1

Cześć wszystkim,

Jestem na etapie wymiany kondensatorów w zasilaczu Mitsumi SR-98 w moim 1040 STE.
Skompletowałem już wszystkie komdensatory ale jeden oryginalny o pojemności 47uF 400v ten główny odpowiadający za filtr wejściowy wysokiego napięcia snap in nie mogłem
znaleźć solidnego to chciałbym go zastąpić kondensatorem o większej pojemności 100uF 400v i teraz pytanie czy taki komdensator będzie odpowiedni?

Link poniżej:

https://www.tme.eu/pl/details/lgx2g101m … /nichicon/

Kondensatory muszę wymienić,bo po włączeniu mam czarny ekran i zero reakcji w atarynce..sygnał jakiś jest bo jak włączam atarynke to zmienia źródło obrazu z tv na euroscart i jest na ułamek sekundy lekkie mignięciw ekranu..
Komputer zawsze działał...nikt w nim nic nie grzebał.Ram już wyciągałem i przeczyściłem styki izopropanolem na złączach ramu i na modułach..również styki od Romów też przeczyściłem.Multimetra nie mam więc nie mam jak zrobić głębszych testów...muszę zamówić:-) ale podjąłem decyzję,że kondensatory wymienię w zasilaczu.

Dziękuję za każde sugestie i pomoc.

2 Ostatnio edytowany przez Mq (Dzisiaj 19:17:01)

Ponieważ nie bardzo jest zrozumiała decyzja o wymianie kondensatorów z opisanego powodu, sugeruję poszukać usterki najpierw i naprawić ten komputer, ale skoro nie masz nawet prostego multimetru, to raczej też sugerował bym Ci poszukać kogoś, kto Ci naprawi ten komputer.

Edit: zapomni8ałem jeszcze dodać, że kondensatory we wszystkich Atari, w większości przeżyją jeszcze dwa razy tyle ile przeżyły, a nowe współczesne raczej nie dadzą tyle rady. W Atari kondensatory wymieniamy jeśli są uszkodzone, a nie kiedy mamy taki kaprys.