dzis kupilem kilka smieci na jarmarkach , między innymi DAT Sony ( 5 eur ) ;)
Panowie moje pytanie : jaki format audio w formie plikow ( .* ) respektuje na 100% normy tego sprzetu ?

Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Rogul dla Atari STE, kolejne wieści Twórcy gry Rogul na Atari ST/STE udostępnili pierwszy film prezentujący działający gameplay na nowej platformie!
Wyniki konkursów ABBUC 2025 Znamy zwycięzców ABBUC Software i Hardware Contest 2025. Sprawdź, kto zgarnął nagrody i punkty!
Konwerter ST MSA oraz Extractor Nowe narzędzia działające w przeglądarce, a wszystko w jednym pliku HTML po stronie klienta.
FreeMiNT OS Distro Pełna, bootowalna dystrybucja systemu operacyjnego FreeMiNT dla 32-bitowych komputerów Atari.
Atari800MacX 6.1.0 Popularny emulator Atari na Maca otrzymuje wsparcie dla FujiNet/NetSIO oraz liczne poprawki błędów!
atari.area forum » Bałagan » DAT Sony
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
dzis kupilem kilka smieci na jarmarkach , między innymi DAT Sony ( 5 eur ) ;)
Panowie moje pytanie : jaki format audio w formie plikow ( .* ) respektuje na 100% normy tego sprzetu ?

Praktycznie dowolny bez kompresji (jeśli chcesz w 100% wiernej archiwizacji): http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Audio_Tape
Adam bez kompresji znam "stary" format *.wav , cos innego mozesz polecic ?
Wav to jest dobry format, nie widzę przeszkód w jego użyciu. Przy czym wav to nie do końca 'bez kompresji' bo jest to format kontenerowy w który możesz sobie wrzucić choćby mp3 z drm.
Myślę że do archiwizacji najlepszy będzie zrzut raw + wav w formacie najbardziej odpowiadający (najlepiej w 100%) raw.
merci !!!
mysle ze wav w tym przypadku jest zlym wyborem (chyba ze kompresja z uzyciem Windows Media Audio 9 Lossless, ktorego poza winda sie nie odtworzy)
zdecydowanie mocniej polecam .flac
ide sladem , THX !!!
Jeśli chodzi o formaty bezstratne to pod pewnymi względami lepszego niż Monkey's Audio nie znajdziesz póki co i ten polecam. Osobiście korzystam z FLAC, bo taki wspiera moje haj-fi.
MA ztcp ma lepszy stopien kompresji, ale slabo jest z iloscia softu potrafiaca go odtworzyc...
flac jest dosc popularny i dosc czesto implementowany...
Yep i dlatego korzystam z FLACa.
btw. W sieci dostępny jest program Audiochecker, który sprawdza prawdopodobne pochodzenie (źródło) z którego nastąpiła konwersja do flac, ape itp. Często bowiem w sieci można znależć pliki flac, które były przekonwertowane np z mp3/ogg ! Program wykonuje prostą analizę częstotliwościową ;)
Tutaj jest przykład loga po czeknięciu programem Audiochecker.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » DAT Sony
Wygenerowano w 0.018 sekund, wykonano 56 zapytań