1

Mam problem po wymianie rutera głównego i nawet nie wiem jak to ugryźć.

A więc tak, rodzice (na parterze) mają podpięcie do internetu. Ja urzędując piętro wyżej podłączam się do internetu przez dodatkowy router, który po wielkich bojach (bo ja tego nie ogarniam) jakimś dziwnym trafem spiąłem z tym routerem na parterze przez wi-fi, a potem z tego mojego routera kabelkiem do komputera.
I to sobie działało. Ale na parterze jest nowy router i już nie umiem go spiąć z tym moim. To znaczy wydaje mi się, że on się podłącza, ale pingi nie idą. Co zrobiłem:
- u siebie na routerze zmieniłem jego IP na pasujący do sieci tego nowego routera, czyli na 192.168.0.2 (przy poprzednim routerze z parteru było to 192.168.1.2)
- na swoim komputerze zmieniłem dla eth1 IP na 192.168.0.20 (poprzednio było 192.168.1.20) i bramę na 192.168.0.1 (poprzednio było 192.168.1.1)
- ifconfig eth1 down + ifconfig eth1 up
- po tych operacjach z mojego komputera jestem jak najbardziej w stanie dostać się do panelu administracyjnego mojego routera (czyli na 192.168.0.2)
- w panelu administracyjnym w opcjach sieci bezprzewodowych wykrywa mi SSID tego nowego routera z parteru i jak wciskam przycisk Połącz to nie mam żadnego komunikatu o błędzie czy cuś.
- zmieniam potem jeszcze hasło na to dla nowego routera
- wciskam przycisk Zapisz, tu mi krzyczy że Kanał mu się nie podoba (był 1) i pyta czy zmienić na odpowiedni, jak daję tak to zmienia na 11
- restart mojego routera

I nic, pingi idą tylko do mojego routera (czyli 192.168.0.2) ale do tego na parterze już nie, oczywiście internetu nie ma
Co robię za mało, albo nie tak?

Uprzedzam pomysł, jakbym miał możliwość pociągnąć kabelek z routera na parterze do komputera na moje piętro, to bym to oczywiście tak zrobił.

A Ty, jaką historyjkę sobie opowiadałeś podczas porannego podcierania ... tylniej części siadającej?

2 Ostatnio edytowany przez tOri (2026-05-08 20:51:06)

Cześć Jury,

Rozumiem, że ten nowy router ma adres w sieci 192.168.0.1 i jest w świat wpięty z portu WAN. U rodziców rozumiem, że też masz ustawione adresy na stały IP?

Włączyłeś w ustawieniach Wireless Enable WDS bridging?
Jakie masz modele routerów?

Spróbuj uruchomić funkcję mostu po wifi (En WDS Bridge)
Tu masz niezły opis dla tp-linków dla Twojego przypadku :)

https://www.videotesty.pl/artykul/588/m ... a-routery/

tOri

Różne różności dla Atari i nie tylko - przydatne, bądź nie ale i tak warto zajrzeć...
https://reversing.pl Atari - Power without price and necessary elements with some sh*t onboard
http://atari.myftp.org - backup address

3

Przepraszam za późną odpowiedź, ale miałem ostatnio takie kokodżambo, że na nic czasu nie starczało.

Na razie powyższy temat zostaje chwilowo zawieszony, bo udało się tymczasowo podpiąć moje piętro do internetu.
Ale jak będę miał więcej czasu, to na pewno będę wracał do spięcia obydwu tych ruterów, bo chcę zrobić to porządnie, a nie tymczasówką.
Dzięki.

A Ty, jaką historyjkę sobie opowiadałeś podczas porannego podcierania ... tylniej części siadającej?