Czołem
Mam 3 stacyjki do ST które chciałbym wskrzesić , a może z trzech zrobić dwie :)
Dwie są z szerokim klawiszem a jedna z małym..
Czy ktoś by mi pomógł ???
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
zeST 20250627 - Atari ST w FPGA z turbo! Nowa wersja zeST z trybem turbo 50 MHz i poprawkami Shiftera i MFP
UltraSatan - firmware 1.30 Nowa wersja firmware dla UltraSatana wspiera nowoczesne karty SDHC i SDXC
53 lata marki Atari 53 lata od założenia Atari - firmy, która odmieniła świat gier i komputerów.
Odtwarzanie układów z Atari Falcon Trwa zbiórka na odtworzenie chipów Videl, Combel i SDMA z Atari Falcon
onEscape extEnded and reWorked Poison prezentuje rozszerzoną i poprawioną ścieżkę dźwiękową z gry onEscape.
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » naprawa : 3 x fdd do ATARI ST
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czołem
Mam 3 stacyjki do ST które chciałbym wskrzesić , a może z trzech zrobić dwie :)
Dwie są z szerokim klawiszem a jedna z małym..
Czy ktoś by mi pomógł ???
Rufus pewnie zrobi za 20pln
As... - nie bardzo, 20 zł to koszt części. Ale użytkownik musi zapłacić 40zł plus sam zmontować/podpiłować itp ;)
He he no tak...!
Chłopaki nie psujcie mi tematu... mam trzy STeki i nie mam działającej stacji :((
Sorrki zaplozp, ale nie mogłem się powstrzymać, napisz do naszych elektroników, mamy takiego na D na L na J .
Oni dadzą radę sobie z tym ...
@pablozp: przecież tam jest PC-towa stacja. Zasadniczo:
- szukasz dowolnej stacji 720KB lub stacji, która ma zworkę/punkt lutowniczy pozwalający na jej przestawienie na 720KB (niektóre działają bez przestawienia, ale to loteria)
- jak masz AJAXa - montujesz dodatkowy kabelek i masz stację 1.44MB bez zbędnego dłubania
- bodajże odwracasz kabel o 180 stopni i wkładasz w miejsce padniętego
- voila, masz działającą stację do ST
Dodatkowo:
- jak poszukasz i trafisz dobrze - przełożysz panel z ST na stację PC i masz jak oryginał ;)
Powodzenia.
nie muszę nic ciąć w obudowie ?????
nie, wejdą Ci. Tylko w tych o ST-kowym kształcie sprawdź położenie przycisku. W oryginalnych jest chyba na środku.
dzięki Sikor, będę szukał
@pablozp: mogę spróbować ożywić Twoje fdd :) ale trzeba się liczyć z tym że któraś nie ożyje, dla spokojności 9 na 10 szt zaczęły hulać :). To tyle decyzja należy do Ciebie. Pozdrawiam :)
Aha, zapomniałem o jednym: D0 na D1 lub na odwrót, już nie pamiętam. Jak nie ma zworki/punktu lutowniczego - przekłada się jeden kabelek, który - do znalezienia w sieci.
Oki
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 16/32bit » naprawa : 3 x fdd do ATARI ST
Wygenerowano w 0.017 sekund, wykonano 63 zapytań