Ostatnio udało mi się kupić w promocyjnej cenie ("wyjęte ze strychu nie wiem co to jest") Atari 800XL, stację INDUS, kupkę dyskietek, zasilacze i wiosełko. Z 8-bitowymi Atari nigdy jeszcze nie miałem do czynienia, za wyjątkiem 130XE, który mam w szufladzie, niestety z popsutym magnetofonem. Mam kilka spraw:
1. Stacja nie ma kabelka, wygląda na to, że łączy sie ją kabelkiem podobnym do tego od magnetofonu, mającym wtyczki z 2 stron. Dobra, wtyczki wtyczkami, ale JAK połączyć dziurki? Która z którą?
2. Czy istnieje w świecie Atari odpowiednik kabla 1541 z Commodorów? Jeżeli chodzi o SIO2PC - czy to wchodzi do tego samego portu co FDD?
3. Czy do tych stacji wchodziły jakieś Turbo-ROMy? Jak to rozpoznać? Moja stacja po włączeniu mruga wyświetlaczem, potem zeruje go, a następnie, po pewnym czasie przechodzi do liczby 39 przy akompaniamencie silniczka krokowego.
Nowa wersja DitherLab wraz z źródłami Teraz można eksportować obrazy do formatów .MIC, .GR8, .GR9 oraz G15.
TURGEN 9.4.5 Wydano nową wersję popularnego narzędzia TURGEN 9.4.5.
Altirra 4.50 test 17 Phaeron opublikował kolejną wersję testową emulatora 8-bitowego Atari.
RastaConverter 1.0 RC8 Nowa wersja konwertera grafiki dla 8-bitowego Atari.
Wyniki Silly Venture 2k26 SE Poznaj wyniki konkursów gdańskiego party oraz obejrzyj nagrania z oficjalnego streamu.