1

Witam

Mam dwa magnetofony CXA12 z turbo jeden najprawdopodobniej jest to czeskie turbo 2000 ale tu pewności nie mam bo testowałem go tylko z pomocą mddosa. Niby gra nagrana za pomocą turgena się wgrała ale jedna rzecz mnie zastanawia, w magnetofonie zawsze działa play, nie zależnie od tego jak komputer steruje silnikiem. Chciałem potwierdzić co to za turbo ale po rozkręceniu magnetofony zamiast płytki znalazłem coś takiego jak na zdjęciu.

Trochę niepokojące jest to że magnetofon cały czas ma włączony silnik, czy to może być spowodowane tym turbo?

Drugi magnetofon ma przełącznik między normal a turbo ale po rozkręceniu jedyne co znalazłem w środku jest rezystor i kondensator przylutowany do tego przełącznika w pozycji gdzie ma działać turbo, tak po za tym nie ma żadnej płytki czy takiego ulepa jak w pierwszym magnetofonie. Co to może być za turbo?

Post's attachments

a20251117_233812.jpg 523.93 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

a20251117_233907.jpg 440.05 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

2

Kręci też silnikiem bez przerwy, gdy są zwarte styki pod klawiszem play (i może też nomen-omen REWIND - w te czy we wte :)) ale nie pamiętam już tego dokładnie. Popatrz w każdym razie na początek na to.

3 Ostatnio edytowany przez Adam1515 (Dzisiaj 00:12:44)

Nie no, silnikiem kręci jak naciśnie się play ale chodzi o to że komputer nie ma wpływu na to kiedy w magnetofonie działa play a kiedy nie.
Teoretycznie po za tym że odtwarzanie działa nie zależnie od komputera to magnetofon wydaje się że działać poprawnie.

4 Ostatnio edytowany przez laborant (Dzisiaj 00:18:57)

1. Bo zwarcie tych styków to powoduje.
2. Bo ma coś poprzerabiane.

Edit. Jest późno, a ja magnetami mniej się interesuję, więc te wskazówki są orientacyjne. Ale pamiętam że zdarzały się po rozkręceniu i skręceniu magnetu właśnie takie problemy i było to związane z podgięciem tych styków, że trwale załączone były.