Witam wszystkich, dosłownie dziś, naprawdę dziś buszując sobie spokojnie po necie zaraziłem się Atari. Nie to żebym wcześniej nie miał styczności z 8/16-bitowcami, ale jakoś Atari zawsze było dla mnie owiane pewną aurą tajemnicy. A dziś spojrzałem raz przypadkowo gdzieś na stronie na Atarynke, spojrzałem drugi raz, no i doszedłem do wniosku, że to piękny komputer. Idąc dalej tym tropem zacząłem się rozglądać za sprzętem. Łatwo nie jest, allegrosz i eBay wymiecione no szukałem i szukałem, aż kupiłem, obudowę osobno, płytę główną osobno czekam na przesyłkę, wszystko to Atari 1040STF. I teraz jako zupełny laik mam oczywiście mnóstwo pytań... :P No, ale ograniczę się do kilku licząc na Waszą pomoc. 1. Płyta główna, którą kupiłem ma feler, podobno oprócz standardowego obrazu wyświetla dodatkowo 6 poziomych pasów, co może być tego przyczyną? 2. Kiedyś trochę klepałem trochę gotowe programy w Basic'u na ZX Spectrum i C64, a jak jest z 16bitowcami, z czym to się je i jak programuje (wykluczając assembler i język maszynowy of koz)? 3. Od czego tak naprawdę zacząć przygodę z Atari, żeby nie stało się wyrzuconym w kąt gratem? (wiem, że pytanie głupie, ale właśnie ściągnąłem emulator i odpala się system TOS, później 3 ikonki i co dalej?..). Pozdrawiam wszystkich Atarowców! Proszę o odpowiedź
Program zlotu Last Party 2026 Poznaj szczegółowy harmonogram 12. edycji kultowego demoparty Last Party w Licheniu Starym.
F16 Falcon Strike 2.0.0 Ogromna aktualizacja polskiego symulatora lotu F-16 na Atari XL/XE wprowadza nowe tryby i mechaniki.
Nowy firmware dla konsol z serii Plus Aktualizacja oprogramowania dla konsol Atari 2600+ oraz 7800+ wprowadza liczne poprawki.
Tony Do It! Świąteczny prezent od Monochrome Productions to grywalne demo nowej przygody Tony'ego na Atari.
Nowy shooter od Shantiego Shanti prezentuje prototyp poziomej strzelaniny wykorzystujący mnóstwo kolorowych, animowanych przeciwników.