyczki mono robione w standardowym CMC mają problem z poprawnym odtwarzaniem na Atari, na którym włączone jest stereo. Np. tak jest z oryginalną muzyką w Lasermanii, trzeba wyłączyć stereo, żeby muzyka tam grała poprawnie.

Twoje obawy są bezpodstawne: jak zaczniesz używać sobie CMC w wersji stereo, to będzie wszystko działało poprawnie w stereo.

Edit: a nie, sorry, po przeczytaniu jeszcze raz zorientowałem się, że właśnie o to pytałeś:-) No dobra, niech już ta powyższa informacja zostanie, może się komuś przyda...
W takim razie w odpowiedzi na Twoje pytanie: są wersje CMC, które mają to poprawione, ale nie używam CMC, więc nie powiem które to wersje, ktoś inny się musi wypowiedzieć.