51

whats new? rc3? ;)

ATARI 800XE - u1mb, pokeymax4, ramdisk hell led, ultra video 1.0 XE.
SIO2SD, SIDE3, sio2usb, sio splitter, dragon cart, lantronix mss-100, fujinet (lotharek), rverter, A8PicoCart, a8 pico sio, BT-100, XC12 (T2000), XC12 (SUPER TURBO, TURBO D), both with internal speakers. ATARI 800XE - 2xos (XL OS, Q-MEG), ATARI 800XE stock
my youtube channel

52

cant load this with q-meg or without q-meg.. :/

http://www.atariage.com/forums/topic/20 … try2563357

SIO2SD, SIDE3, sio2usb, sio splitter, dragon cart, lantronix mss-100, fujinet (lotharek), rverter, A8PicoCart, a8 pico sio, BT-100, XC12 (T2000), XC12 (SUPER TURBO, TURBO D), both with internal speakers. ATARI 800XE - 2xos (XL OS, Q-MEG), ATARI 800XE stock
my youtube channel

53 Ostatnio edytowany przez pajero (2012-07-30 19:49:37)

Pod Altirra się nie wczytuje...

54

everything anytime on real hw :/

my youtube channel

55

its possible set Sio2SDBootLoaderCfgTools.atr like always boot file?

my youtube channel

56

Może chodzi o: 
- zamienić Sio2SDBootLoaderCfgTools.atr   nazwę na    SIO2SD.XEX
- wgrać do katalogu Root karty SD

57

yes, i try it.. but always boot latest xex file i chose..

my youtube channel

58

Witam. W sobotę byłem na moim pierwszym zlocie Atarowskim, czyli na WAPNIAK'u.

Poznałem naprawdę fajną grupę ludzi. A jako, że na co dzień uważam się za Amigowca, wszystkie najnowsze informacje na temat mojego pierwszego komputera jakim było małe Atari są dla mnie cenną wiedzą. Wiedzy tej jednak i praktyki trochę mi brakuję dlatego, do rzeczy.

Kupiłem jakieś dwa lata temu SIO2SD. Używałem go sporadycznie, ale wszystko działało bez zastrzeżeń. Jest to wersja z wygodnym, zielonym loaderem na ekranie telewizora. Niestety jak to zwykle bywa ze złośliwym losem, w sobotę na zlocie coś się zaczęło z nim dziać. Umęczył się któryś z przewodów, który zaczął przerywać i w następstwie tego, coś się stało ze wspomnianym loaderem, który po wczytaniu do bloku 28 wyświetla się przez chwilę bez tekstu na ekranie, a potem zamienia w
masę mrygających artefaktów. Naprawa przewodu nic nie zmieniła, z resztą na samym zlocie podpiąłem inny przewód i było to samo.

W trybie wyświetlacza LCD działa ok, a wiem, że sporo chłopaków ma wersję jeszcze bez loadera, ale tak się przyzwyczaiłem do tego loadera, że jest mi ciężko zmienić przyzwyczajenie i używać go teraz tylko w tym trybie małego wyświetlacza.

Nie bardzo orientuję się co teraz zrobić, a na zlocie nie było nikogo kto potrafiłby pomóc. Czy da się to jakoś naprawić poprzez aktualizację softu i czy można go zaktualizować w jakiś prosty sposób? Od czego zacząć, prosiłbym o poprowadzenie krok po kroku, co jak, jaki soft, itd.

Z góry dziękuję.

Dopóki jestem... wszystko jest możliwe.

59

Pierwsze to bym sprawdził inną kartę SD.

Co do wersji z/bez loadera. Do wersji 2.5 loader był zawsze zaszyty w kodzie. Od 3.0 jest nagrany na karcie.

60

To jest na pewno wersja z zaszytym, bo ładuje się przy wyjętej karcie.
Czy jest zatem jakaś metoda naprawienia tego jeżeli jest zaszyty?

61

Aby z kartą włożoną loader się wczytywał uruchamiasz Atari z wciśniętym Shift (na Sio2SD).
A może zmieniłeś sobie ustawienia w jaki sposób ma się wczytywać loader (zmiana= odpalić Atari z Sio2SD z wciśniętym K4)

62 Ostatnio edytowany przez Duracel (2012-10-05 06:32:15)

pajero napisał/a:

Aby z kartą włożoną loader się wczytywał uruchamiasz Atari z wciśniętym Shift (na Sio2SD).
A może zmieniłeś sobie ustawienia w jaki sposób ma się wczytywać loader (zmiana= odpalić Atari z Sio2SD z wciśniętym K4)

W takim razie w weekend może uda mi się trochę czasu znaleźć. Pytanie zasadnicze. Skąd ściągnąć w formie pliku ten loader (bo rozumiem, że w ten sposób z karty zostanie wgrany do pamięci urządzenia) i czy jest ich kilka? jakiś najlepszy? :)

Pytanie drugie... jak rozpoznać przycisk K4 w urządzeniu? ;]

http://sio2sd.gucio.pl/wiki/SoftwareATARI_pl

Tutaj coś znalazłem ale zielony jestem.

63

Jak masz starą wersję firmware to Shift wymusza wczytanie Loadera z pamięci procka Sio2SD (nie z karty SD).

http://sio2sd.gucio.pl/wiki/KeyboardDoc_pl

64

Akurat chciałem sobie skorzystać z napędów wirtualnych powyżej 8-go (jakoś dotychczas nie miałem takiej potrzeby) i napotkałem problem... jak podpiąć plik pod napęd np. nr 12? Wciskanie klawiszy A-O nic nie daje. To samo dotyczy "zwykłych" napędów 9-15. Chodzi oczywiście o zrobienie tego w konfiguratorze, a nie za pomocą przycisków SIO2SD.

Firmware 3.1 RC2, Configurator 3.5.

Jak już gdzieś było to poruszane, to przepraszam, ale jakoś nie mogłem się doszukać.

65 Ostatnio edytowany przez pajero (2013-02-28 17:54:42)

Okey - sprawdzę na realu wieczorem.

Rozumiem, że próbowałeś srollować górne okno by zobaczyć wyniki podpinania?
  Shift+Ctrl+Up/DownCursor

A górny róg pokazuje literkę "L" - tryb LCD, "v" virtual, "m" Mapping?
  zmiana Ctrl+T
Bo jak nie to mogłeś podpinać pod coś innego
L= napędy D1-D15
v= virtualne 1-99

66

Górne okno pokazuje właściwe napędy, tj. powyżej 8.
Jak jest tryb Virtual (literka v), to nic nie da się podpiąć pod napędy wirtualne powyżej 8.
A jak jest tryb LCD (literka L), to nic się nie da podpiąć pod normalne napędy powyżej 8.
Wygląda jakby nie działały klawisze A-O. Co dziwne, to działa klawisz 9, który podpina plik pod napęd A (czyli 9).

67 Ostatnio edytowany przez pajero (2013-02-28 22:24:18)

No tak, zapomniałem dopisać w instrukcji...

W praktyce za dużo było pomyłek w obsłudze. Jeśli klawisze 1-9 są dość specyficzne i kojarzą się tylko z napędami, to już obłożenie "literek" i mnogość funkcji powodowała komplikacje.

Dlatego litery A-I (jako pomyślane dla obeznanych ze spartą) dostępne są tylko:
- jeśli w pamięci jest SpartaDos
- włączymy tryb SDX (lewy górny róg mała literka "s" - zmiana Ctrl+Y)

Ustawienia te są zachowywane w pliku cfg więc raz zmienione będzie pamiętane.

Nawiasem pisząc - ww problem wymusił także obsługę funkcji przy wciśniętych kombinacjach Ctrl/Shift. By się nie myliło z A-I

larek napisał/a:

Co dziwne, to działa klawisz 9, który podpina plik pod napęd A (czyli 9).

Bez włączenia trybu "s" klawisz A nie działa. Klawisz 9 działa zawsze i podpina pod napęd 9 czyli I
Sprawdź.

68 Ostatnio edytowany przez larek (2013-02-28 22:58:22)

Czyli co mam zrobić, żeby podpiąć plik pod dysk wirtualny np. nr 12 (nie mówiąc już o np. 42)? Nie mam włączonej Sparty i nie jest mi do niczego potrzebna.

69 Ostatnio edytowany przez pajero (2013-02-28 23:21:13)

Klawisz Ctrl+Y
Potem zapisz ustawienia Shift+Ctrl+S

Możesz podpinać także A-I
Tryb
L:  D1-D15
v:  Vx0-Vx15   x=0-9, a zmiana klawiszami Shift+Up/Down

http://ftp.pigwa.net/projects/aki/Sio2SD/Manual/Configurator_WindowUP.jpg
http://ftp.pigwa.net/projects/aki/Sio2SD/Manual/Configurator_WindowDown.jpg

70 Ostatnio edytowany przez larek (2013-03-01 00:43:33)

Ok. W trybie LCD już wiem, jak podpinać pliki pod napędy A-O. Wcześniej nie włączałem trybu SDX - Ctrl+Y (bo niby po co, jak nie używałem SDX?). Teraz już wiem, że musi być. Dziwne, ale spoko, niech tak będzie.
Jednak w trybie dysków wirtualnych (V) to nie działa. Nadal niczego nie mogę podpiąć pod dysk np. V12... :(
W trybie LCD przed literką "L" wyświetla mi się "s", ale gdy przejdę do trybu Virtual, to już tej literki "s" nie ma (jakby co, to zapisuję ustawienia przez Shift+Control+S), no i klawisze A-O nie działają, czyli mogę podpinać pliki klawiszami 1-9, ale pod ten mój nieszczęsny V12 nic nie mogę podpiąć...

pajero napisał/a:

v:  Vx0-Vx15   x=0-9, a zmiana klawiszami Shift+Up/Down

eee... to dla mnie za trudna zagadka :(
Ja jestem prostym człowiekiem i do mnie trzeba pisać prosto, np.:  żeby podpiąć plik pod dysk wirtualny V12 naciśnij "xyz". Da się tak? ;)

-----edit:

przy okazji zauważyłem, że zmiana trybu na SDX (literka "s") nie jest trwała! Zapisanie ustawień przez SHIFT+CTRL+S nic nie daje. Po wyłączeniu komputera i ponownym uruchomieniu nie ma "s".
I nie jest to problem z zapisywaniem configu, bo inne parametry (np. śledzenie odczytu - klawisz Caps) zapisują się bez problemu.

-----edit 2:
jest git, chyba pokapowałem w końcu z tymi podpięciami wirtualnych powyżej ósmego napędu :)

Powyższa uwaga o zapisywaniu stanu "s" nadal aktualna, tj. nie zapisuje się ten stan

-----edit 3:
no to jeszcze jedna sprawa :D :
jak podpiąć coś pod dysk wirtualny V10, V20, V30, itd.?
już potrafię podpinać pod V1-V9 oraz V11-V19, V21-29, itd., ale nie wiem, jak to zrobić z pełnymi dziesiątkami, gdyż klawisz "0" (zero) nie działa. Klawisze A-O w trybie Virtual tym bardziej. Co tym razem robię źle?

71

Otóż, w trybie "v" masz mieć dostęp 10-kami do podpinania = faktycznie klawisze A-I nie mają działać.

Czyli 1-10, 11-20, 21-30 .... 91-100
Tylko że .... nie dałem obsługi klawisza "0". Do poprawy.

Zapis trybu "s" - no tak, nie ma Sparty w pamięci to się z automatu wyłącza po odpaleniu Configuratora. Do poprawy.

Wiem, obsługa tego to kolosalna porażka.
Najpierw firmware miał 8 napędów, potem 8 virtualnych.... a zaczęło się rozrastać (jest 100). I koncept dwóch okienek stworzył taką chimerę.

Dopiszę, że do firmware 4.x powstanie inaczej zbudowany Configurator. No ale prace nad nowym wsadem poległy zeszłej wiosny... A obecny ma jeden softwarowy "feler" związany z pisaniem softu pod niego, naprawa jest konieczna a Acid milczy.

Idzie zauważyć że Larek jest praktykującym testerem. Dzięki.
Ciekawe ilu jest czynnych używaczy Sio2SD?

72

pajero napisał/a:

Ciekawe ilu jest czynnych używaczy Sio2SD?

me sure

my youtube channel

73

niedlugo do nich dolacze, jak tylko magnet przywieze z lublina i wykastruje go z kabla/wtyczki

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

74

jestem okazjonalnym, ale mam starszy firmware.

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

75 Ostatnio edytowany przez w1k (2013-03-10 22:01:13)

interesting bug?
-today i trying copy 5'25 to sio2sd.. 5'25 - D2, sio2sd - D1.. first copy d2, then format d1.. but system freeze..
then i try boot DOS 2.5 as normal and before and try format (I) ATR file.. dont work, freeze..

i trying save something to sio2sd - OK, works fine.. only formating dont work.. hmm

writing DOS files (H) works fine
...
then sio2sd! freeze
http://www.atari.turiecfoto.sk/albums/atari800xe-320kb/sio2sd-format-freeze.jpg

Post's attachments

sio2sd-format-freeze.jpg 234.32 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
my youtube channel