A co z MEGA ST (bez e) ? Tam są jakieś problemy?
Z Mega ST nie ma żadnych dodatkowych problemów. Wszystko jak w zwykłym ST.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Outline 2025 - invitro na Atari ST Paradox i Havoc/Lineout wydali invitro na Outline 2025 dla Atari STf z 1 MB RAM.
Nowe postacie w Street Fighter 2 Vega dodaje kolejne postacie do portu SF2 na Atari 8-bit. Zobacz nowy film z rozgrywką.
ATasm v1.30 ATasm v1.30 to assembler dla procesora 6502 działający z poziomu wiersza poleceń, zgodny z oryginalnym Mac/65 od OSS.
ugBASIC v1.17.2 Wszechstronny język programowania BASIC oraz cross-kompilator pozwalający na tworzenie programów na różne platformy 8-bitowe
Zapraszamy do artykułów na atari.area! Szukasz różnorodnych materiałów na temat Atari? Koniecznie odwiedź dział artykułów.
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Pak030
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A co z MEGA ST (bez e) ? Tam są jakieś problemy?
Z Mega ST nie ma żadnych dodatkowych problemów. Wszystko jak w zwykłym ST.
Trzeba by bylo podeslac plytki Jer'owi .... ale to zalezy od artik-wroc :-)
Aukcja już zakończona, jutro zmieniają właściciela.
hehe Pasiu :-) czyli mozna liczyc na ... ;p
dzisaskrajst....aż mi się mieni w oczach... :) ale nie da się ukryć, że ładna sztuka
Oooo... w mordę. Piękna sprawa, tylko skąd elementy zassać w rozsądnych cenach. :( Nie mówiąc już o montażu tych wszystkich pająków...
Pasiu bedzie zamawial plyki ? Bedzie tez wersja dla STE bez przejsciowek ?
o, jak coś zamawiam z wami :P
Już minął rok od ostatniej informacji, więc przydałby się mały update. Otóż udało mi się w końcu zrysować cały layout i uaktualnić go do ostatniej wypuszczonej wersji (PAK/3-030A) posługując się zdjęciami udostępnionymi na stronie autorów rozszerzenia. W celu zdebugowania odtworzyłem schemat sprawdzając, czy sygnały mniej lub bardziej idą tam, gdzie powinny. Po tym wszystkim jestem niemal pewny, że layout jest ok. Poniżej zrzut z podglądu gerberów niektórych warstw płytki.
Co dalej? Prawdopodobnie zrobię prototyp na oryginalnej płytce i jak ruszy to wykonam takowy z nową płytką. Jeżeli znajdzie się później jakiś chętny do wykonania serii, to udostępnię mu pliki gerber.
wygląda zajebiscie, piszę się na jeden PAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
zgłaszam wniosek innowacjyn - expansion port, dla przyszłych zastosowań (typu karta graficzna) najlepiej kompatybilny z tym z CT6x, tak by dało radę podłączyć SuperVidel :)
Expansion portu kompatybilnego z CT60 nie da się zrobić bo 030 nie ma sygnałów takich jak 060 :)
Może dałoby się zrobić coś jak w MEGA ST, ale funkcjonalność tego i tak byłaby dyskusyjna.
Co do dalszej rozbudowy - do PAK030 jest FRAK030 czyli karta z TT-RAMem. Może dało by się to zrobić (albo dorobić do PAKa) i to z SD-RAMem? To się świetnie sprawdziło w CT60, ale nie wiem czy 030 wydoli współpracować z SD-RAMem.
MegaST Bus raczej odpada bo jest scisle powiazane z prockiem 68000 - szyna 16bit/24Bit 8MHz
no jakies expansion bus by sie przydalo na dodatkowa pamiec/audio/video/network
nie wiem czy 030 wydoli współpracować z SD-RAMem.
Wątpie bo 030 jest na 5V a sdram na 3.3.
Jak do 65c816 dało się podpiąć sdram to do 68030 również się da :). Wracając do PAKa, póki co nie zamierzam rozgryzać zasady działania karty i dodawać jakichś nowych funkcjonalności (portów itp.). Płytkę FRAKa mam, więc będzie można się spodziewać, że z nią również zrobię reverse engineering. Jak dla mnie celem (możliwe, że odległym) jest wrzucenie czego się da (z FRAKa też) do jednego cpld i posadzenie go obok proca, koproca, romu i ramu na jednej płytce wtykanej w miejsce starego 68k z opcją dla STE.
Od pierwszej chwili jednak traktuję moje boje z 16bit jako taki skok w bok od 8bit i innych zajęć, więc prace idą dość wolno, ale wciąż naprzód.
A jak się łączyło fraka z pakiem ?
Poprzez dwa złącza: pierwsze to podstawka pod 68k na PAKu, drugie to CON1 (lewy górny róg PAKa). Ostatecznie otrzymuje się taką kanapkę.
EDIT: to nie wszystko, bo FRAKa wtyka się jeszcze w miejsce układów U20 i U21 PAKa, które to z kolei idą na FRAKa
Ja bym chętnie widział wersję połączonę na nowych cpld, ale niekoniecznie mi zależy na sdramie. Procesor raczej szybciej od tego nie będzie działał, a pamięć ps2 jest jeszcze dostępna. Może lepiej sprawdzić czy 030 jest jeszcze do kupienia?
Do PAK-a i FRAK-a jest jeszcze PuPla i Panther/2. Panther/2 to dwa gniazda ISA (sieciówka + grafika). PuPla to płytka buforująca, aby to wszystko w komplecie dobrze działało.
Jak coś wszyscy jesteśmy chętni.
A co się z tym stało w końcu?
Swojego 520STfm to bym tym nie zbrukał, ale do STe byłoby dobre. O ile jest z przełącznikiem (dopał/standard).
Taka mała ciekawostka. Porównanie za pomocą GEMBench dwóch konfiguracji:
- Atari MegaST z kartą PAK 68030 40MHz
- Atari TT 32MHz
http://artur.ataritt030.info/testy.html#test
To znaczy, że to jest zrobiona karta z projektu Pasia ?
Też jestem zainteresowany. Pasiu - jak tam projekt? Masz na to jeszcze czas?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Pak030
Wygenerowano w 0.054 sekund, wykonano 48 zapytań