Kupiłem właśnie używaną Atarkę na allegro. Popularny model 65XE. Komputerek na oko w dobrym stanie. Po podłączeniu jednak do Telewizora z rozczarowaniem stwierdziłem że obraz jest czarno-biały. Przypomniały mi sie od razu dawne czasy gdy telewizory klasy Rubin czy Jowisz miały problemy z wyświetlaniem kolorowego obrazu. Tyle że to były telewizory pracujące wyłacznie w systemie secam, a na nowoczesnym telewizorze z multisytemowym dekoderem PAL/SECAM/NTSC nic takiego nie powinno mieć miejsca. Dla pewnosci sprawdziłem jeszcze na drugim telewizorze. To samo. Wygląda tak jakby nie było sygnały chrominancji. Wycztałęm właśnie na tym forum że można pokręcić potencjometrem w otworku na spodzie obudowy. Moze to pomoze. Jeśli nie co może być przyczyną awarii? Jak ją usunąć i czy w ogóle warto? W elektornice za dobry nie jestem, urwany przewód mogę zlutować, ale nic poważniejszego raczej nie zdziałam.
ASAP ma 20 lat - wydanie 7.0.0 20 grudnia 2005 został utworzony pierwszy commit w repozytorium CVS projektu ASAP (Another Slight Atari Player).
FiSh 0.70 Bocianu wydał FiSh 0.70, shell ułatwiający przeszukiwanie zasobów serwerów TNFS.
Street Fighter II już na Atari 8-bit! Vega i jego zespół wydali finalną wersję kultowej bijatyki. Wymaga 4MB cartridge i 64KB RAM.
Elite Demo 6 na Atari 8-bit! Trwają prace nad konwersją kultowej gry Elite. Szóste demo wprowadza liczne poprawki błędów.
vbcc v5 dla 6502 Kompilator C vbcc doczekał się piątej wersji dystrybucji dla 6502. Zapewnia dużo szybszą arytmetykę FPU i nowe narzędzia.