Witam Serdecznie. Mam na imię Marcin i w związku z wejściem w posiadanie komputera Atari chciałbym zadać kilka nurtujących mnie pytań- proszę o wyrozumiałość dla żółtodzioba. Może od początku. Z komputerami typu Atari nie miałem nigdy styczności i bladego pojęcia o nich. Uratowałem jeden z tych komputerów od złego losu (Atari130XE) zabierając go po prostu z uczelni. To co wiem o komputerze to, że nigdy nie był rozkręcany (plomba nie zerwana) i mam podejrzenia że był mało używany (miękko działające przyciski, przyciski start, option etc na równej wysokości). Otóż. Po zatachaniu tego sprzętu do domu pierwsze co zrobiłem- rozkręciłem na części pierwsze by dokładnie wszystko odkurzyć i przemyć spirytusem. Z braku zasilacza, jakichkolwiek kabli i monitora- idąc za instrukcjami internetowymi zrobiłem prowizoryczne zasilanie- dioda komputera świeci się. Posiadam stary telewizorek z wejściami audio i wideo na cinche jednak po połączeniu gniazda televison z telewizorem za pomocą kabla cinch-cinch nie dzieje się kompletnie nic- zero. tak samo z połączeniem tym samym kablem ale poprzez przejściówkę na scart. TV stare więc raczej obsługuje PAL. Udało mi się wyczytać że atari powinno się łączyć z TV poprzez wtyk antenowy. Tu zaczynają się dla mnie schody. Wtyk z cincha na BNC jestem w stanie sobie zrobić bez problemu- ale jaki kabel zastosować? koncentryczny antenowy- "biały"-jeśli tak- to zwykły telewizyjny? zwykły ekranowany jak do audio? Jak połączyć wtyczki? Przeszukiwałem forum(i literaturę w pdf) jednak większość poruszonych tematów to problemy ludzi którzy już znają się na rzeczy- ja nie mam o tym fioletowego pojęcia-pierwszy raz dotykam tego kompa. Może mieszka gdzieś w Katowicach lub okolicach jakiś Atarowiec który pomógłby przeprowadzić badania sprawności komputerka? Bardzo proszę- pomóżcie uratować Atari- jeśli to możliwe.
ICE-T 2.76 alpha 9 Nowa wersja zaawansowanego emulatora terminala
Street Fighter 2 na Atari - prace trwają W najnowszym materiale wideo autor zaprezentował aktualny stan rozgrywki.
Jurassic Spark - wersja finalna Podczas Grawitacji zaprezentowano wersję uproszczoną, pozbawioną kilku kluczowych elementów, które teraz zostały dodane.
ABBUC Software i Hardware Compos Ogłoszono coroczne konkursy.
Atari ANTIC Displaylist Designer Nowe narzędzie dla twórców oprogramowania na Atari 8-bit.