Witam, przy ostatnim robieniu porządków w domu znalazłem w szafie komputer Atari 65XE mojego brata. Długo nie myśląc, podłączyłem go telewizora. Zaświecił ładnym niebieskim kolorem z napisem READY ;) Przypomniały mi się stare czasy jak brat mnie odganiał i nie pozwalał grac... Teraz komputer mam tylko dla siebie! :)) bo brat siedzi w anglii. W kartonie znalazł sie magnetofon, joystick i parę kaset oraz kabel, który (po sprawdzeniu w internecie) okazał się byc kablem SIO2PC, przez który, jak wiadomo, można wczytywać gry do pamięci Atari.
Poczytałem o tym jak należy podłączyć sprzęt i jakim programem ładować. Wydaje mi się, że robie wszystko jak należy, a mimo to nie wszystkie gry udaje mi sie uruchomić :/ Dodam tu, że uzywam programu o nazwie APE przez który można ładować pliki tylko w formacie ATR. Nie umiem załadować gier takich jak AD2044, Włóczykij czy Allycat dobrze ze Robbo dziala. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu, gdzie tkwi problem.
Atari Action! Compiler od Kuby Husaka Nowe narzędzie umożliwiające kompilację kodu Action! bezpośrednio na współczesnych komputerach PC.
Altirra 4.50 test 11 Avery Lee udostępnił nową wersję testową emulatora Altirra z nowym, eksperymentalnym paskiem zadań.
C.E.T.A.S. - nowy projekt na Atari 8bit Rafał Dudek i Vladimir Janković pracują nad unikalną strzelaniną z alternatywną historią w tle.
Postępy nad konwersją Golden Axe Zobacz najnowsze zmiany w nadchodzącym hicie na 8-bitowe Atari, nad którym pracuje znana ekipa.
Cannon Fodder STE WIP #2 Krzysztof Jarzyna prezentuje nową wersję rozwojową kultowej gry Cannon Fodder dla Atari STE.