Może ktoś ma schemat "blitter patch" dla Mega ST?
a bylo jim to málo, poručili dětem modlit se jak si přálo Veličenstvo Kat.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
zeST 20250627 - Atari ST w FPGA z turbo! Nowa wersja zeST z trybem turbo 50 MHz i poprawkami Shiftera i MFP
UltraSatan - firmware 1.30 Nowa wersja firmware dla UltraSatana wspiera nowoczesne karty SDHC i SDXC
53 lata marki Atari 53 lata od założenia Atari - firmy, która odmieniła świat gier i komputerów.
Odtwarzanie układów z Atari Falcon Trwa zbiórka na odtworzenie chipów Videl, Combel i SDMA z Atari Falcon
onEscape extEnded and reWorked Poison prezentuje rozszerzoną i poprawioną ścieżkę dźwiękową z gry onEscape.
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Mega ST i blitter
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Może ktoś ma schemat "blitter patch" dla Mega ST?
Jeśłi spodziewasz się jakiegoś przyśpieszenia to zapomnij :)
Nie chcę przyspieszać. Mam blittera a to ustrojstwo ktoś wyciągnął. :(
Mega St nigdy nie miało firmowo blittera.
W takim wypadku atariki kłamie. :( Ten mój model Mega ST 2 ma pozostałości lutów na nogach procesora w miejscu gdzie tutaj: http://www.maedicke.de/atari/hardware/p … ga_st5.jpg siedzi ten patch.
Sqward: ponoć końcowe serie Mega ST miały blittera.
No to powodzenia :)
Czy po zdemontowaniu wspomnianego wyżej patcha komputer wystartuje ? Nie chodzi mi o to czy będzie działał poprawnie, ale czy zgłosi się desktop ?
Jak był włożony scalak blittera to komputer miał z tym problemy. Zdaje się, że po dłuższej chwili w mojej medze zgłosił się pulpit a potem nastąpił zwis systemu. Po wydłubaniu blittera z podstawki wszystko pracowało OK.
Odświeżę nieco temat.
Usunąłem z MegaST wspomnianego wyżej "blitter patch-a". Wyczytałem, że należy wówczas przywrócić połączenie na spodniej części płyty (była przerwana ścieżka), co zrobiłem. Jak blitter jest w podstawce komputer startuje, jak wyciągnę blitter wywala bombki. Co jeszcze trzeba zrobić po usunięciu blittera, aby komp działał bez niego ?
http://www.maedicke.de/atari/hardware/p … ga_st5.jpg
Może trzeba zagospodarować ten przewód co odchodzi od patcha ?
Jaki TOS? 1.06, 1.62 nie wystartują bez blittera.
MegaST (nie STE) TOS 1.04
Po wydłubaniu blittera z podstawki wszystko pracowało OK.
Mega St nigdy nie miało firmowo blittera.
Oczywiście że miało. Być może tylko określona seria. Widziałem naocznie u gościa na giełdzie na Grzybowskiej. Pokazał nawet porównanie (blitter wł/wył) jakiejś animki z przelatującym ptakiem. Koleś miał nad stoiskiem plakat GOR-SOFT czy jakoś tak. Ktoś pamięta ?
wydaje mi się, że miało. Wystarczy zajrzeć do np takiego "The Concise Atari ST 68000 Programmers Reference Guide", jest info o blitterze, ale zero wzmianki o ste. (w 86 tego modelu nie było, pojawił się w 89r)
Po drugie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Atari_ST
Blitter był wprowadzony w medze 2 i medze 4.
Z tego co mi wiadomo, to ostatnie serie Mega ST miały blitter.
żyłem w przekonaniu że wszystkie Megi miały blitter a tu zonk:
"due to delays it was eventually released on the Mega 2 and Mega 4 machines"
Ma ktoś może MegaST bez blittera (oczywiście działające) ? Jeżeli ktoś takowe posiada, to czy mógłby zrobić zdjęcie tej części gdzie jest gniazdo blittera i okolicy w promieniu ok.5cm, chciałbym potwierdzić swoje przypuszczenia.
Będę bardzo wdzięczny, to pomoże przy ciekawych zmianach w TOSie :)
Znalazłem potwierdzenie (może komuś ta informacja się przyda) przypadkiem na dokumencie dotyczącym instalacji TOS-u 1.04 :)
http://www.myatari.com/ebay/tos14p1j.jpg
Widać tam u góry "blitter jumpers" czyli po wyjęciu blittera, przywróceniu przerwanej ścieżki trzeba jeszcze połączyć dwa punkty lutownicze właśnie koło gniazda blittera.
Koniec tematu :) (chyba)
głowy nie dam, ale w okolicy czerwonego kwadratu:
A zadam głupie pytanie - po co w ogóle wyjmować blittera?
może popsuty ?
a po co wchodzić na Mt Everest? ;)
fragment przetłumaczonej instrukcji instalacji PAK-a:
"Jeżeli istnieje Blitter, powinien on zostać najlepiej od razu wymontowany, przynajmniej
dezaktywowany, ponieważ zakłóca on działanie PAK. A dokładniej mówiąc przy PAK nie
macie Państwo żadnego pożytku z Blittera, ponieważ PAK wyprzedza Blitter przynajmniej
od 32MHz."
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » Mega ST i blitter
Wygenerowano w 0.024 sekund, wykonano 69 zapytań